Berita Terkini

1 jam yang lalu: Agong berkenan solat Jumaat di Masjid Hagia Sophia 1 jam yang lalu: Australia umum bantuan tambahan US$25 juta kepada Sri Lanka 1 jam yang lalu: Bomba Sarawak tingkatkan rondaan sempadan kekang pembakaran terbuka 1 jam yang lalu: Kerajaan lulus peruntukan RM6.3 bilion untuk Selangor - PM 1 jam yang lalu: Dua peniaga didakwa tipu urusan sewa rumah dan bilik

IKUTI KAMI


Wajar Kaji Hukuman Mati, Pastikan Benar-Benar Berkesan Tepati Keadilan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 08 Jul 2022 6:37PM

Musa Hassan merakamkan gambar bersama gabungan bukan kerajaan (NGO) lain ketika ditemui Medan Niaga Tasik Damai, di sini, hari ini. - Gambar Aiman Sadiq

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kajian terhadap hukuman mati, termasuk mandatori amat penting bagi memastikan hukuman dilaksanakan benar-benar berkesan dan menepati prinsip keadilan.

Presiden Pertubuhan Keperihatinan Jenayah Komuniti Malaysia (MCCC), Tan Sri Musa Hassan berkata, pemansuhan hukuman mati mandatori adalah satu langkah positif, tetapi adalah tidak wajar sekiranya ia dihapuskan secara keseluruhan.

Menurut beliau, desakan untuk menghapuskan hukuman terbabit secara total dilihat hanya disuarakan oleh aktivis hak asasi manusia berpaksikan aliran liberal Barat.

“Kita iktiraf hak asasi kemanusiaan namun perlu juga melihat hak kepada keluarga mangsa yang kehilangan orang tersayang akibat perbuatan penjenayah. 

“Bukan mudah untuk menghukum seseorang penjenayah kerana polis perlu menyiasat secara terperinci, dapatkan keterangan kukuh yang membolehkan penjenayah dikenakan hukuman khususnya hukuman mati, perlu diteliti,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Hishamuddin Hashim - Gambar Aiman Sadiq
Hishamuddin Hashim - Gambar Aiman Sadiq

Hadir sama, Setiausaha Agung Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa (MHO), Datuk Hishamuddin Hashim dan Peguam Jenayah Protect Malaysia, Christina Teng.

Musa berkata, siasatan terperinci dan menyeluruh sememangnya wajib dilakukan dalam mana-mana jenayah yang membawa sabitan hukuman mati kerana bimbang berlaku senario ‘tersilap hukum’.

“Sebab itu, ia memerlukan jangka masa panjang dan penelitian sebelum dituduh serta dikenakan hukuman mati,” katanya.

Hadir sama, Setiausaha Agung Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa (MHO), Datuk Hishamuddin Hashim dan Peguam Jenayah Protect Malaysia, Christina teng.

Jelasnya, keadilan kepada keluarga perlu dipandang serius dan tidak boleh diketepikan bagi mengelakkan tercetusnya polemik dalam masyarakat.

Musa menarik perhatian, semakan hukuman mati mandatori atau pilihan secara menyeluruh sekiranya tidak dilaksanakan

dikhuatiri akan meningkatkan peratusan kes jenayah.

“Kita boleh melihat negara-negara yang memansuhkan hukuman mati secara keseluruhan, berlaku peningkatan jenayah seperti di Amerika Syarikat (AS) baru-baru ini, apabila seorang individu melepaskan tembakan rambang dan menyebabkan banyak kematian.

“Malaysia tidak boleh jadi begitu, sebab itu kita perlukan hukuman mati mandatori dikekalkan dalam kes-kes serius dan janganlah anggap hukuman itu tidak memberi keadilan kerana kes dibicara di mahkamah. Terpulang (pada) kuasa pihak hakim untuk menilai semua faktanya,” katanya.

Sementara itu, Hishamuddin yang turut senada dengan Musa mengharapkan hukuman mati mandatori dikekalkan ke atas jenayah berat melibatkan nyawa serta kesalahan mengedar dadah.

Menurut beliau, semua jenayah yang dilakukan tanpa niat namun melibatkan nyawa atau mangsa keldai dadah bagaimanapun wajar digantikan dengan hukuman mati pilihan.

Katanya, terdapat keperluan kerajaan mengguna konsep hukuman Diyat untuk dipraktikkan sebagai hukuman jenayah yang melibatkan kematian nyawa, kerana ia berbentuk pampasan yang akan dibayar oleh pesalah atau waris keluarganya kepada mangsa.

“Ia wajar diteliti kerana merupakan bentuk keadilan kepada waris atau keluarga mangsa dibunuh. Kami amat harapkan kesudian kerajaan menimbangkannya agar pembaharuan hukuman bunuh yang bakal diperkenalkan kerajaan akan lebih mementingkan keadilan kepada waris mangsa.

“Ini bagi meneruskan kehidupan setelah kehilangan orang yang disayangi akibat perbuatan jenayah. Kerajaan perlu berperanan untuk menjamin hak-hak kemanusiaan,” katanya. - Getaran, 8 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Hukuman Mati Mandatori Kartel, Pengedar Dadah Perlu Dikekalkan

2

Semasa 2 bulan yang lalu

Tubuh Tribunal Khas, Kaji Hukuman Mati Mandatori Banduan Sebelum RUU Dipinda

3

Semasa 2 bulan yang lalu

Mansuh Hukuman Mati Mandatori Relevan, Hukuman Gantian Perlu Setimpal

4

Rencana 5 bulan yang lalu

5 Jenis Hukuman Mati Semasa Zaman Purba

Sorotan

1

Mahkamah Tolak Permohonan 2 Individu Batal Saman Siti Nordiana

2

Waktu Kerja 45 Jam: Pengumuman Khas Minggu Depan

3

‘Afidavit Buktikan Najib Tahu RM42 Juta Masuk Ke Akaunnya Daripada SRC’

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

LCS: Kerajaan Wajar Pertimbang Teruskan Kontrak BNS Dengan Bersyarat - JKSTUPKK

Semasa 2 jam yang lalu

Bahaya Ikut Trend Makan Tiram Mentah, Ramai Mengadu Alami Keracunan Makan

oleh Susan Albert

Semasa 15 jam yang lalu

Akta Kerja 1955 Harus Diteliti, Tangguhkan Sehingga 2023

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Padah Gunting Jalur Gemilang, Lelaki Ditahan Selepas Video Tersebar

oleh Aiman Sadiq