Berita Terkini

41 minit yang lalu: Malaysia akan hantar 75 anggota pasukan SMART bantu misi SAR susulan gempa bumi di Turkiye - Armizan 42 minit yang lalu: Kertas Putih Kesihatan dalam fasa akhir disiapkan - KKM Putrajaya 42 minit yang lalu: Wartawan perlu bicang isu serantau termasuk krisis Rohingya - Fahmi 44 minit yang lalu: Isu Indra ganggu fokus Zii Jia 44 minit yang lalu: Pembukaan tanah projek ECRL di Selangor tidak babit penyahwartaan hutan simpan

IKUTI KAMI


Tambang Percuma Kepada OKU Selama Sebulan - Ka Siong

Semasa Dikemaskini 5 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 31 Aug 2022 7:08PM

Wee Ka Siong - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Operator perkhidmatan rel dan bas utama negara, Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana) menawarkan tambang percuma bagi perkhidmatan rel dan bas selama sebulan kepada Orang Kurang Upaya (OKU) mulai hari ini sehingga 30 September ini sempena sambutan Hari Kebangsaan 2022.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, ketika mengumumkan perkara itu, berkata tambang percuma itu khusus kepada pemegang kad OKU yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) serta pemegang kad konsesi OKU MyRapid.

“Perkhidmatan Prasarana meliputi semua perkhidmatan Rapid KL, Rapid Penang dan Rapid Kuantan yang merangkumi Transit Aliran Ringan (LRT), Transit Aliran Massa (MRT), Monorel, Bas Rapid Transit (BRT) atau bas henti-henti dan juga Rapid Mobiliti.

“Pengguna OKU hanya perlu menunjukkan kad perakuan OKU yang dikeluarkan oleh JKM atau Kad Konsesi OKU MyRapid kepada pegawai stesen rel yang bertugas di kaunter khidmat pelanggan Rapid KL yang memberi ‘token’ khas untuk menikmati tambang percuma,” katanya pada sidang media di Stesen MRT Pasar Seni, di sini, hari ini.

Turut hadir Presiden Persatuan OKU Sentral, Senator Datuk Ras Adiba Radzi, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Prasarana Malaysia Bhd, Mohd Azharuddin Mat Sah dan Ketua Pegawai Eksekutif Mass Rapid Transit Corp Sdn Bhd (MRT Corp), Datuk Mohd Zarif Hashim.

Ka Siong berkata pemberian tambang percuma ini adalah tanda terima kasih kumpulan Prasarana kepada pengguna OKU yang menggunakan pengangkutan awam sempena sambutan ulang tahun hari kebangsaan, selain bukti keprihatinan Keluarga Malaysia yang serius menjaga kebajikan serta keselesaan golongan OKU.

Terdahulu, beliau menaiki tren bersama sekumpulan OKU berkerusi roda serta cacat penglihatan dari Stesen MRT Tun Razak Exchange (TRX) ke Stesen MRT Pasar Seni.

Ka Siong berkata berdasarkan statistik Prasarana, jumlah purata penggunaan bulanan dalam kalangan OKU bagi perkhidmatan bas dan rel adalah masing-masing seramai 23,527 dan 26,762 orang.

“Prasarana berharap dengan tambang percuma ini ia dapat memberi manfaat kepada lebih 10,000 golongan OKU yang menggunakan perkhidmatan awam setiap hari,”  katanya.

Sementara itu, Ras Adiba, berkata pemberian tambang percuma itu adalah sesuatu yang dinanti-nantikan dan menyifatkan perkhidmatan mobiliti sangat diperlukan disebabkan kekangan OKU untuk sampai ke stesen pengangkutan awam. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Ruang Tamu Rumah Terbakar, OKU Warga Emas Cedera

2

Pendidikan 2 hari yang lalu

Perluaskan Pengajian Percuma Kepada Semua Golongan Memerlukan

3

Semasa 3 hari yang lalu

'Troopers' Prasarana Bantu Pergerakan Penumpang Di Stesen LRT Raih Pujian Ramai

4

Semasa 2 minggu yang lalu

OKU, Murid Sekolah Rendah Nikmati Tambang Percuma KTMB Mulai 15 Feb

Sorotan

1

Tubuh Parti Baharu Jika Benar Khairy Ada 'Magnet' - Puad

2

Halalkan Mercun: ‘Adakah Kerajaan Ingin Jadikan Bahan Mudarat Sebagai Punca Kewangan’?

3

Selepas 2 Tahun Suram, Thaipusam Tahun Ini Disambut Meriah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Ruang Tamu Rumah Terbakar, OKU Warga Emas Cedera

oleh Fitri Nizam

Politik 1 hari yang lalu

Wanita UMNO Nak Mengorak Ke Hadapan Atau Mengundur Ke Belakang?

oleh Sofian Baharom

Politik 3 jam yang lalu

Khairy Bertanding Di PRN Selangor?

oleh Himanshu Bhatt

Semasa 23 jam yang lalu

Perdana Menteri Kembali Bertugas Selepas Pemeriksaan Kesihatan Di IJN

oleh Wartawan Getaran