Berita Terkini

2 jam yang lalu: FELCRA sediakan perlindungan Perkeso untuk 10,000 peserta 2 jam yang lalu: Polis KL rekod 444,120 laporan polis tahun lepas 2 jam yang lalu: MCMC, SDEC ambil langkah interim atasi capaian internet di Kampung Semawa 2 jam yang lalu: DUN Kedah dijangka bubar selepas 18 Jun - Muhammad Sanusi 2 jam yang lalu: Sulawesi Selatan dilanda banjir kilat

IKUTI KAMI


Isu Banjir Perlu Dibahas Esok, Negara Perlu Isytihar Darurat Iklim

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 19 Dec 2022 8:34PM

Di Kelantan, amaran cuaca tahap bahaya itu membabitkan Tumpat, Pasir Mas, Kota Bharu, Jeli, Tanah Merah, Bachok, Machang, Pasir Puteh dan Kuala Krai. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengemukakan usul tergempar kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Johari Abdul, bagi memohon bencana banjir di Pantai Timur dibahaskan.

Menerusi usul tersebut, beliau mencadangkan sidang Dewan Rakyat mengisytiharkan darurat iklim agar pelbagai pihak, khususnya kerajaan mampu menggerakkan usaha yang radikal serta membincangkan langkah mitigasi banjir pada kadar segera.

Katanya, banjir di Pantai Timur semakin merisaukan apabila kira-kira 25,000 keluarga dilaporkan terjejas.

“Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) menjangkakan bahawa banjir tahun ini memberi kesan kepada 10 juta orang di Pantai Timur sahaja dan lebih teruk berbanding tahun lepas.

“Banjir besar tahun lalu telah mengakibatkan kerugian sebanyak RM6.5 billion dengan 54 kematian, dan menjejaskan lebih 300,000 keluarga. Ini adalah berkenaan kepentingan orang ramai

“Ia perlu ditangani dengan segera kerana setiap saat yang ditangguhkan akan menyebabkan lebih ramai rakyat Malaysia terkesan,” katanya menerusi usul yang dihantar kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat.

Selain pengisytiharan darurat iklim, Syed Saddiq berkata, terdapat keperluan untuk kerajaan mengurangkan kerenah birokrasi dalam urusan pemberian bantuan sebelum, semasa dan selepas bencana.

Beliau yang juga Presiden MUDA berkata, pelbagai pihak termasuk pembangkang perlu bekerjasama dengan kerajaan perpaduan menerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah.

“Ini bagi memastikan bantuan dapat dimaksimakan dan diberi dengan segera, di samping menyelaras koordinasi serta bantuan di peringkat negeri dan Persekutuan untuk mengelakkan sebarang keciciran.

“Kebajikan mangsa banjir perlu dipastikan terjamin dan dibantu secara holistik ketika dan selepas bencana,” katanya.

Sehubungan itu, Syed Saddiq merayu agar usul yang di bawah Peraturan Mesyuarat 18(1) dan 18(2) Majlis Dewan Rakyat itu diteliti, diterima dan dibahaskan segera agar keselamatan rakyat ketika menghadapi banjir lebih terjamin.

Banjir di tiga negeri iaitu Kelantan, Terengganu dan Perak dilaporkan bertambah buruk berikutan hujan lebat berterusan malah jumlah mangsa di pusat pemindahan sementara juga semakin bertambah.

METMalaysia mengeluarkan amaran cuaca tahap bahaya dengan hujan sangat lebat secara berterusan dijangka berlaku di seluruh Terengganu dan beberapa kawasan di Kelantan bermula hari ini hingga esok.

Di Kelantan, amaran cuaca tahap bahaya itu membabitkan Tumpat, Pasir Mas, Kota Bharu, Jeli, Tanah Merah, Bachok, Machang, Pasir Puteh dan Kuala Krai.

Hujan lebat berterusan peringkat buruk juga dijangka di Kedah, melibatkan Padang Terap, Sik dan Baling; Perak (Hulu Perak); Kelantan (Gua Musang); Pahang (Tanah Tinggi Cameron, Lipis, Jerantut, Maran, Kuantan, Pekan dan Rompin) bagi tempoh sama.

METMalaysia turut mengeluarkan amaran hujan berterusan peringkat waspada melibatkan keseluruhan Perlis dan Pulau Pinang, manakala di Kedah membabitkan Langkawi, Kubang Pasu, Kota Setar, Pokok Sena, Yan, Pendang, Kuala Muda, Kulim dan Bandar Baharu.

Amaran sama juga dikeluarkan bagi Perak (Kerian, Kuala Kangsar, Larut, Matang dan Selama), selain Johor (Segamat, Kluang, Mersing, Kulai, Kota Tinggi dan Johor Bahru). – Getaran, 19 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

Banjir: Mangsa Di Sabah Meningkat Sedikit, Pahang Dan Johor Menurun

2

Semasa 2 hari yang lalu

Pengusaha Kuih Baulu Bimbang Sukar Dapat Bekalan Sabut Jika Hujan Berterusan

3

Semasa 2 hari yang lalu

12 Ekor Kucing 'Harta' Pertama Diselamatkan Ketika Banjir

4

Semasa 3 hari yang lalu

Jiran Bantu Pindahkan Lelaki ‘Slipped Disc’ Ke PPS Politeknik Mersing

Sorotan

1

Tumpahan Diesel, Hidraulik Berjaya Dikawal Elak Masuk Sungai

2

Bella Astillah Akhirnya Dedah Mesej Perbualan Bersama Sophia AlBarakbah

3

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Semasa 19 jam yang lalu

Remaja Didakwa Bunuh Warga Emas 91 Tahun

oleh Wartawan Getaran

Politik 18 jam yang lalu

Akaun BERSATU Dibeku: Kerajaan Perpaduan Guna SPRM Untuk Bunuh Parti - Hamzah

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Cadangan Sesi Persekolahan Mula 8 Pagi, Netizen Berbeza Pendapat

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Jumlah Mangsa Banjir Di Sabah, Johor Menurun Malam Selasa