Berita Terkini

4 jam yang lalu: Pegawai polis yang terbunuh di Stadium Kanjuruhan dinaikan pangkat 4 jam yang lalu: Arab Saudi bakal anjur sukan musim sejuk Asia 2029 di Trojena 4 jam yang lalu: MIDA, HDC meterai MoU bagi perkasa kapasiti industri halal 4 jam yang lalu: Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS 4 jam yang lalu: Polis Pahang lupus rokok tidak bercukai bernilai lebih RM2.8 juta

IKUTI KAMI


LCS: Kerajaan Wajar Pertimbang Teruskan Kontrak BNS Dengan Bersyarat - JKSTUPKK

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 18 Aug 2022 7:09AM

JKSTUPKK mengesyorkan kerajaan pertimbang meneruskan kontrak Syarikat Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) untuk membekal kapal tempur pesisir (LCS) dengan bersyarat. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK) mengesyorkan agar kerajaan mempertimbang untuk meneruskan kontrak Syarikat Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) untuk membekal kapal tempur pesisir (LCS) wajar dengan bersyarat.

Jawatankuasa itu berkata ini termasuk memuktamadkan segera perubahan peralatan iaitu Sistem Pengurusan Platform Bersepadu (IPMS), Sistem Pelancaran Umpan (DLS) dan permohonan pelanjutan tempoh kontrak oleh BNS dan Pasukan Projek LCS Tentera Laut Diraja Malaysia. 

“Kelewatan memuktamadkan peralatan dan pelanjutan tempoh kontrak akan memberi impak kos dan masa kepada proses menyiapkan pembinaan LCS,” menurut jawatankuasa itu dalam laporan siasatan yang dinyahklasifikasikan semalam.

Selain itu, BNS perlu segera menyiap serta memuktamadkan reka bentuk terperinci dan Kementerian Pertahanan dalam soal ini perlu memberi tempoh secara bertulis kepada syarikat tersebut selain melaksanakan kawalan ketat ke atas bayaran kemajuan kepada BNS.

“Ini bagi mengelakkan bayaran dibuat kepada pihak lain yang tidak berkaitan dengan projek pembinaan LCS. Ganti rugi jumlah tertentu (LD) juga perlu dikuatkuasakan ke atas syarikat BNS seperti diperuntuk oleh kontrak bagi penyerahan setiap kapal (PHO).

“Kerajaan hendaklah tidak mempertimbang sebarang pengecualian LD terhadap Syarikat BNS. Pengalaman kerugian kerajaan dalam pembinaan enam buah PV (kapal peronda) sebelum ini dengan syarikat sama hendaklah dijadikan pengajaran,” menurut JKSTUPKK.

Sekiranya kerajaan ingin melantik kontraktor baharu, jawatankuasa itu berpendapat mungkin timbul isu lain termasuk fasiliti limbungan kapal yang diguna pakai adalah dimiliki BNS.

Selain itu, rundingan baharu dijangka mengambil masa dan mungkin berlaku peningkatan kos malah pelantikan kontraktor baharu tidak dapat memberi jaminan bahawa ia akan menguntungkan Kerajaan.

JKSTUPKK juga berpendapat pencapaian fizikal keenam-enam LCS masih berbaki antara 63.25 hingga 100 peratus dan dijangkakan baki peruntukan kewangan sebanyak RM3.19 bilion daripada keseluruhan RM9.13 bilion tidak dapat menampung untuk menyiapkan projek itu sepenuhnya.

Bagaimanapun, jawatankuasa itu mencadangkan Kementerian Pertahanan agar segera membentangkan kesemua penemuan siasatan, implikasi kewangan kerajaan dan hala tuju projek kepada Jemaah Menteri bagi membolehkan keputusan terbaik mengenai pembinaan keenam-enam LCS dibuat.

Menurut laporan itu, perolehan LCS ini bertujuan memastikan armada negara dipertingkat secara seimbang dan berkemampuan tinggi untuk mengawasi kawasan perairan Malaysia.

Perolehannya dilaksanakan secara Rundingan Terus dengan BNS dengan had bumbung asal berjumlah RM9 bilion dan dipinda kepada RM9.13 bilion manakala tempoh pelaksanaan adalah selama 10 tahun mulai 3 Okt 2013 hingga 2 Okt 2023.

Bagaimanapun, sehingga 31 Mei 2019, kemajuan keseluruhan pelaksanaan kontrak adalah sebanyak 53.29 peratus berbanding perancangan 74.73 peratus atau kelewatan 23 bulan.

Kementerian telah membuat pembayaran sebanyak RM5.94 bilion atau 65.03 peratus daripada kos keseluruhan RM9.13 bilion setakat ini. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

Skandal LCS: 2 Syarikat ‘Orang Tengah’ Ditamatkan Perkhidmatan

2

Semasa 1 minggu yang lalu

KKM, MINDEF Wujudkan Rangka Kerja Untuk Optimumkan Aset, Sumber

3

Semasa 3 minggu yang lalu

MINDEF Kemuka Cadangan Kenaikan Bantuan Sara Hidup Veteran ATM - Hishammuddin

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Tarik Balik Kenyataan ‘Tidak Betul’ Dalam Laporan LCS - Peguam Latif

Sorotan

1

Kandungan Sumbang: Pelakon Zul Ariffin Didenda RM30,000

2

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

3

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Jabatan Penjara Tolak Najib Hadiri Dewan Atas Alasan Keselamatan - Shafee

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 4 jam yang lalu

MySejahtera Diurus Bahagian Baru KKM Agar Operasi Lebih Teratur

oleh Susan Albert

Politik 1 hari yang lalu

‘Kalau Nak Gantung, Gantung Bagi Mati’ - Tajuddin

oleh Farhana Farush

Semasa 14 jam yang lalu

Pekerja Kontrak Pembersihan Sekolah, Hospital Tidak Akan Diserap Sebagai Kakitangan Awam