Berita Terkini

5 jam yang lalu: MT UMNO mahu Parlimen dibubarkan dalam masa terdekat, PRU-15 tahun ini - Ahmad Maslan 5 jam yang lalu: MT UMNO terima peletakan jawatan Zulhasnan Rafique sebagai Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO - Ahmad Maslan 5 jam yang lalu: JDT II rangkul kejuaraan Liga Premier 2022, tewaskan Selangor FC 2 1-0 5 jam yang lalu: Mahkamah Thai putuskan khidmat Prayuth sebagai PM tidak melebihi tempoh lapan tahun 5 jam yang lalu: Tiada unsur cubaan culik berlaku di Telok Panglima Garang - Polis

IKUTI KAMI


Pembinaan Fasa 2 Projek SSLR, LTB Mula Awal Tahun Depan - PM

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Aug 2022 7:06PM

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika hadir pada Majlis Perasmian Pembukaan Lebuhraya Pan Borneo Sarawak Seksyen Pujut (WPC11) - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

MIRI - Kerajaan Persekutuaan telah meluluskan Projek Fasa 2 Sarawak-Sabah Link Road (SSLR) serta Projek Lebuh Raya Trans Borneo (LTB), dan pembinaannya akan bermula seawal tahun depan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata penelitian teknikal bagi projek Fasa 2 SSLR dan LTB yang menghubungkan Miri, Limbang serta Lawas itu kini di peringkat akhir, dengan pembinaannya dijangka memakan tempoh selama tiga hingga lima tahun.

Perdana Menteri berkata projek itu bukan sahaja membolehkan penduduk kawasan utara Sarawak menuju ke Sabah melalui dua opsyen jaringan jalan raya, malah memberi manfaat kepada penduduk sekitar Mulu, Long Seridan, Nanga Medamit, Long Lopeng, Ba’kelalan dan Merarap yang kini bergantung kepada jalan balak sebagai jalan perhubungan utama.

"Pengguna dari Miri ke Limbang dan Lawas boleh melalui Brunei menggunakan laluan Projek LTB sepanjang 96 kilometer (km) yang bakal ditambah baik kepada dua lorong untuk perjalanan dua hala.

"Bagi mereka yang tidak mahu melalui Brunei, boleh menggunakan jajaran Fasa 2 Projek SSLR sepanjang 326km yang merupakan kesinambungan Fasa 1 Projek SSLR dari Simpang Gelugus ke Long Lopeng sepanjang 77km," katanya dalam ucapan perasmian pembukaan laluan Seksyen Pujut WPC11 Lebuhraya Pan Borneo Sarawak, di sini hari ini.

Turut hadir Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg dan Menteri Kanan Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof.

Ismail Sabri berkata projek yang melibatkan kos berjumlah RM10.62 bilion itu bakal membolehkan komuniti dan penduduk di Miri, Limbang dan Lawas menikmati jaringan jalan raya yang lebih baik, selamat dan selesa.

Sementara itu mengulas mengenai pembukaan laluan Seksyen Pujut Lebuhraya Pan Borneo, Perdana Menteri berkata pelaksanaan lebuh raya itu adalah usaha mengulangi kejayaan projek-projek lebuh raya di Semenanjung.

Beliau berkata melalui rangkaian infrastruktur jalan raya yang baik, transformasi pembangunan luar bandar dan lonjakan potensi pertumbuhan ekonomi serta sosial dapat dizahirkan.

"Pelaksanaan projek Lebuh Raya Pan Borneo Sarawak ialah komitmen Kerajaan Persekutuan dalam membangunkan rangkaian jalan raya secara lebih terancang, sistematik dan efisien demi meningkatkan kesalinghubungan Keluarga Malaysia di Sarawak.

"Skop pembinaan Seksyen Pujut ini antaranya melibatkan kerja-kerja menaik taraf Jalan Persekutuan sedia ada, pembinaan dua jambatan dan empat hentian bas yang telah bermula pada 1 Nov 2016 dan siap sepenuhnya 2 Julai lepas," katanya.

Beliau berkata projek itu juga bakal memperluaskan jaringan pengangkutan dan keterhubungan antara pekan serta daerah ke pusat pertumbuhan yang berpotensi seperti pelabuhan, kawasan perindustrian dan pusat-pusat komersial di sepanjang jajarannya.

Seksyen Pujut Lebuhraya Pan Borneo adalah laluan  sepanjang 15.9 kilometer yang menghubungkan persimpangan Lapangan Terbang Miri dan Pujut Link Road dengan anggaran kos pembinaannya berjumlah RM470 juta. - Bernama

Sorotan

1

UiTM Tamatkan Khidmat Pensyarah Terlibat Gangguan Seksual Serta Merta

2

UMNO Dipersalahkan Hanya Kerana PM Dari Parti Kami - Azalina

3

Bila Tular Isu Bersama Scammer, Saya Terpaksa Hentikan Promosi Konsert – Noraniza Idris Terkilan

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

14 Individu Termasuk Warga Emas Ditahan, Disyaki Sindiket Pemerasan Guna Video Bogel

Semasa 1 hari yang lalu

Ejen Produk Kosmetik Berjaya Diselamatkan, 7 Suspek Ditahan

oleh Susan Albert

Politik 14 jam yang lalu

Kerajaan Nekad Mahu PRU-15 Segera? Buat 3 Perkara Ini Dulu

oleh Sofian Baharom

Sukan 1 hari yang lalu

Hamilton Rindukan Perlumbaan Sukar Di Litar Sepang