Berita Terkini

3 minit yang lalu: Pasukan bomba Algeria mengawal kebakaran yang menyebabkan 38 maut 3 minit yang lalu: Depot amunisi Rusia terbakar berhampiran sempadan Ukraine 4 minit yang lalu: Suspek tikam Rushdie mengaku tidak bersalah atas cubaan membunuh 5 minit yang lalu: Hakim AS menjatuhkan hukuman penjara lebih 5 tahun kepada pengedar hidupan liar 5 minit yang lalu: AS 'prihatin' dengan penutupan NGO Palestin oleh Israel

IKUTI KAMI


Haramkan Penggunaan Motosikal Di Jalan Raya Selepas Jam 9 Malam, Tapi…

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 Jul 2022 11:32AM

Terdapat keperluan buat kerajaan mengharamkan penggunaan motosikal di seluruh negara selepas jam 9 malam bagi membendung kegiatan lumba haram membabitkan kumpulan ‘mat rempit’ - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Terdapat keperluan buat kerajaan mengharamkan penggunaan motosikal di seluruh negara selepas jam 9 malam bagi membendung kegiatan lumba haram membabitkan kumpulan ‘mat rempit’.

Pakar Psikologi Trafik dan Keselamatan Jalan Raya dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr Rozmi Ismail optimis ia mampu dilakukan, dengan merujuk kepada pematuhan orang ramai untuk tidak meninggalkan kediaman masing-masing selepas jam 8 malam, ketika kerajaan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurut beliau, cadangan itu berjaya dilaksanakan di beberapa negara Eropah dan turut mengatasi pelbagai isu sosial yang berlaku.

Profesor Dr Rozmi Ismail
Profesor Dr Rozmi Ismail

“Bagi saya cara terbaik kena buat seperti PKP dahulu, jangan bagi keluar selepas jam 9 malam. Tiada individu dibenarkan menunggang motosikal boleh berada di jalan raya kecuali mereka yang bekerja pada waktu itu dan perlu mempunyai pas pekerja sebagai bukti.

“Kerajaan boleh menguatkuasakan peraturan itu dan laksana banyak sekatan jalan raya seperti dilakukan di beberapa negara  dan ia terbukti berjaya mengekang masalah sosial. Siapa bersalah, boleh disaman dan motosikalnya boleh disita,” katanya ketika dihubungi Getaran, hari ini.

Rozmi menegaskan, undang-undang itu dilihat perlu segera dilaksanakan kerana kumpulan mat rempit dilihat semakin berleluasa, malah negara merekodkan kira-kira 6,000 kematian di Malaysia setiap tahun melibatkan motosikal.

Bagaimanapun katanya, advokasi kepada rakyat perlu dilakukan terlebih dahulu agar rakyat memahami sepenuhnya kepentingan kerajaan menguatkuasakan undang-undang tersebut.

“Kerajaan perlu isytihar terlebih dahulu kepada orang ramai seperti mana mereka lakukan ketika melaksanakan PKP dan menguatkuasakan larangan merokok di tempat awam. Lepas dah lakukan ia lebih kurang sebulan atau dua bulan, bolehlah dilaksanakan sepenuhnya.

“Ini sahaja caranya, kalau nak sekat beli motosikal tidak boleh. Kenderaan ini sebenarnya adalah mesin pembunuh. Di Malaysia, ramai mati disebabkan motosikal. Bayangkan kalau purata 6,000 setiap tahun, tidakkah kita akan kehilangan orang-orang muda.

“Mereka (mat rempit) dilihat menggunakan motosikal untuk hiburan bukan untuk mencari rezeki. Merempit itu membuang masa dan menyakitkan telinga (pengguna jalan raya),” katanya.

Semalam, mangsa kelima dalam nahas lumba haram di Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu, Pulau Pinang menghembuskan nafas terakhir, manakala dua lagi masih dirawat di hospital.

Semalam, mangsa kelima dalam nahas lumba haram di Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu, Pulau Pinang menghembuskan nafas terakhir, manakala dua lagi masih dirawat di hospital - Gambar Fail
Semalam, mangsa kelima dalam nahas lumba haram di Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu, Pulau Pinang menghembuskan nafas terakhir, manakala dua lagi masih dirawat di hospital - Gambar Fail

Nahas berkenaan sekali lagi mengundang perdebatan, termasuk ada yang menyifatkan kematian mereka sebagai ‘mati katak’ kerana terbabit dalam perbuatan yang sia-sia, apatah lagi polis juga tidak menolak kemungkinan kemalangan itu diakibatkan oleh lumba haram.

Sementara itu, Ketua Jabatan Pembangunan Manusia dan Pengajian Keluarga Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr Zainal Madon berkata, fenomena mat rempit sukar dibendung, khususnya dalam kalangan anak muda disebabkan keseronokan dan ganjaran diperoleh. 

Menurut beliau, selagi wujudnya rangsangan, aktiviti merempit akan berterusan walau sehebat manapun sekatan atau undang-undang dilaksanakan kerajaan.

“Kalau melibatkan mereka yang berkeluarga, kemungkinan wujud suasana yang muncul seperti pertandingan atau (dicabar) untuk merebut hadiah. Dalam teori tingkah laku, apa-apa perkara yang mendatangkan hadiah ganjaran dan pujian, ia akan kekal berulang.

“Jadi, sikap pembinaan sikap tanggungjawab serta jati diri ataupun kawalan kendiri itu sangat penting kerana kita tidak boleh nak dikawal oleh undang-undang sepenuhnya,” katanya.

Profesor Madya Dr Zainal Madon
Profesor Madya Dr Zainal Madon

Selain kawalan kendiri, Zainal menegaskan, pengawasan ibu bapa dan kerjasama pelbagai pihak amat penting agar kesedaran buruknya aktiviti mat rempit mampu dipupuk sepenuhnya dalam jiwa masyarakat, khususnya anak muda.

“Komuniti kalau nampak, tegurlah kalau mampu. Buat langkah-langkah pencegahan namun kalau tak mampu, berkemungkinan boleh dilakukan secara kumpulan seperti persatuan mahupun Kawasan Rukun Tetangga (KRT).

“Masyarakat juga polis laksana kerjasama dengan polis seperti komuniti kepolisan di mana ada kaedah untuk pengawalan dan kemundia masyarakat setempat tahu ada pegawai penguatkuasa yang bertugas namun proses pencegahan, pelaporan serta pengawalan dilakukan komuniti sendiri disebabkan jika tegur bersendirian, memang akan kena serang balik,’ katanya. - Getaran, 20 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Ramai Penunggang Tidak Guna Laluan Motosikal, Catat Kesalahan Tertinggi Operasi Bersepadu Trafik

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Didakwa Tiada Kehendak Politik Banteras Mat Rempit, Ka Siong Bersuara

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Larang Kemasukan Alat Ganti Ubah Suai Haram, Bendung ‘Mat Rempit’

4

Teknovasi 4 minggu yang lalu

Menakjubkan! Inilah Motosikal RE-EV Pertama Malaysia

Sorotan

1

'Hidup Saya, Kebebasan Dan Hak Untuk Perbicaraan Adil Jadi Pertaruhan' - Najib

2

LTAT Tak Harus Digunakan Sebagai Alat Kerajaan Jalankan Projek Strategik

3

Tak Pergi Konsert, Pemuda Ini Bertuah Bila Billie Eilish Lepak Tempat Kerja Siap Bergambar!

Disyorkan untuk anda

Semasa 20 jam yang lalu

Jangkitan COVID-19 Kekal Melebihi 3,000 Kes, 15 Kematian

oleh Susan Albert

Politik 17 minit yang lalu

Skandal LCS : Saya Akan Tukar Perkataan Agar UMNO Tidak Lagi Terasa - Ahmad Fadhil

oleh Aiman Sadiq

Semasa 10 jam yang lalu

Litar Khusus Perlumbaan Drag Mampu Bendung Aktiviti Lumba Haram 

oleh Saktesh Subramaniam

Semasa 1 hari yang lalu

Ramai Penunggang Tidak Guna Laluan Motosikal, Catat Kesalahan Tertinggi Operasi Bersepadu Trafik

oleh Aiman Sadiq