Berita Terkini

4 jam yang lalu: Final Piala Malaysia: JDT dahului kedudukan 2-1 menerusi penyerang import Fernando Forestieri pada minit ke-59 8 jam yang lalu: PH Pahang sokong untuk bersama BN bentuk kerajaan negeri 8 jam yang lalu: Alumni PTD cadang kerajaan baharu gubal Akta Perkhidmatan Awam 8 jam yang lalu: Gerakan minta ahlinya fokus PRN tahun depan - Dominic Lau 12 jam yang lalu: Peringatan, tiada penjualan tiket di Stadium Nasional Bukit Jalil

IKUTI KAMI


Kewangan Islam Perlu Berkembang Lebih Jauh - Sultan Nazrin

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 27 Oct 2022 3:21PM

Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah, sepanjang lebih empat dekad lalu, kewangan Islam telah berkembang daripada sebuah pasaran kecil, khusus dan berteras kepercayaan kepada bahagian yang mantap serta maju dalam ekosistem kewangan global - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sistem kewangan Islam perlu berkembang lebih jauh bagi memastikan ia dapat bertindak balas sepenuhnya kepada keadaan global yang mencabar.

Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah, sepanjang lebih empat dekad lalu, kewangan Islam telah berkembang daripada sebuah pasaran kecil, khusus dan berteras kepercayaan kepada bahagian yang mantap serta maju dalam ekosistem kewangan global.

“Masa depannya cerah,” titah baginda pada majlis pelancaran kampus baharu Pusat Pengajian Kewangan Islam Antarabangsa (INCEIF) di sini hari ini. 

Walaupun terdapat kemajuan ketara telah dicapai dengan jangkauan dan penerimaan yang semakin meningkat melangkaui lingkungan pelanggan tradisionalnya, Sultan Nazrin bertitah, kewangan Islam masih belum mencapai taraf arus perdana pada tahap yang benar-benar global.

Kampus baharu itu titah baginda, diyakini akan membantu memberi inspirasi kepada minda yang cemerlang bagi mencapai visi global untuk industri berkenaan.

Titah baginda, kepentingan dan ketepatan masa untuk meningkatkan kewangan Islam tidak boleh dipertikaikan. 

Sultan Nazrin bertitah, Wawasan Kemakmuran Bersama Kerajaan Malaysia 2030 turut mengenal pasti kewangan Islam sebagai pemacu utama pertumbuhan ekonomi Malaysia.

“Setelah mendahului pada tahun 1990-an ketika industri itu berada di peringkat awal, negara perlu sekali lagi bertanggungjawab ke atas gelombang kedua pengembangan kewangan Islam. 

“Dan untuk 'Kewangan Islam 2.0' yang dimulakan semula ini, boleh dikatakan, penekanan yang lebih besar mesti diberikan pada agenda Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG),” titah baginda.

Dalam usaha untuk menjadikan syarikat lebih bertanggungjawab terhadap kesan yang tidak diingini dari aspek perniagaan mereka, titah Sultan Nazrin, agenda ESG menjanjikan kaedah untuk menangani pelbagai cabaran sosial dan alam sekitar yang dihadapi dunia hari ini. 

Walau bagaimanapun, baginda bertitah, sejak akhir-akhir ini terdapat kritikan yang semakin meningkat terhadap agenda ESG apabila ada pihak bertindak memburukkan niat baik itu.

“Kepenatan ESG (ESG-fatigue) ini menggambarkan realiti sukar yang dihadapi dalam percubaan untuk mengimbangi objektif sosial dengan pertimbangan komersial, dan kebimbangan etika dengan keutamaan kewangan. 

“Ringkasnya, ia adalah mengenai idealisme lawan realisme, dan yang terakhir, setakat ini, secara umumnya telah menang. Itu, saya percaya, adalah di mana kewangan Islam mempunyai peranan asas untuk dimainkan,” titah baginda.

Sultan Nazrin bertitah, kajian telah menunjukkan bahawa ESG dan pendekatan maqasid syariah Islam mempunyai tahap sinergi yang tinggi dalam prinsip serta ciri asasnya. 

“Kajian baru-baru ini juga mendapati, apabila pasaran menghadapi tekanan yang lebih besar seperti semasa krisis kewangan, saham pemarkahan ESG masih tinggi dan saham patuh syariah kedua-duanya menunjukkan prestasi yang lebih baik,” titah baginda. - Getaran, 27 Oktober 2022

Sorotan

1

Piala Malaysia: Stadium Nasional Bertukar Lautan Merah-Biru, Merah-Kuning

2

Warkah Sebak Muhyiddin, ‘Saya Insan Biasa, Punya Rasa Kecewa Tapi Redha’

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Usaha Menyatukan Parti Politik Antara Cabaran PM Anwar

Semasa 1 hari yang lalu

‘Assalamualaikum Datuk Seri, Saya Dah Pun Nafikan’ - Hishammuddin

oleh Fitri Nizam

Politik 7 jam yang lalu

Agenda Kepimpinan Anwar Bawa Sinar Baharu Reformasi

oleh Sofian Baharom

Semasa 16 jam yang lalu

Pemimpin Negara Arab Ucap Tahniah Kepada Anwar

oleh Wartawan Getaran