Berita Terkini

11 jam yang lalu: Harga minyak masak 5kg kekal RM30.90 bagi tempoh 8 Dis-7 Jan 11 jam yang lalu: MCMC diminta kenal pasti kawasan ada gangguan komunikasi di Padang Serai 11 jam yang lalu: Organisasi, pengamal media perlu berkembang seiring teknologi, trend 11 jam yang lalu: Bajet Melaka 2023 dibentangkan pada sidang DUN 12 Disember ini 11 jam yang lalu: Lafaz ikrar Rukun Negara di majlis tingkat semangat patriotisme, perpaduan

IKUTI KAMI


Tindakan Tegas Terhadap Mahasiswa Jual PerantiSiswa

Semasa · Diterbitkan pada 26 Oct 2022 7:02AM

Annuar Musa ketika melawat gudang penyimpanan PerantiSiswa di Kuala Lumpur pada 17 Oktober lalu. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa yang mengesahkan berlakunya kes penjualan semula peranti siswa diperolehi di bawah Program PerantiSiswa Keluarga Malaysia, berkata tindakan tegas akan dikenakan terhadap individu yang melakukannya.

Setakat ini, katanya terdapat 14 kes penjualan semula PerantiSiswa yang dikesan di seluruh negara, dan pemantauan terhadap perkara itu sedang dilakukan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

“Ada tindakan tertentu akan diambil terhadap penjual peranti, contohnya paparkan nama secara terbuka untuk pengetahuan umum di portal perantisiswa atau maklumkan kepada pihak universiti,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi di sini semalam.

Program PerantiSiswa Keluarga Malaysia adalah inisiatif Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (K-KOMM), bertujuan membantu proses pembelajaran mahasiswa Institut Pengajian Tinggi yang berada dalam kelompok B40.

Annuar Musa
Annuar Musa

Semalam, tular di media sosial mengenai tindakan mahasiswa menjual PerantiSiswa jenis Samsung Galaxy Tab A8 LTE bersama beberapa aksesori yang diperoleh, dengan harga lebih murah daripada harga pasaran.

Annuar berkata tindakan menjual semula peranti itu adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab dan kerajaan memandang serius perkara itu.

Beliau berkata peranti yang diedarkan, mempunyai beberapa aplikasi tertentu yang mampu mengesan keberadaan peranti itu sama ada di universiti atau lokasi lain. 

“Peranti ini ada keupayaan untuk buat ‘tracking’ siapa pemilik yang telah jual dan ada beberapa peranti telah disekat penggunaannya,” katanya perantisiswa yang diagihkan adalah amanah dan ia bukan untuk dijual.

Beliau berkata tindakan menjual peranti itu sama seperti melanggar ‘akujanji’ untuk menggunakan peranti tersebut bagi kegunaan sendiri, seperti  yang ditandatangani mereka ketika menerima peranti tersebut.

“Perbuatan ini diharap dapat dihentikan segera… saya zahir rasa terkilan dan dukacita, kerana penerima PerantiSiswa menjualnya secara terbuka secara dalam talian… saya fikir ia tindakan tidak wajar,” katanya. 

Annuar berkata K-KOM bersedia mengkaji pelaksanaan 'buy back policy' bagi penerima PerantiSiswa untuk menjual peranti mereka, sekiranya mereka tidak mahu menggunakan peranti itu lagi.

“Mereka yang tidak mahu guna, mungkin ada kaedah ‘buy back’ yang sesuai sesuai selepas setahun… saya akan minta kaji kaedah berbanding jual peranti itu dengan harga murah… ia tindakan tidak baik,” katanya.

Sementara itu, Annuar berkata pihaknya komited untuk terus mengagihkan peranti di bawah Program PerantiSiswa Keluarga Malaysia kepada pemohon yang diluluskan dengan segera, meski pun wujud kes penjualan semula peranti itu oleh segelintir pihak.

“Saya telah letakkan sasaran untuk agihkan PerantiSiswa yang diluluskan sebelum 31 November ini. Pengedaran tetap disegerakan dan akan terus berjalan kerana kes-kes penjualan peranti ini adalah kecil,” katanya.

Setakat 18 Oktober lepas, sebanyak 474,311 permohonan untuk PerantiSiswa Keluarga Malaysia diterima melibatkan 95,882 bagi fasa pertama dan 378,429 untuk fasa kedua. - Bernama

Sorotan

1

Jangan Heret Rakyat Ke Kancah Perpecahan Demi Sokongan

2

Usul Undi Percaya Keabsahan Anwar Dibentang 19 Disember Ini

3

Kerana Tabung Kecemasan Nad Zainal, Netizen Kecam Netizen Yang Toksik, Mulut Longkang! 

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Che’Gu Bard Dipanggil Polis Bantu Siasatan Hantaran FB

Politik 20 jam yang lalu

Ceramah Sepentas PH-BN Di Tioman Cipta Sejarah, Tekan Perpaduan Demi Rakyat

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 1 hari yang lalu

Pengguna Lebuhraya DASH Dikenakan Bayaran Tol Mulai Tengah Malam Ini

oleh Izwan Ramlan

Semasa 1 hari yang lalu

Poster Tular Kenaikan Tangga Gaji PDRM Palsu - JPM

oleh Sofian Baharom