Berita Terkini

8 jam yang lalu: Laksanakan inisiatif untuk penjawat awam ikut masa, tanpa birokrasi - CUEPACS 8 jam yang lalu: PDRM nafi Jho Low dikeluarkan daripada senarai notis merah Interpol - Bukit Aman 9 jam yang lalu: AS boleh bekerja dengan sesiapa sahaja yang menang dalam PRU-15 Malaysia - Duta Besar 10 jam yang lalu: Bajet 2023: Digital Nasional Berhad akan perluas rangkaian 5G di seluruh negara 10 jam yang lalu: Bajet 2023: RM332 juta disediakan untuk wujudkan program latihan dan fasiliti sukan yang terbaik

IKUTI KAMI


Hari Malaysia: Khutbah Jumaat Tekankan Kepentingan Kesepaduan, Kesatuan Masyarakat

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 16 Sep 2022 5:07PM

Aspek kesepaduan dan kesatuan serta saling bermuafakat merupakan antara inti pati khutbah solat Jumaat di Wilayah Persekutuan dan Selangor hari ini. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Khutbah solat Jumaat di Wilayah Persekutuan sempena Hari Malaysia, menekankan kepentingan kesepaduan dan kesatuan masyarakat di negara ini yang dihubungkan oleh Rukun Negara serta sikap toleransi.

Khutbah disediakan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) tersebut menegaskan, sikap toleransi dipertahan sejak dahulu itu akhirnya membentuk sebuah negara, iaitu Malaysia yang merdeka dan harmoni.

“Kedua, setiap perselisihan mesti dihadapi dengan kebijaksanaan dan perdamaian.

“Ketiga, hidup kita biarlah sentiasa saling bermuafakat dan membantu seperti ungkapan ‘serumpun bak serai, sesusun bak sirih’ supaya ia dapat mengekalkan kerukunan serta keharmonian negara, seterusnya masyarakat dapat hidup dalam suasana ramah dan mesra,” katanya.

Di Selangor, khutbah solat Jumaat menyeru umat Islam untuk bersyukur di atas nikmat kemerdekaan dan kedaulatan negara dengan menyuburkan semangat cintakan tanah air.

Umat Islam, jelasnya, hendaklah mengambil bahagian dan peranan dalam meningkatkan kesepaduan sosial, pendidikan holistik serta keutuhan ekonomi untuk mengekalkan kestabilan sosiopolitik negara.

“Umat Islam hendaklah menyedari bahawa Islam dengan segala ajarannya adalah agama yang memimpin manusia ke arah kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

“Umat Islam hendaklah menjadi ‘king maker’ dalam menentukan hala tuju ummah dan negara,” menurut khutbah terbitan Unit Khutbah Bahagian Pengurusan Masjid Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) itu.

Sementara itu, di Pahang, khutbahnya menyeru umat Islam sama ada pemimpin atau rakyat berdakwah secara bersungguh-sungguh agar seluruh warganegara memahami Islam dan mengajak mereka memeluk agama Islam kerana ia adalah perintah Allah serta Rasul.

“Kita bersukur kepada Allah kerana pembentukan negara Malaysia berjalan secara aman dan harmoni. 

“Kita juga menghargai perjuangan dan sumbangan besar dilakukan pemimpin kita terdiri daripada pejuang kemerdekaan, Raja Melayu, alim ulama dan pemimpin politik dalam memastikan keamanan negara kita yang dicintai,” katanya. - Getaran, 16 September 2022

Sorotan

1

Harga Telur Tidak Naik Atau Apung, Kerajaan Jamin Jaga Keperluan Rakyat

2

Sarapan Terakhir Bersama UKK, Tuan Ibrahim Beri Bayangan Parlimen Hampir Dibubar?

3

‘Saya Tak Mengandung, Cuma Terlebih Makan’- Sharifah Sakinah 

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Agong Lawat Pusat Ramalan Dan Amaran Banjir Negara

Semasa 12 jam yang lalu

Bajet 2023: Diskaun PTPTN Sehingga 20 Peratus Mulai November

oleh Fitri Nizam

Luar Negara 1 hari yang lalu

24 Kanak-Kanak Antara 36 Terbunuh Dalam Kejadian Tembakan Di Thailand

Semasa 1 hari yang lalu

Jelajah AKM, Isu Cerun Ketika Monsun Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini