Berita Terkini

4 jam yang lalu: Permohonan Najib ketepi injunksi kes saman 1MDB didengar 26 Mei 4 jam yang lalu: KPKT lulus peruntukan RM40 juta tingkat kesejahteraan hidup rakyat Pulau Pinang 4 jam yang lalu: Banjir di Kelantan akibatkan kerosakan infrastruktur berjumlah RM172.3 juta - MB 4 jam yang lalu: Gempa bumi Turkiye: Tiada rakyat Malaysia terjejas di Syria 4 jam yang lalu: Malaysia antara negara terawal hantar pasukan SAR ke Turkiye - Armizan

IKUTI KAMI


Kekurangan Telur: Kerajaan Kenal Pasti Sumber Luar, Tampung Bekalan Dalam Negara

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 06 Dec 2022 4:07PM

Mohamad berkata inisiatif membawa masuk telur ayam dari sumber luar bukan untuk menekan pengusaha tempatan, sebaliknya bagi memastikan bekalan bahan itu tidak terputus. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Kerajaan telah mengenal pasti beberapa sumber luar untuk menampung keperluan bekalan telur dalam negara pada kadar segera.

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu berkata, langkah itu adalah pelan jangka pendek bagi memastikan keterjaminan telur ayam di pasaran. 

Menurut beliau, pihaknya akan memastikan telur ayam yang diterima selamat daripada penyakit dan menepati piawaian ditetapkan. 

“Segala protokol dan tatacara yang ditetapkan kerajaan perlu dipatuhi tanpa kompromi.

“Kementerian menyedari keperluan bekalan telur ayam sebagai sumber protein yang popular dalam kalangan rakyat, dengan kadar penggunaan purata sebanyak 968 juta biji sebulan,” katanya hari ini.

Mohamad Sabu - Gambar fail
Mohamad Sabu - Gambar fail

Jelas Mohamad, inisiatif membawa masuk telur ayam dari sumber luar bukan untuk menekan pengusaha tempatan, sebaliknya bagi memastikan bekalan bahan itu tidak terputus, sekali gus menjaga kebajikan rakyat.

“Keperluan membawa masuk telur ayam dari sumber luar ini bagaimanapun akan dikaji semula setelah bekalan telur ayam kembali stabil.

“Saya juga telah meminta Ketua Setiausaha kementerian untuk melihat impak mengimport telur ayam dari sumber luar kepada industri telur ayam tempatan sedia ada,” katanya.

Langkah itu jelas beliau, termasuk meminta pihak Agrobank mengemukakan cadangan bagi membantu pembekal dan pengusaha kecil supaya mereka kekal berdaya saing dalam industri.

“Kementerian sentiasa berusaha dengan pelbagai pendekatan bagi menjamin bekalan telur ayam kembali stabil dengan harga yang kompetitif. 

“Kementerian yakin isu kekurangan bekalan telur ayam dapat diselesaikan dalam masa terdekat dengan kerjasama pelbagai pihak,” katanya. - Getaran, 6 Disember 2022


 

Sorotan

1

PM Minta Penguatkuasaan Tangani Kecuaian, ‘Setiap Sen Kita Belanja Akan Dipertanggungjawabkan’ 

2

Kabinet, Penjawat Awam Harus Bekerjasama Angkat Martabat Rakyat, Negara - PM

3

PKR Bentang Laporan Kewangan Setiap Kongres Tahunan, Takkan ARMADA Tak Faham?

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Fatwa MAINJ: Pendirian CCM Wajar Dipuji - YADIM

oleh Sofian Baharom

Politik 16 jam yang lalu

PKR Bentang Laporan Kewangan Setiap Kongres Tahunan, Takkan ARMADA Tak Faham?

oleh Sofian Baharom

Semasa 14 jam yang lalu

Kerajaan Tambah 2 Mesin Pengimbas Laluan Pejalan Kaki CIQ BSI

Semasa 16 jam yang lalu

Kertas Putih Kesihatan Dalam Fasa Akhir Disiapkan - KKM