Berita Terkini

8 jam yang lalu: Seludup dadah, 9 PATI Thailand ditahan di Korea Selatan 8 jam yang lalu: Afghanistan terima bantuan tunai US$40 juta 8 jam yang lalu: Dewan Rakyat lulus pindaan Akta Kualiti Alam Sekeliling 8 jam yang lalu: Pemimpin parti politik komited capai sasaran 30 peratus wanita calon PRU-15 10 jam yang lalu: DUN Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang hanya akan bubar tahun hadapan - Majlis Presiden Pakatan Harapan

IKUTI KAMI


LTAT Tak Harus Digunakan Sebagai Alat Kerajaan Jalankan Projek Strategik

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 18 Aug 2022 5:28PM

Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) tidak seharusnya digunakan sebagai alat oleh kerajaan Persekutuan untuk menjalankan projek strategik milik mereka. 

Ahli Parlimen Bukit Bendera,  Wong Hon Wai berkata, LTAT sebaliknya harus berfungsi seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk pelaburan strategik dan tidak melibatkan diri secara terus, atau melalui anak syarikatnya dalam projek berisiko tinggi yang mempunyai implikasi kewangan tinggi.

"LTAT seharusnya dipenuhi barisan ahli profesional dalam pelaburan, kewangan dan ekonomi, bukannya menjadi satu revolving door yang dipenuhi ahli politik atau panglima angkatan tentera sudah bersara,” katanya hari ini. 

Wong Hon Wai
Wong Hon Wai

Beliau menambah, kerajaan perlu menzahirkan implikasi kewangan untuk penyambungan enam kapal tempur pesisir (LCS) dan pendanaan (financing) untuk penyambungan projek serta sumber dana kewangan tersebut.

“Mekanisme pemantauan rapi oleh kerajaan terhadap penyambungan projek LCS serta pemantauan oleh Parlimen melalui Jawatankuasa Kira-kira Wang Parlimen (PAC) dan juga Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Pertahanan dan Keselamatan perlu diadakan. 

"Malaysia telah mendapat kedudukan yang lemah iaitu D dalam Government Defence Integrity Index oleh Transparency International. Parlimen perlu melihat kepada mekanisme defence procurement (pembelian pertahanan) yang telus dan memenuhi keperluan Angkatan Tentera Malaysia (ATM),” katanya. 

Jelas Hon Wai, veteran ATM telah menghantar banyak memorandum berkenaan tuntutan kebajikan mereka. 

“Sekiranya tiada ketirisan, kepincangan dalam pelaksanaan projek LCS, maka wang tersebut boleh digunakan untuk memenuhi serta mempertingkat kebajikan veteran ATM dan dividen LTAT dapat ditingkatkan setanding dengan KWSP," katanya. - Getaran, 18 Ogos 2022

Sorotan

1

Apa Keperluan Adakan PRU-15 Ketika Banjir?, Kepercayaan Terhadap PM Masih Solid

2

Berani Mengaku Bersalah, Zul Ariffin Dipuji Netizen

3

Kerajaan Tak Bercadang Tawar Ganjaran Kesan Jho Low, Red Notice Sudah Memadai

Disyorkan untuk anda

Semasa 10 jam yang lalu

Fasa Pertama Pemasangan Lokar Sekolah Selesai Hujung Bulan Ini - Radzi

Semasa 12 jam yang lalu

Jho Low Dalam Konvoi Kereta Ke Rumah Najib Di Bukit Tunku - Saksi

Semasa 1 hari yang lalu

Bubar Parlimen: Pandangan, Cadangan Parti Politik Tidak Pengaruhi Kuasa PM - Ismail Sabri

Semasa 11 jam yang lalu

Perdana Menteri, Presiden UMNO Sehaluan Hadapi PRU-15 - Hishammuddin