Berita Terkini

9 jam yang lalu: Pegawai polis yang terbunuh di Stadium Kanjuruhan dinaikan pangkat 9 jam yang lalu: Arab Saudi bakal anjur sukan musim sejuk Asia 2029 di Trojena 9 jam yang lalu: MIDA, HDC meterai MoU bagi perkasa kapasiti industri halal 9 jam yang lalu: Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS 9 jam yang lalu: Polis Pahang lupus rokok tidak bercukai bernilai lebih RM2.8 juta

IKUTI KAMI


600 Pelajar Terima Biasiswa Pendidikan PETRONAS Bernilai RM340 Juta

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 Sep 2022 2:25PM

Tahun ini, 9,000 permohonan diterima dan 2,000 disenarai pendek, namun hanya 600 dipilih - Gambar oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Seramai 600 pelajar cemerlang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), ditawarkan anugerah biasiswa di bawah Program Penajaan Pendidikan PETRONAS (PESP) 2022 membabitkan nilai tajaan lebih RM340 juta bagi menggalakkan pendidikan dan pembangunan modal insan mereka.

Pengerusi PETRONAS, Tan Sri Mohd Bakke Salleh berkata, ia jumlah tertinggi sejak program tersebut dilaksanakan bermula tahun 1975. 

Katanya, daripada jumlah itu, hampir 80 peratus pelajar adalah terdiri daripada golongan kurang berkemampuan. 

“Sejak 1975 sehingga kini, PETRONAS sudah menaja sejumlah RM3.5 bilion. Tahun ini, 9,000 permohonan diterima dan 2,000 disenarai pendek, namun hanya 600 dipilih. 

“Pemilihan bukan sahaja dinilai berdasarkan pencapaian akademik dan kokurikulum, tetapi juga merangkumi aspek kepimpinan kerjasama kumpulan serta sahsiah diri,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penyampaian PESP 2022 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di sini, hari ini. 

Perasmian acara itu disempurnakan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. 

Turut hadir, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Noraini Ahmad dan Timbalan Menteri Pendidikan II, Datuk Mohamad Alamin. 

Mohd Bakke berkata, PETRONAS mengutamakan pembangunan modal insan kerana ia aset kepada syarikat minyak dan gas nasional itu untuk negara. 

“Program sentuhan ilmu pelbagai kerjasama sudah diadakan dengan Kementerian Pendidikan, Jabatan Pendidikan Negeri, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pelbagai pihak dalam aspek pembangunan modal insan, selaras hasrat PETRONAS. 

“Pada masa sama, ia selari dengan tujuan PETRONAS, iaitu rakan kongsi tenaga dan penyelesaian progresif bagi meningkatkan kualiti kehidupan demi masa depan mampan,” katanya. - Getaran, 20 September 2022

Sorotan

1

Kandungan Sumbang: Pelakon Zul Ariffin Didenda RM30,000

2

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

3

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

Disyorkan untuk anda

Semasa 19 jam yang lalu

PRU-15: Syarat Kelayakan Pengundi Pos Luar Negara Dimansuh Galak Peratusan Keluar Mengundi

oleh Farhana Farush

Semasa 14 jam yang lalu

PAC Syor MySejahtera Dimiliki Sepenuhnya Kerajaan

Semasa 16 jam yang lalu

Kandungan Sumbang: Pelakon Zul Ariffin Didenda RM30,000

Semasa 11 jam yang lalu

2,119 Tapak Rangkaian 5G Siap Dibangun DNB Setakat Ogos Lalu

oleh Farhana Farush