Berita Terkini

35 minit yang lalu: Tenaga kerja pakar asing untuk kerja kritikal, kecemasan boleh masuk ke negara ini guna Pas Lawatan Sosial - KP Imigresen 50 minit yang lalu: Aplikasi MySejahtera akan dijadikan alat pengurusan kesihatan awam negara - Khairy 1 jam yang lalu: Angka kematian letupan bunuh diri Afghanistan meningkat 53: UNAMA 1 jam yang lalu: 12 peratus anak muda suarakan isu politik berkaitan kestabilan, prestasi kerajaan serta kualiti dan kematangan pemimpin menerusi Idea Bina Negara - PM 1 jam yang lalu: Platform digital Idea Bina Negara terima lebih daripada 12,000 idea anak muda seluruh negara - PM

IKUTI KAMI


Taklimat Pilihan Raya Kepada Guru, KPM Dapatkan Maklumat Daripada SPR

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 15 Sep 2022 2:16PM

KPM akan mendapatkan maklumat lanjut daripada SPR mengenai rungutan daripada wakil PIBG sekolah di Kajang yang mendakwa SPR memaksa guru hadir taklimat PRU. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Kementerian Pendidikan (KPM) akan mendapatkan maklumat lanjut daripada pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung dakwaan guru-guru dipanggil menghadiri taklimat petugas pilihan raya ketika waktu persekolahan. 

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin berkata tugas hakiki guru semasa waktu persekolahan adalah untuk berada di sekolah masing-masing. 

Dr Radzi Jidin
Dr Radzi Jidin

"Saya rasa SPR cukup faham dengan tugas dan tanggungjawab guru. Cuma kes ini saya nak kena semak apakah konteksnya. 

"Kita sentiasa bekerjasama rapat dengan SPR bagi memastikan tugas SPR itu kita dukung tetapi pada masa yang sama tugas hakiki guru di sekolah dapat berjalan dengan lancar," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program pengukuhan sukan sepak takraw di sini hari ini. 

Sebuah portal melaporkan terdapat rungutan daripada wakil Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah di Kajang yang mendakwa SPR 'memaksa’ guru menghadiri taklimat Pilihan Raya Umum (PRU) ketika waktu persekolahan yang menyebabkan kebanyakan guru tidak dapat mengajar.

"Kalau perlu untuk beri taklimat kepada guru-guru maka masa untuk mereka menghadiri taklimat itu kita perincikan, ini bagi memastikan bahawa tugas hakiki di sekolah tidak terganggu," katanya dan menambah KPM akan sentiasa bekerjasama dengan SPR bagi mencari jalan tengah berhubung perkara itu.

Mengenai program pengukuhan sukan sepak takraw itu, Radzi berkata sebanyak 150 sekolah rendah di seluruh negara melibatkan 1,200 pelajar akan menyertai program pencarian bakat untuk fasa pertama pelaksanaannya. 

Beliau berkata pelaksanaan program itu adalah untuk mengenal pasti bakat murid berusia bawah 12 tahun yang berpotensi untuk diketengahkan seterusnya ditempatkan di pusat kecemerlangan sukan KPM iaitu Pusat Latihan Daerah, Sekolah Sukan Negeri dan Sekolah Sukan Malaysia. 

Program yang bermula hari ini dan dijadual berakhir pada 13 Nov ini turut melibatkan 10 jurulatih mentor dalam kalangan guru yang juga bekas pemain sepak takraw yang akan bergerak dari sekolah ke sekolah.

Radzi berkata proses pencarian bakat murid akan berpandukan modul ujian kemahiran sukan sepak takraw yang terdiri daripada ujian antropometrik, kecergasan, kemahiran asas dan kemahiran spesifik. 

Beliau berkata secara umumnya, KPM tidak meletakkan had bilangan pelajar yang akan dipilih menjadi pelapis dalam sukan berkenaan, namun ia bergantung kepada kekosongan yang ada di fasiliti latihan. - Bernama

Sorotan

1

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

2

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

3

Syarikat Permainan Malaysia Catat Jualan Eksport RM124.67 Juta Di Tokyo Game Show

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Bersatu Mahu Kepimpinan UMNO Ambil Kira Kepentingan Rakyat Sebelum Bubar Parlimen

Politik 1 hari yang lalu

PAS Mungkin ‘Cerai’ PN Untuk Bersama UMNO

oleh Fitri Nizam

Politik 1 hari yang lalu

Bajet 2023, Kebaikan Atau Keburukan Kepada UMNO?

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 1 hari yang lalu

Laporan Akhir Semakan Semula Kes Pulau Batu Puteh Dibentang 7 Oktober

oleh Farhana Farush