Berita Terkini

1 jam yang lalu: Presiden FAM, Hamidin Mohd Amin dicalonkan Ahli Majlis Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) 1 jam yang lalu: Remaja OKU dijumpai lemas dalam kolam di Kampung Batu 18 Sengkang, Bukit Gambir 1 jam yang lalu: 400 laman sesawang pedofilia, pornografi kanak-kanak disekat sehingga Ogos 2 jam yang lalu: Jualan Proton cecah 100,000 unit pada akhir September 2022 2 jam yang lalu: Kanak-kanak lelaki usia 2 tahun maut terjatuh dari kerusi bayi di sebuah restoran di Taman Sutera, Johor Bahru - Polis

IKUTI KAMI


Sambutan Hari Sabah Mulai Tahun Depan - Jeffrey Kitingan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 Sep 2022 12:09PM

Dr Jeffrey Kitingan - Gambar Fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Hari Sabah atau Hari Kemerdekaan Sabah akan disambut di seluruh negeri selepas diwartakan secara rasmi bermula tahun depan.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Dr Jeffrey Kitingan berkata, Hari Sabah yang jatuh pada 31 Ogos merupakan tarikh penting kerana ia adalah hari negeri berkenaan mencapai kemerdekaan.

“Kepentingan Hari Sabah yang jatuh pada 31 Ogos dalam sejarah kemerdekaan negeri ini sejajar dengan   Hari Kebangsaan negara.

“Kita harus bangga kerana  mempunyai identiti sendiri, tarikh kelahiran sendiri dan ia sangat penting kepada kita,” katanya sempena sambutan Hari Sabah, di sini, semalam.

Menurut Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) itu, selain 31 Ogos, tarikh 16 September yang diisytiharkan sebagai Hari Malaysia juga wajar disambut di seluruh negara untuk memperingati pembentukan Malaysia.

“Lima puluh sembilan tahun yang lalu, tiga wilayah iaitu Sabah, Sarawak dan Malaya mengasaskan Persekutuan ini. Itulah tarikh paling penting bagi Persekutuan.

“Hari Kebangsaan yang jatuh pada 31 Ogos ditakrifkan oleh Perlembagaan Persekutuan sebagai memperingati Hari Kemerdekaan Tanah Melayu.

“Ia tidak ada kena mengena dengan Sabah dan Sarawak, dan oleh itu hanya perlu disambut di Tanah Melayu sebagai Hari Kemerdekaan mereka,” tegasnya.

Katanya, atas sebab itu rakyat Sabah wajar menjadikan tarikh 31 Ogos sebagai Hari Kemerdekaan Sabah walaupun ia jatuh pada tarikh yang dengan Hari Kebangsaan.

 “Menurut arkib sejarah, pada 8 Ogos 1963, Dewan Undangan Borneo Utara secara sebulat suara mengumumkan kemerdekaan Sabah pada 31 Ogos 1963, tanpa mengira sama ada pembentukan Malaysia menjadi realiti pada hari berkenaan atau sebaliknya.

“Kemerdekaan Sabah adalah prasyarat utama untuk pembentukan Malaysia. Ia adalah kebenaran yang jelas,” tambahnya.

Beliau berkata, keinginan untuk merdeka adalah asas pertama yang menjadi pembakar semangat kepada rakyat Sabah untuk menyokong pembentukan Malaysia.

“Hari Malaysia yang jatuh pada 16 September sepatutnya menjadi Hari Kebangsaan Malaysia, berbanding 31 Ogos yang lebih wajar menjadi Hari Kemerdekaan Tanah Melayu dan Sabah,” katanya. - Getaran, 1 September 2022

Sorotan

1

Kandungan Sumbang: Pelakon Zul Ariffin Didenda RM30,000

2

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

3

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kanak-Kanak 3 Tahun Maut Dipercayai Didera Rakan Bapa, Pembantu Rumah

Sukan 1 hari yang lalu

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

Semasa 4 jam yang lalu

Kerajaan Tak Bercadang Tawar Ganjaran Kesan Jho Low, Red Notice Sudah Memadai

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Eksploitasi, Penderaan Seksual Dalam Talian: Sampai Bila Kanak-Kanak Harus Menjadi Mangsa?

oleh Fitri Nizam