Berita Terkini

3 jam yang lalu: SUKMA: Pengguguran acara tidak dapat dielakkan - MSN 3 jam yang lalu: Pejabat Hal India akan dibuka di Kuala Lumpur 6 jam yang lalu: 16 terkorban, 36 hilang dalam banjir kilat di China 8 jam yang lalu: Transformasi budaya kerja di KKM atasi isu buli - Khairy 8 jam yang lalu: Lelaki ditahan disyaki menyamar Raja Muda Perak

IKUTI KAMI


PERKESO Komited Bantu SPRM Tangani Tuntutan Palsu, Penyelewengan Insentif Penjanakerjaya

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 15 Jul 2022 7:19PM

PERKESO memandang serius kes tuntutan palsu Program Insentif Pengambilan Pekerja (PenjanaKerjaya) yang membabitkan majikan dan penyedia latihan di seluruh negara melalui Ops Hire. - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) memandang serius kes tuntutan palsu Program Insentif Pengambilan Pekerja (PenjanaKerjaya) yang membabitkan majikan dan penyedia latihan di seluruh negara melalui Ops Hire.

Ketua Eksekutif PERKESO, Datuk Seri Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed berkata, pihaknya komited untuk memberi sokongan dan kerjasama sepenuhnya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam menjalankan siasatan terhadap isu penyelewengan tersebut. 

Menurutnya, komitmen terbabit diberikan kerana bantuan kewangan disediakan kerajaan bertujuan meringankan beban pihak yang layak dan benar-benar memerlukan, mengikut syarat serta kaedah ditetapkan.

“Dalam menangani isu ini, PERKESO sudah mengambil tindakan proaktif dengan menggantung bayaran Program PenjanaKerjaya berjumlah RM423 juta.

“Tindakan penggantungan bayaran tersebut dibuat berdasarkan penganalisian data dan pemantauan berterusan oleh Bahagian AntiFraud, Etika & Integriti (AFEI), PERKESO,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Ops Hire yang bermatlamat membanteras penyelewengan dana kerajaan, dilaksanakan secara bersepadu bermula Rabu lalu selepas SPRM dan PERKESO menjalankan pemantauan serta risikan terhadap penerima dana PenjanaKerjaya sejak Mei tahun lalu. 

Hasil siasatan mendapati ada antara majikan yang mengemukakan tuntutan palsu dan menyeleweng dana tersebut. 

Dalam pada itu, Mohammed Azman berkata, pihaknya amat menekankan nilai integriti, kejujuran dan amanah dalam pengagihan bantuan kewangan kerajaan kerana ia membabitkan dana awam.

“Majikan diingatkan agar jujur dan berintegriti dalam mengemukakan permohonan untuk apa-apa program bantuan kerajaan, termasuk PenjanaKerjaya yang dilaksanakan agensi ini.

“Majikan yang menyalahgunakan dana PenjanaKerjaya ini atau mengemukakan permohonan tanpa mengikut syarat ditetapkan, diminta tampil dan membuat bayaran balik secara sukarela atau berhubung dengan PERKESO bagi menyelesaikan isu itu sebelum sebarang tindakan diambil,” katanya. 

Mengulas lanjut, Mohammed Azman berkata, AFEI akan berkerjasama rapat dengan Bahagian Kewangan dan Pejabat Sistem Insurans Pekerjaan PERKESO untuk memastikan setiap permohonan diperoleh dapat disemak sepenuhnya dengan teliti, sebelum bayaran dibuat kepada penerima insentif. 

Jelasnya, sehingga kini, jumlah bayaran dibuat pertubuhan itu kepada majikan dan pekerja di bawah PenjanaKerjaya adalah RM1.72 bilion, membabitkan 45,379 majikan bagi menempatkan 327,789 pencari kerja ke dalam pekerjaan.

“PenjanaKerjaya adalah inisiatif kerajaan bagi merangsang pewujudan pekerjaan oleh majikan, sekali gus meningkatkan peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia dan seterusnya mengurangkan kadar pengangguran di negara ini.

“Program ini mula diperkenal buat pertama kali pada 15 Jun 2020 di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) dan kini masih diteruskan menerusi inisiatif JaminKerja-Insentif Penggajian,” katanya. - Getaran, 15 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

KSM Jangan Membisu, Siasat Majikan Seleweng PSU Sehingga Ke Lubang Cacing

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Waris Fajim Juffa Layak Terima Bantuan Faedah PERKESO

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Piket: Penunggang Beri Komen ‘Mencuit Hati’ Di Media Sosial

4

Semasa 4 minggu yang lalu

Ops Hire : 3 Lagi Direman Bantu Siasatan

Sorotan

1

'Hidup Saya, Kebebasan Dan Hak Untuk Perbicaraan Adil Jadi Pertaruhan' - Najib

2

LTAT Tak Harus Digunakan Sebagai Alat Kerajaan Jalankan Projek Strategik

3

Tak Pergi Konsert, Pemuda Ini Bertuah Bila Billie Eilish Lepak Tempat Kerja Siap Bergambar!

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Sidang Dewan Rakyat Catat Sejarah, 25 RUU Dilulus – Wan Junaidi

oleh Sophia Ahmad

Semasa 5 jam yang lalu

Wujud Syarikat Palsu Pindah Wang Skandal LCS Ke Akaun Luar Negara

oleh Susan Albert

Semasa 17 jam yang lalu

LCS: Kerajaan Wajar Pertimbang Teruskan Kontrak BNS Dengan Bersyarat - JKSTUPKK

Semasa 1 hari yang lalu

Agong Terima Darjah Tertinggi Turkiye Daripada Erdogan