Berita Terkini

4 minit yang lalu: Kemajuan projek ECRL Terengganu lebih 40 peratus 6 minit yang lalu: PRU-15 Tioman: AMANAH setuju PH beri laluan kepada calon BN 7 minit yang lalu: Kompaun lebih RM500,000 kepada pengeluar, pemborong dan peruncit ayam, telur ayam - KPDNHEP 2 jam yang lalu: Liputan 4G di kawasan berpenduduk di Sabah meningkat 88.06 peratus 2 jam yang lalu: Pertimbang beri kuasa autonomi dalam isu pendidikan - Menteri Sarawak

IKUTI KAMI


Pakar Perubatan Perlu Berdaftar, Orang Ramai Jangan Tertipu - Dr Noor Hisham

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Sep 2022 9:07AM

Dr Noor Hisham Abdullah - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Semua pakar perubatan perlu berdaftar penuh di bawah Daftar Perubatan Majlis Perubatan Malaysia (MPM) dan mempunyai kepakaran yang diiktiraf, sebelum layak menggunakan gelaran tersebut.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, individu terbabit juga wajib menghadiri latihan kepakaran dalam bidang berkaitan di institusi yang diiktiraf.

Menurut beliau, pakar berkenaan juga perlu membuktikan beliau adalah layak dan memiliki akhlak yang baik.

“Selaras dengan Seksyen 14C Akta Perubatan 1971 (Pindaan 2012), seseorang berhak untuk didaftarkan dan mengamal sebagai pakar sesuatu bidang kepakaran di bawah Daftar Perubatan MPM sekiranya memenuhi syarat-syarat yang terkandung dalam Seksyen 14B Akta Perubatan 1971 (Pindaan 2012),” katanya.

Dr Noor Hisham menegaskan, kesemua pendaftaran pakar perlu menjalani penilaian oleh jawatankuasa khas MPM yang akan meneliti setiap syarat, sebelum seseorang pengamal diperakui sebagai pakar perubatan di negara ini.

“Tiada mana-mana individu atau pihak yang boleh memperakukan diri mereka dan mengamal sebagai seorang pakar perubatan dalam sesuatu bidang jika nama mereka tidak berada di dalam Daftar Perubatan MPM.

“Bagi tujuan verifikasi atau penyemakan status pendaftaran seorang pengamal perubatan yang berdaftar dengan MPM, sama ada pengamal tersebut adalah seorang doktor perubatan atau pakar perubatan, semakan boleh dibuat melalui laman web MPM iaitu www.mmc.gov.my di bawah pautan Search Medical Register dan National Specialist Register,” katanya.

Beliau memberitahu, kemudahan dalam talian tersebut disediakan bagi memudahkan MPM membantu orang awam memilih hanya pengamal perubatan dan pakar perubatan yang bertauliah sahaja bagi memberi perkhidmatan kesihatan serta rawatan perubatan di negara ini.

“Ia termasuk rujukan perkara berkaitan perubatan dan kesihatan awam.

“Orang awam dinasihatkan agar tidak terkeliru atau terpedaya dengan dakwaan mana-mana pihak yang mengaku diri mereka sebagai seorang pengamal perubatan atau pakar perubatan berdaftar di Malaysia,” katanya. - Getaran, 29 September 2022

Berita Berkaitan

1

TARA 3 hari yang lalu

Formulasi Ahli Farmasi Perancis Untuk Kesihatan Kulit Idaman

2

Selebriti 3 minggu yang lalu

Kesihatan Jisoo Baik-baik Saja, YG Entertainment Jawab Keresahan Peminat Ahli Blackpink Itu 

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Desakan Ekonomi Punca Rakyat Ambil Makanan Tinggi Kalori Berbanding Menu Sihat

4

Muzik 2 bulan yang lalu

Ini 3 Sebab Kenapa Noraniza Idris Terpaksa Tangguhkan Konsert ‘Malai Solo’

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Saya Bukan Pengkhianat - MB Perak

oleh Wartawan The Vibes

Sukan 3 jam yang lalu

Brazil Tewaskan Switzerland, Sahkan Tempat Di Pusingan 16 Terbaik Piala Dunia

Sukan 14 minit yang lalu

Ragam Pengurusan Punca Azraai Khor Enggan Kembali Melatih

Sukan 1 hari yang lalu

Bakal Akhiri Zaman Bujang, Penyokong Ucap Tahniah Kepada Safawi

oleh Izwan Ramlan