Berita Terkini

5 jam yang lalu: Pegawai polis yang terbunuh di Stadium Kanjuruhan dinaikan pangkat 5 jam yang lalu: Arab Saudi bakal anjur sukan musim sejuk Asia 2029 di Trojena 5 jam yang lalu: MIDA, HDC meterai MoU bagi perkasa kapasiti industri halal 5 jam yang lalu: Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS 5 jam yang lalu: Polis Pahang lupus rokok tidak bercukai bernilai lebih RM2.8 juta

IKUTI KAMI


Umat Islam Dilarang Ucap R.I.P, Cukup Sekadar Ungkapan Takziah

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 18 Sep 2022 5:22PM

Luqman berkata, setiap Muslim tidak boleh berdoa memohon keampunan bagi orang bukan Islam. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Umat Islam dilarang mengucapkan ‘Rest in Peace’ atau R.I.P bagi menzahirkan takziah kepada orang bukan Islam kerana hukum itu jelas termaktub dalam nas yang bersandarkan kepada ayat al-Quran dan hadis.

Mufti Wilayah Persekutuan, Dr Luqman Abdullah berkata, setiap Muslim tidak boleh berdoa memohon keampunan bagi orang bukan Islam.  

Justeru, menurut beliau, pengucapan R.I.P atau ‘bersemadi dengan aman’ yang merupakan doa dibaca kepada orang bukan Islam dilarang digunakan seseorang Muslim.  

“Menurut Syeikh Wahbah Zuhaili di dalam tafsirnya, para nabi dan orang beriman tidak boleh turut serta dalam urusan memohon keampunan Allah SWT bagi orang-orang yang syirik.

“Ini kerana konsep keimanan Islam dan kenabian tidak menerima pengampunan orang yang mati dalam keadaan syirik, maka tidak perlu memohon keampunan untuk mereka,” katanya menerusi kenyataan di Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan hari ini.   

Mengulas lanjut, Luqman berkata, bagaimanapun, Islam membenarkan sekiranya doa kepada komuniti tersebut bagi dikurniakan hidayah Islam dan kebaikan di dunia.  

“Ada pun bagi orang Islam yang mendoakan orang kafir agar diberi hidayah maka tidak mengapa. Perkara ini dipersetujui oleh ulama mazhab Hanafi dan diizinkan untuk mendoakan hidayah menurut mazhab Hanbali.

“Sebahagian daripada ulama juga menzahirkan untuk berdoa memohon keampunan kepada bayi dan anak-anak orang kafir, kerana itu termasuk daripada undang-undang di akhirat kelak.  

“Tetapi jika doanya untuk memohon keampunan bagi dosa beliau ketika hidupnya memang dalam keadaan kafir maka tidak diterima doa tersebut,” katanya.  

Sementara itu, Luqman menegaskan, Islam sangat menghormati kematian manusia di mana sunnah bagi orang Muslim untuk mengucapkan takziah dan ucapan yang baik kepada orang bukan Islam.

“Apa sahaja ucapan takziah yang sesuai dan baik adalah dibolehkan kepada orang bukan Islam, selagi mana dia tidak memusuhi agama Islam.  

“Ini membuktikan bahawa Islam merupakan agama yang harmoni dan fleksibel dalam urusan keduniaan terhadap semua golongan tanpa mengira agama,” katanya.

Luqman memberi penerangan itu bagi menjawab persoalan seorang individu mengenai pandangan sebenar Islam terhadap isu ucapan R.I.P, supaya ia tidak menjadi polemik tidak berkesudahan.

Isu R.I.P oleh umat Islam terhadap orang bukan Islam ini kembali diperdebatkan warga internet susulan kematian Ratu Britain, Ratu Elizabeth II, baru-baru ini. - Getaran, 18 September 2022

Sorotan

1

Kandungan Sumbang: Pelakon Zul Ariffin Didenda RM30,000

2

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

3

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

Disyorkan untuk anda

Semasa 7 jam yang lalu

Yasin Kemuka Representasi Kaji Pertuduhan Kes Dadah

Semasa 1 hari yang lalu

Impak Penyusutan Ringgit Kepada Bayaran Hutang Langsung Kerajaan Kecil

Politik 6 jam yang lalu

PRU-15: Ceraikan PN Jika PAS Mahu Bersama UMNO - Ahmad Zahid

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 1 hari yang lalu

Najib Dijanjikan Sumbangan Tambahan AS$1.17 Bilion Oleh Kerabat Diraja Arab Saudi - Saksi