Berita Terkini

1 jam yang lalu: Zubaidah dilantik KP baharu Istana Budaya 2 jam yang lalu: Insiden rusuhan di Kanjuruhan: Malaysia sedia hulur bantuan 2 jam yang lalu: Bajet 2023: APMM mahu bilangan aset, anggota ditambah 2 jam yang lalu: Turkish Airlines tambah penerbangan ke Kuala Lumpur 2 jam yang lalu: Bajet 2023: Peruntukan besar pembangunan perlu terus diberi kepada Sabah, Sarawak

IKUTI KAMI


Jeti Baharu Akan Dibina Untuk Operasi Feri Penumpang Ke Langkawi - Wee

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 10 Sep 2022 6:23PM

Wee Ka Siong - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KANGAR - Kementerian Pengangkutan bercadang membina sebuah jeti baharu untuk operasi feri penumpang ke Langkawi sebagai langkah penyelesaian jangka panjang kepada masalah mendapan yang sering berlaku di Jeti Kuala Kedah dan Jeti Kuala Perlis.

Menterinya Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata masalah mendapan di kedua-dua jeti tersebut terlalu kerap sehingga menyebabkan kerajaan membelanjakan kira-kira RM50 juta setiap dua tahun untuk melakukan kerja-kerja pengerukan bagi membolehkan feri penumpang ke pulau peranginan itu beroperasi.

“Saya melihat kedudukan Jeti Kuala Kedah dan Jeti Kuala Perlis ini sebenarnya terdedah kepada mendapan yang terpaksa kita keruk setiap dua tahun, bermaksud setiap dua tahun kita kena buat pengerukan kerana kedalaman air tidak mencukupi (untuk laluan feri).

“Jadi kementerian sedang memikirkan bagaimana kita nak cari satu lokasi yang dapat memberi manfaat kepada kedua-dua negeri (Kedah dan Perlis) untuk kita menyelesaikan masalah ini secara jangka panjang, kita sedang bincang dan saya akan umumkan butiran mengenainya nanti,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata Institut Maritim Malaysia (MIMA) di bawah Kementerian Pengangkutan sebelum ini pernah membuat kajian mengenai kawasan yang sesuai dibina jeti penumpang di antara Kedah dan Perlis yang tidak terdedah kepada mendapan seperti yang berlaku di Jeti Kuala Kedah dan Jeti Kuala Perlis.

Bagaimanapun beliau enggan mendedahkan secara spesifik lokasi tersebut memandangkan kajian masih dilakukan selain kementeriannya menerusi MIMA dan Jabatan Laut Malaysia (JLM) perlu mengadakan perbincangan berkaitan aspek teknikal dengan pihak lain yang berkaitan.

“Kita akan buat satu keputusan dalam tempoh terdekat dan seterusnya kita akan buat perancangan dan kalau dapat berjalan, kita akan buat pembinaan. Kita sudah ada satu peruntukan dikhaskan untuk Jeti Kuala Kedah, tapi kalau kita buat di Kuala Kedah ia tidak boleh selesai masalah, jadi kena cari satu tempat yang lebih sesuai,” katanya.

Wee menjelaskan walaupun jeti baharu itu siap dibina nanti, operasi Jeti Kuala Kedah dan Jeti Kuala Perlis tidak ditutup dan akan beroperasi bagi tujuan lain termasuk perkhidmatan kargo atau kegunaan nelayan.

Mengulas mengenai kerja pengerukan di Jeti Kuala Kedah, beliau berkata setakat semalam ia telah mencapai 75 peratus siap dan dijangka siap sepenuhnya pada November ini, manakala kerja pengerukan di Jeti Kuala Perlis berlaku sedikit kelewatan berikutan masalah peralatan dan kekurangan tenaga kerja.

“Ada sedikit kelewatan dari segi kerja-kerja di lapangan (di Jeti Kuala Perlis) dan ia dijangka siap kalau ikut kontrak pun tahun hadapan. Saya telah meminta mereka (kontraktor) untuk tambah alatan. Saya juga sudah mengarahkan supaya JLM untuk kita memantau lebih rapi,” katanya.

Terdahulu Wee yang juga Presiden MCA merasmikan Konvensyen MCA Negeri Perlis di sebuah hotel di sini. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Beberapa Projek Skala Besar Dijangka Tidak Berdepan Dengan Kenaikan Kos

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Tragedi Feri Karam Di Sungai Kerian Dikenang Hingga Kini

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Tambang Percuma Kepada OKU Selama Sebulan - Ka Siong

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Pemandu Tiada eVP, Lesen Syarikat e-Hailing Terlibat Akan Digantung - MOT

Sorotan

1

Bukit Lagong ‘Ditarah’: NGO Tuntut Kerajaan Selangor Bersuara Atau Diheret Ke Mahkamah

2

PAS Mungkin ‘Cerai’ PN Untuk Bersama UMNO

3

5 Artis Popular China Yang Diharamkan Dalam Industri Hiburan Negara Itu

Disyorkan untuk anda

Politik 23 jam yang lalu

UMNO Mahu PRU-15 Disegerakan Kerana Sokongan Melayu Merudum - Rafizi

oleh Ian McIntyre

Semasa 2 jam yang lalu

Penglibatan Wanita Sebagai Pelaku Rasuah Membimbangkan, Makin Meningkat - Azam Baki

Semasa 23 jam yang lalu

Bersatu Mahu Kepimpinan UMNO Ambil Kira Kepentingan Rakyat Sebelum Bubar Parlimen

Semasa 1 hari yang lalu

Polis Siasat Kes 2 Lelaki Lepaskan Tembakan Di Perak

oleh Aiman Sadiq