Berita Terkini

9 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 9 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 9 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 9 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 9 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Bekalan Elektrik Pulih Sepenuhnya

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 27 Jul 2022 3:40PM

Tangkap layar dari media sosial

oleh

Nicole Ng

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kebakaran di pencawang Pencawang Masuk Utama (PMU) Yong Peng North di Yong Peng, Johor, merupakan punca utama kepada gangguan elektrik di semenanjung Malaysia hari ini.

Tenaga Nasional Berhad (TNB) mengesahkan insiden berkenaan kepada The Vibes sambil memaklumkan ''ia adalah Yong Peng, ya''.

 Dalam pada itu, TNB dalam satu kenyataan memaklumkan ia berjaya memulihkan sepenuhnya bekalan elektrik kepada semua kawasan yang mengalami gangguan pada jam 3:02 petang. 

TNB berkata, kebanyakan kawasan terjejas berjaya dipulihkan secara berperingkat seawal 20 minit gangguan, hasil usaha berterusan Pasukan Teknikal TNB.

''Siasatan TNB mendapati gangguan bekalan yang bermula pada jam 12:39 tengahari ini berpunca daripada kerosakan di salah satu peralatan di Pencawang Masuk Utama (PMU) Yong Peng North di Yong Peng, Johor. 

''Ia telah mengakibatkan kehilangan beban sebanyak 2.2GW yang merupakan 10% daripada keseluruhan permintaan bekalan di Semenanjung Malaysia,'' katanya.

Justeru TNB memohon maaf atas segala kesulitan yang dialami oleh pengguna semasa gangguan bekalan dan sebarang pertanyaan mengenai gangguan bekalan, pengguna boleh menghubungi talian TNB Careline di 15454. - Getaran, 27 Julai 2022

Sorotan

1

Haaland Buka Akaunnya Untuk City, United Tumpas Di Laman Sendiri

2

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

TFC Mara Ke Final Piala FA, Tewaskan Selangor Dalam Penentuan Penalti

Semasa 1 hari yang lalu

Intervensi Kerajaan Berjaya Stabilkan Bekalan Dan Harga Ayam

Sukan 1 hari yang lalu

Pertama Kali Beraksi Komanwel, Joe Ee Beri Kejutan Emas

Semasa 1 hari yang lalu

Hadi Minnallah Tak Aktif Di Kedah, JHEAIK Teruskan Pemantauan

oleh Rafisqi Radhi