Berita Terkini

1 minit yang lalu: Prospek tahun depan akan lebih mencabar disebabkan beberapa faktor – ketegangan dan konflik geopolitik yang kian meningkat, tekanan inflasi global serta pasaran kewangan tidak menentu - BNM 1 jam yang lalu: Zubaidah dilantik KP baharu Istana Budaya 2 jam yang lalu: Insiden rusuhan di Kanjuruhan: Malaysia sedia hulur bantuan 2 jam yang lalu: Bajet 2023: APMM mahu bilangan aset, anggota ditambah 2 jam yang lalu: Turkish Airlines tambah penerbangan ke Kuala Lumpur

IKUTI KAMI


Harta Pusaka Perlu Diagih Ketika Hidup Elak Perebutan, Gagal Dituntut

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 07 Sep 2022 7:00AM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ahli keluarga seharusnya memaklum dan mengagihkan harta pusaka ketika masih hidup bagi mengelakkan tercetus konflik antara waris mereka, termasuk perebutan hak milik.

Menurut pendakwah terkenal, Datuk Daud Che Ngah, tindakan itu juga dapat memastikan kelancaran pengagihan harta, selain tidak menimbulkan keadaan ia sukar atau gagal dituntut.

“Gunakanlah syarikat yang boleh mengatur pemberian harta pusaka sewaktu hidup. Syarikat ini boleh uruskan wasiat, (buat) hebahan masa hidup dan sebagainya.

“Tetapi paling utama adalah urusan menghebahkannya ketika hidup. Apabila hebah ketika hidup, jadi anak-anak tidak boleh berebut kerana mak atau ayah sudah beri awal-awal,” katanya ketika dihubungi.

Terdahulu Getaran melaporkan, hampir RM70 bilion nilai harta pusaka dengan majoritinya membabitkan umat Islam, tidak dituntut sejak 65 tahun lalu hingga hari ini.

Setiausaha Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Dr Ahmad Shahir Makhtar berkata, justeru semua umat Islam diseru lebih celik dan memahami sepenuhnya ilmu faraid, memandangkan ia sangat penting bagi menguruskan pentadbiran harta pusaka.

Daud berkata, kesukaran atau kegagalan menuntut harta pusaka yang disebabkan masyarakat tidak memahami ilmu faraid itu, menimbulkan pelbagai kesan negatif.

Jelasnya, kesan itu termasuk pertelingkahan antara waris dan pembekuan harta pusaka.

Ditanya punca harta pusaka tidak dituntut, beliau berpendapat, ia disebabkan kecuaian anak-anak yang enggan menyelesaikan pengurusan harta dengan segera, selain kekangan status anak angkat dan anak tidak sah taraf.

“Apabila meninggal dunia, hendak menyelesaikan (pengurusan harta) mengambil masa lama dan belanja sangat tinggi jadi sebab itu saya kata, elok mencari syarikat yang boleh kita letakkan pembahagian harta pusaka itu mengikut kehendak kita ketika hidup.

“Yang paling senang kalau ada anak itu, agih masa hidup siap-siap, sama ada hendak tukar nama atau pemegang amanah. Itu caranya. Maka tidak terjadilah isu tidak dituntut sehingga RM70 bilion terkumpul,” katanya.

Dalam pada itu, Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Dr Ma’amor Osman mencadangkan agar satu sistem merangkumi khidmat kaunseling dan guaman diwujudkan, bagi mengingatkan masyarakat mengenai harta tidak dituntut tersebut.

Tegasnya, kerajaan juga boleh mengeluarkan prosedur operasi standard (SOP) berhubung kaedah menguruskan harta pusaka tidak dituntut secara sempurna, dari aspek keabsahan perundangan untuk dimasukkan ke dalam Baitulmal serta digunakan bagi tujuan kebajikan.

Ma’amor berkata, perkhidmatan kaunseling diperlukan bagi mendidik individu mengenai pengurusan harta pusaka memandangkan kadang-kadang, segelintir orang tidak tahu menguruskan peninggalan aset itu.

“Saya rasa kalau untuk tiada pembaziran sumber, kerajaan juga perlu melihat kewajaran adanya fatwa untuk membolehkan harta tidak dituntut ini digunakan untuk kemaslahan umum atau ummah.

“Ini semua mesti diuruskan bahagian perundangan,” katanya. - 7 September 2022

Berita Berkaitan

1

Refleksi 10 bulan yang lalu

Jangan Lengahkan Urusan Pembahagian Harta Pusaka - Raja Muda Perlis

2

Video & Galeri 1 tahun yang lalu

Usah Ambil Mudah Urusan Wasiat

3

Semasa 1 tahun yang lalu

Usah Ambil Mudah Urusan Wasiat, Elak Sengketa Sesama Waris

Sorotan

1

Bukit Lagong ‘Ditarah’: NGO Tuntut Kerajaan Selangor Bersuara Atau Diheret Ke Mahkamah

2

PAS Mungkin ‘Cerai’ PN Untuk Bersama UMNO

3

5 Artis Popular China Yang Diharamkan Dalam Industri Hiburan Negara Itu

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Isu 'Integrity Pact' Tidak Ikut Piawaian Antarabangsa Tidak Tepat - SPRM

Semasa 1 hari yang lalu

Sekolah Diminta Rujuk Polis Sebelum Keluar Notis Mengenai Kes Culik - Radzi

Semasa 1 hari yang lalu

2 Beradik Maut Terkena Renjatan Elektrik

Semasa 19 jam yang lalu

Kontraktor Bumiputera Kemuka 7 Syor Dalam Bajet 2023

oleh Aiman Sadiq