Berita Terkini

50 minit yang lalu: Kemajuan projek ECRL Terengganu lebih 40 peratus 52 minit yang lalu: PRU-15 Tioman: AMANAH setuju PH beri laluan kepada calon BN 53 minit yang lalu: Kompaun lebih RM500,000 kepada pengeluar, pemborong dan peruncit ayam, telur ayam - KPDNHEP 3 jam yang lalu: Liputan 4G di kawasan berpenduduk di Sabah meningkat 88.06 peratus 3 jam yang lalu: Pertimbang beri kuasa autonomi dalam isu pendidikan - Menteri Sarawak

IKUTI KAMI


Isu Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara: Kami Sedia Jumpa Agong – Azalina

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Sep 2022 9:23AM

Azalina bersedia mengetuai delegasi penggubal undang-undang ke Istana Negara sebagai sebahagian daripada desakan untuk membenarkan kanak-kanak dilahirkan di luar negara diberikan kerakyatan melalui ibu warganegara Malaysia. - Gambar hiasan Pexels

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Pengerang, Datuk Seri Azalina Othman Said bersedia mengetuai delegasi penggubal undang-undang ke Istana Negara sebagai sebahagian daripada desakan untuk membenarkan kanak-kanak dilahirkan di luar negara diberikan kerakyatan melalui ibu warganegara Malaysia.

Ini berikutan usul baru-baru ini yang difailkan oleh beliau dan beberapa Ahli Parlimen lain di Dewan Rakyat untuk membentangkan rang undang-undang persendirian bagi meminda Perlembagaan Persekutuan untuk memberikan hak sama rata kepada kedua-dua ibu bapa berhubung kewarganegaraan anak mereka. 

Bercakap dalam sesi podcast bersama The Vibes, Azalina berkata, dorongannya tertumpu kepada alasan mudah bahawa undang-undang harus adil kepada kedua-dua jantina dengan menyifatkan peruntukan Perlembagaan sedia ada sebagai ‘kuno’ kerana menetapkan hanya kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara kepada bapa warga Malaysia akan dianggap sebagai warganegara.

"Dengan segala rasa hormat, saya rasa itu (tidak masuk akal)," kata pengerusi jawatankuasa pilihan khas parlimen hal ehwal wanita dan kanak-kanak serta pembangunan sosial itu.

“Saya rasa jawatankuasa pilihan khas saya yang terdiri daripada Ahli Parlimen dari kedua-dua belah pihak, dan beberapa senator, sanggup bertemu dengan Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja untuk menjelaskan, bukan sahaja dari perspektif ahli politik, tetapi juga badan bukan kerajaan (NGO).

“Dengan wanita membentuk kira-kira 50 peratus daripada populasi kita, kita (Malaysia) perlu maju. Kita perlu terus melangkah ke hadapan.”

Dalam satu kenyataan pada 19 September lalu, Azalina, yang juga mantan Penasihat Khas kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia), mendedahkan bahawa beliau telah memfailkan usul untuk membentangkan rang undang-undang persendirian bagi pindaan perlembagaan.

Beberapa Ahli Parlimen pembangkang lain, iaitu Fuziah Salleh, Fahmi Fadzil, Alice Lau, dan Hannah Yeoh, juga kemudian menyatakan bahawa mereka juga telah mengemukakan notis sama kepada Parlimen untuk mendesak rang undang-undang itu.

Azalina ketika bercakap dalam sesi podcast bersama The Vibee. - Gambar oleh Syeda Imran
Azalina ketika bercakap dalam sesi podcast bersama The Vibee. - Gambar oleh Syeda Imran

Kerajaan harus mengutamakan rang undang-undang persendirian ini: Azalina

Azalina berkata, walaupun beliau difahamkan kebanyakan Ahli Parlimen bersetuju dengan cadangan pindaan itu, kini menjadi tanggungjawab kerajaan untuk mengambil rang undang-undang itu dan membentangkannya di Parlimen.

Berdasarkan Peraturan Mesyuarat 15(1) Dewan Rakyat, rang undang-undang kerajaan hendaklah diutamakan daripada usul persendirian, yang selalunya tidak mendapat sambutan.

“Kerajaan perlu menerima rang undang-undang persendirian ini dan mengubahnya menjadi rang undang-undang kerajaan. Ia hanya satu ayat dalam perlembagaan (yang kami ingin pinda),” katanya.

Ditanya mengapa terdapat keengganan di pihak kerajaan dalam mendesak rang undang-undang itu sendiri, Azalina berkata: "Anda perlu bertanya kepada menteri yang bertanggungjawab."

“Saya tidak tahu. Saya fikir ia ada kaitan dengan fakta ia adalah sesuatu yang telah berlaku sejak sekian lama. Saya tidak akan memanggilnya (peruntukan semasa) drakonian, tetapi saya fikir pemikiran itu agak kuno,” katanya.

Azalina berkata, walaupun sekiranya berlaku pindaan Perlembagaan, kerajaan masih boleh mengenakan perintah atau dasar pentadbiran untuk meletakkan sekatan tertentu berkaitan pemberian kerakyatan, jika ada keperluan.

Beliau kesal kerana memiliki peruntukan ditulis secara jelas dalam perlembagaan merampas hak ibu warganegara Malaysia daripada memberikan taraf kerakyatan kepada anak mereka yang dilahirkan di luar negara, bermakna bahawa ‘tangan mahkamah pun terikat’.

“Kewarganegaraan adalah isu yang melibatkan wanita muda. Mereka pergi ke luar negara, belajar, dan jatuh cinta. Adakah kamu memberitahu saya mereka hanya boleh jatuh cinta dengan rakyat Malaysia? Itu tidak adil.

“Kerajaan boleh melakukan banyak perkara berhubung keseluruhan prosedur operasi standard dan urusan pentadbiran. Tetapi (wanita mahu) hak itu, untuk mengetahui mereka boleh kembali ke negara mereka dan tahu mereka tidak akan didiskriminasi hanya berdasarkan jantina.

“Ramai keluarga di luar sana mungkin menjalinkan hubungan dengan warga asing. Maksud saya, ayuh, kebanyakan ahli politik, mereka juga mesti ada.

"Akhirnya, lelaki juga perlu mengatakan sesuatu. Ia tidak boleh hanya ahli politik wanita,” katanya. - The Vibes, 28 September 2022

Saksikan episod penuh The Good, The Bad and The Ugly – Ep 14 bersama Datuk Seri Azalina Othman Said Sabtu ini.

Gambar oleh Syeda Imran
Gambar oleh Syeda Imran

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Sultan Brunei Pandu Sendiri Kereta Bawa Anwar Ke Seri Perdana

2

Semasa 1 hari yang lalu

Kepimpinan Anwar Tepat Pada Masanya - Wartawan Veteran Thailand

3

Semasa 2 hari yang lalu

Malaysia Berhasrat Perkukuh Hubungan Dengan Somalia - PM

4

Semasa 5 hari yang lalu

Pencalonan Bersama Kebaya Oleh Malaysia, Brunei, Singapura, Thailand Ke UNESCO

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 20 jam yang lalu

Utamakan Penjawat Awam Berkebolehan, Kompeten Bagi Isi Jawatan Utama - CUEPACS

Politik 1 hari yang lalu

PM Terima Kunjungan GRS, Hajiji Zahir Sokongan Terhadap Kerajaan Perpaduan

oleh Farhana Farush

Politik 23 jam yang lalu

Maklumat Poster Zahid Dilantik TPM, Menteri Dalam Negeri Palsu - JPM

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Selamatkan Adik Dalam Kebakaran, Muhammad Danish Rayqal Dianugerahkan Pingat Hang Tuah