Berita Terkini

4 jam yang lalu: Majlis Veteran Kebangsaan (MVK), distruktur semula supaya lebih realistik - Hishammuddin 4 jam yang lalu: Olimpik 2024: Aaron-Wooi Yik tidak terburu-buru sasar emas, fokus layak terlebih dahulu 4 jam yang lalu: Tiada siapa ada hak guna veto dalam isu babitkan nasib rakyat Palestin - China 4 jam yang lalu: Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai - SPRM 4 jam yang lalu: Kerajaan lulus RM8.94 juta pertingkat akses internet di Kota Belud

IKUTI KAMI


RUU Anti Lompat: Kerajaan Menghadap Agong Untuk Perkenan, Laksana Masa Terdekat

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 10 Aug 2022 6:13PM

RUU Larangan Ahli Parlimen Bertukar Parti diluluskan di Dewan Negara menerusi undian belah bahagian. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jabatan Peguam Negara (AGC) akan menjalankan proses bagi mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah agar Rang Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) (No.3) mengenai peruntukan Larangan Ahli Parlimen Bertukar Parti dapat direalisasikan dalam tempoh terdekat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, perkara tersebut selaras dengan Perkara 66 Perlembagaan Persekutuan.

Menurut beliau, perintah kuatkuasa tarikh peruntukan tersebut akan dikemukakan kepada Seri Paduka Baginda untuk ditetapkan mengikut Fasal 1 RUU terbabit. 

Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar - Gambar fail
Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar - Gambar fail

“Setelah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan membuat pemakluman melalui surat kepada semua Menteri Besar dan Ketua Menteri semua negeri mengenai pindaan terhadap Jadual Kelapan Perlembagaan Persekutuan.

“Ini membolehkan semua Dewan Undangan Negeri (DUN) meminda Perlembagaan Negeri masing-masing dengan memasukkan peruntukan larangan bertukar parti agar selaras dengan Jadual Kelapan Perlembagaan Persekutuan seperti diluluskan di Dewan Rakyat dan Dewan Negara,” katanya hari ini. 

 Wan Junaidi memberitahu, proses terbabit dilaksanakan bagi menyeragamkan undang-undang Persekutuan di bawah Perkara 71 Perlembagaan Persekutuan. 

“Kerajaan Persekutuan berharap semua negeri menerima pakai cadangan peruntukan ini supaya kestabilan politik dapat dikekalkan dan penyeragaman sistem boleh dicapai di semua peringkat,” katanya.

Sebelum ini beliau dilaporkan berkata, RUU tersebut yang diluluskan Dewan Negara dijangka dapat dikuatkuasakan menjelang pertengahan bulan depan.

Jelasnya, jangkaan itu bersesuaian dengan garis masa yang diperlukan untuk RUU tersebut diperkenankan Yang di-Pertuan Agong.

“Implikasi cadangan untuk mengadakan pilihan raya bagi memecat wakil rakyat atau "recall election" perlu dikaji dengan lebih mendalam sebelum ia dapat dijadikan rang undang-undang.

“Kerajaan akan mengadakan sesi libat urus bersama pihak berkepentingan seperti ahli politik, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan masyarakat madani bagi membincangkan cadangan itu yang bertujuan menghalang wakil rakyat daripada melompat parti,” katanya.

Tambah beliau, perkara itu juga perlu diperhalusi memandangkan semua negara yang mengamalkan undang-undang berkenaan menghadapi masalah pelaksanaan tersendiri.

RUU Larangan Ahli Parlimen Bertukar Parti diluluskan di Dewan Negara selepas memperoleh sokongan 52 daripada 60 senator menerusi dua kali undi belah bahagian, iaitu melebihi dua pertiga persetujuan Ahli Dewan Negara. - Getaran, 10 Ogos 2022.


   

Sorotan

1

Konsert Didi & Friends Bersama MPO Di DFP Janjikan Pengembaraan, Gelak Ketawa

2

Stesen Pengecasan EV Masih Rendah, Kurang Daripada 1,000 - MOSTI

3

Mahkamah Lanjut Penggantungan Sementara Pembangunan Di Hutan Simpan Bukit Cherakah

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Kes Terima Suapan, Salah Guna Kuasa Dalam Kalangan Penjawat Awam Di Pulau Pinang Membimbangkan - Azam

Politik 8 jam yang lalu

Malaysia Bakal Hantar Diplomat Baharu Ke Indonesia

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Semasa 1 hari yang lalu

Agensi Sedia Ada Sudah Jaga Sempadan Sebaiknya, Perlukah Agensi Baharu? - CUEPACS

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Bacaan Kedua RUU ‘Anti-Stalking’ Dibentang Bulan Depan - Mas Ermieyati

oleh Izwan Ramlan