Berita Terkini

9 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 9 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 10 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 10 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 10 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Penguatkuasaan Lebih Tegas Diperlukan Untuk Lindungi Harimau

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 29 Jul 2022 1:01PM

Penguatkuasaan lebih tegas harus dilaksanakan dalam usaha melindungi hidupan liar terutamanya harimau di negara ini. - Gambar hiasan dari fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUANTAN - Penguatkuasaan lebih tegas harus dilaksanakan dalam usaha melindungi hidupan liar terutamanya harimau di negara ini.

Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah, undang-undang yang digubal tidak akan membawa sebarang makna dalam mengekang sindiket pemburu haram, jika tiada penguatkuasaan sewajarnya.

"Harimau Malaya disenaraikan dalam kategori sangat terancam di bawah Senarai Merah Spesies Terancam Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam Semula Jadi (IUCN).

"Justeru, kita memerlukan agensi kerajaan yang bersikap tegas dalam melindungi hidupan liar dan habitatnya,” titah baginda hari ini.

Tengku Hassanal menitahkan demikian sempena Hari Harimau Sedunia yang disambut 29 Julai setiap tahun.

Titah baginda lagi, sambutan Hari Harimau Sedunia itu bertujuan meningkatkan kesedaran masyarakat umum mengenai spesies harimau yang semakin diancam kepupusan.

“Bilangan harimau semakin merosot dan hanya tinggal lebih kurang 150 harimau disebabkan  pemburuan haram dan kemusnahan habitat haiwan berkenaan.

“Kita memerlukan agensi kerajaan yang bersikap tegas dalam melindungi hidupan liar dan habitatnya,” titahnya.

Titah baginda, sambutan Hari Harimau Sedunia ini bermula pada 2010 apabila 13 negara yang mempunyai populasi harimau berkeliaran telah bergabung untuk meningkatkan populasi harimau termasuk Malaysia.

"Tahun ini, Nepal, India, Bhutan, China dan Rusia dilaporkan begitu giat dalam usaha pemuliharaan populasi harimau,” titah baginda.

Tengku Hassanal bertitah, melalui usaha pemuliharaan yang berkesan dan kerjasama yang cekap antara semua pihak termasuk agensi kerajaan dan badan bukan kerajaan, semua negara berkenaan telah berjaya meningkatkan populasi harimau mereka.

Bagaimanapun, baginda mengakui di sebalik segala usaha itu populasi harimau di Asia Tenggara masih mengalami kemerosotan.

"Harimau Malaya melambangkan kekuatan, kekuasaan dan keberanian serta merupakan simbol kemegahan negara kita seperti yang dapat dilihat pada Jata Negara," titahnya.

Baginda berkongsi aspirasi yang sama dengan semua rakyat Malaysia yang ingin melihat populasi Harimau Malaya semakin bertambah.

"Sekiranya kita dapat bekerjasama untuk memastikan kesinambungan populasi Harimau Malaya ini, populasi harimau bukan sahaja akan bertambah, malah kita sebenarnya juga berjaya melindungi hutan yang banyak menyimpan khazanah biodiversiti dan fungsi ekosistem penting, lebih-lebih lagi di Pahang.

"Saya menyeru semua pihak agar terus komited dan bersungguh-sungguh menyelamatkan spesies kebanggaan negara ini.

"Jika kita dapat berbuat demikian, insya-Allah, pada Hari Harimau Sedunia tahun hadapan, kita akan memiliki sebab yang kukuh untuk meraikan hari ini dengan lebih meriah," titah baginda. – Getaran, 29 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Pemangku Raja Pahang Mohon Maaf Kepada Aktivis Didakwa Memfitnah Baginda

2

Sukan 1 bulan yang lalu

Malaysia Kini Di Ranking 147 Dunia

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Skuad Harimau Malaya Cemerlang Benam Turkmenistan 3-1

4

Sukan 2 bulan yang lalu

Harimau Malaya Kembali ‘Mengaum’ Di Bukit Jalil, Benam Brunei 4-0

Sorotan

1

Haaland Buka Akaunnya Untuk City, United Tumpas Di Laman Sendiri

2

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

Pertama Kali Beraksi Komanwel, Joe Ee Beri Kejutan Emas

Semasa 1 hari yang lalu

Salah Laku LCS: Kerajaan Jangan Membisu, Heret Petualang Ke Muka Pengadilan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 12 jam yang lalu

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

Semasa 20 jam yang lalu

COVID-19: Kes Harian Meningkat 4,684, Kematian 11

oleh Farhana Farush