Berita Terkini

3 jam yang lalu: PDRM terima laporan dakwaan PM sebagai ejen Israel 3 jam yang lalu: PM tuntut ahli parlimen Baling mohon maaf 6 jam yang lalu: Lebih 200 aduan terhadap penilai insurans kemuka tuntuan palsu 6 jam yang lalu: Syarikat penerbangan digesa tawar tambang berpatutan ke Sarawak menjelang sambutan perayaan 6 jam yang lalu: Lagi perutusan tahniah untuk Anwar, termasuk daripada diplomat Arab di Kuala Lumpur

IKUTI KAMI


TH Catat Rekod, RM88.09 Bilion Jumlah Deposit Tertinggi Sejak Penubuhan

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Sep 2022 6:01PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Lembaga Tabung Haji (TH) berjaya merekodkan RM88.09 bilion pada separuh pertama tahun ini yang merupakan jumlah deposit tertinggi sejak 59 tahun penubuhannya. 

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata, perolehan itu menjadikan TH meraih pendapatan sebanyak RM1.47 bilion dengan keuntungan bersih RM1.03 bilion selepas ditolak peruntukan zakat.

Menurut beliau, lebih 200,000 akaun simpanan baharu juga telah dibuka, menjadikan jumlah keseluruhan pendeposit TH kini mencapai 8.6 juta orang.

“Keyakinan dan kepercayaan ini diperoleh hasil usaha keras kami dalam membetulkan persepsi yang membelenggu TH, dan memastikan ia terus mampan serta relevan dalam mengurus wang amanah pendepositnya.

“Saya masih ingat lagi, tatkala kepercayaan umat Islam kepada TH merundum kerana kegagalan sesetengah pihak dalam mengurus persepsi yang membelenggunya sebelum ini. Tuduhan seperti penjualan aset, penyelewengan dan sebagainya menyebabkan ramai umat Islam berasa sangsi akan kemampuan TH,” katanya hari ini.

Ahmad Marzuk berkata, beliau dan Menteri, Datuk Idris Ahmad memandang perkara itu dengan serius, dan berusaha membetulkan persepsi negatif berkenaan sebaik menerima amanah sebagai anggota pentadbiran.

Dalam melaksanakan tersebut menurut beliau, segala transaksi, pelaburan dan perancangan, sama ada yang telah dilaksana atau sedang dilaksana diteliti semula secara terperinci. 

"Ia harus dileraikan dan TH tidak boleh dilihat sebagai institusi merugikan umat Islam, sedangkan matlamat penubuhannya adalah untuk membantu mereka. 

“Aset yang boleh dikekalkan dan berpotensi dipulihkan, kita usahakan supaya dikekalkan serta dimanfaatkan. Matlamat kita, supaya umat Islam kembali mempercayai institusi ini dan kini, ternyata usaha kami membuahkan hasil," katanya. 

Jelasnya, kepercayaan semula rakyat terhadap TH telah berjaya menghasilkan pelaburan yang meningkatkan jumlah pendapatan dan keuntungan agensi kerajaan terbabit. 

Menurut Ahmad Marzuk, kenaikan itu termasuk pelaburan pendapatan tetap yang menyumbang sebanyak RM966.34 juta, pelaburan saham (RM224.62 juta), pelaburan harta tanah (RM213.66 juta) dan  pendapatan lain (RM66.07 juta).

“Semua ini takkan berlaku tanpa kepercayaan dan sokongan dari pendeposit. Ini suatu bukti kejayaan kerajaan dalam mengembalikan kepercayaan pendeposit, yang gagal dilakukan oleh pentadbiran sebelum ini.

“Ini juga suatu manifestasi keseriusan kami dalam menjaga serta memelihara institusi kewangan terbesar milik umat Islam ini. Keyakinan dan kepercayaan ini akan sentiasa dijunjung. 

"Ia bagi memastikan TH mencapai hasratnya membantu umat Islam menunaikan Rukun Islam Kelima. Teruskan memberi kepercayaan kepada kami dalam melaksanakan amanah ini demi umat Islam,” katanya. - Getaran, 24 September 2022

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Wan Rosdy Angkat Sumpah MB Pahang Untuk Penggal Kedua

Politik 1 hari yang lalu

Ketepikan Ideologi, Sentimen Politik Dan Utamakan Pembangunan Pahang - Tengku Hassanal

Semasa 8 jam yang lalu

Hentikan Budaya ‘Balas Dendam’ Dengan Menukar, Menghentikan Pegawai Kanan Kerajaan

oleh Izwan Ramlan

Politik 1 hari yang lalu

Tuduhan DAP Promosi Islamofobia, Hadi Digesa Lapor Polis Jika Terbukti Benar

oleh Sofian Baharom