Berita Terkini

1 jam yang lalu: Agong berkenan solat Jumaat di Masjid Hagia Sophia 1 jam yang lalu: Australia umum bantuan tambahan US$25 juta kepada Sri Lanka 1 jam yang lalu: Bomba Sarawak tingkatkan rondaan sempadan kekang pembakaran terbuka 1 jam yang lalu: Kerajaan lulus peruntukan RM6.3 bilion untuk Selangor - PM 1 jam yang lalu: Dua peniaga didakwa tipu urusan sewa rumah dan bilik

IKUTI KAMI


Kongsi Gelap Antarabangsa Suka ‘Pikat’ Rakyat Malaysia Jadi Scammer

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Jul 2022 7:00AM

Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Wisma Putra perlu memperkukuhkan koordinasi dengan Kemboja atau bersama negara lain yang membabitkan isu rakyat Malaysia terkandas di luar sempadan akibat ditipu sindiket kongsi gelap antarabangsa, sebelum ‘dikerah’ sebagai scammer atau melakukan penipuan atas talian.

Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri (MPN) Wilayah Persekutuan, Zahir Hassan berkata, kerajaan perlu bertindak secara diplomatik agar memudahkan Kementerian Luar, membebaskan rakyat Malaysia yang diperangkap penjenayah antarabangsa, selepas terpengaruh melihat tawaran gaji lumayan.

Menurut beliau, kerajaan perlu memandang serius perkara itu agar niat rakyat Malaysia untuk merantau mencari rezeki halal di luar negara, tidak menjerat mereka, sehingga menjadi mangsa penderaan dan dijual sindiket perjudian serta penipuan.

“Sebab itu PKR rasa ia perlu diketengahkan dan ditunjukkan keadaan sebenar betapa teruknya nak ke luar negara untuk mencari kerja halal, sehingga mereka ditipu, diseksa. Sudah tiba masanya Kementerian Luar ambil tindakan sewajarnya. Kita mahu tahu data terperinci berapa ramai rakyat kita menjadi mangsa.

“Saya yakin perkara ini harus ditangani sebaik mungkin dan mengharapkan Wisma Putra bertindak pantas, seperti dilakukan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teruntum, Sim Chon Siang di Kedutaan Kemboja,” katanya kepada media ketika ditemui di Pejabat Majlis Pimpinan Negeri Wilayah Persekutuan PKR di Taman Pelangi di sini, hari ini.

Turut hadir, Chong Siang dan Naib Pengerusi PKR Perak, Tan Kar Hing.

Zahir menegaskan, pendedahan Chong Siang bahawa lebih 100 rakyat Malaysia masih terkandas di luar negara akibat terpengaruh dengan sindiket terbabit, membuktikan jenayah itu harus dibanteras sepenuhnya agar negara tidak lagi menjadi sasaran kongsi gelap.

“Jadi scammer ini bukan perkara kecil, ini isu perlu diketengahkan dengan berhati-hati. Persoalannya di sini, berapa nilai warganegara kita kerana mereka siap tawarkan jumlah agar rakyat kita boleh dilepaskan. Itu sebab kita nak tahu kedudukan Kementerian Luar untuk tanganinya.

“Kerajaan perlu proaktif, permulaan bincang dengan semua kedutaan isu ini. Sebagai contoh, kalau ADUN Teruntum boleh jumpa mangsa dalam tiga hari, ini bermaksud pihak kedutaan mampu peroleh maklumat. Saya kira kalau kerjasama dengan baik, isu boleh diselesaikan, kalau (ambil) remeh ia akan sukar,” katanya.

Sementara itu, dalam keghairahan mencari peluang pekerjaan di luar negara dengan tawaran gaji lumayan, Kar Hing menyeru orang ramai melakukan pemeriksaan terperinci bagi mengelak ditipu pihak yang menyamar sebagai ejen pekerjaan.

Beliau yang juga ADUN Simpang Pulai berkata, ketika negara berdepan keadaan ekonomi tidak menentu, ramai rakyat Malaysia mahu bekerja di negara asing kerana tawaran dan kadar tukaran mata wang lebih tinggi, berbanding Ringgit Malaysia (RM).

“Saya pernah terima modus operandi kes seperti ini di Myanmar yang menyaksikan keluarga terlalu bimbang sehingga terpaksa membayar untuk membebaskan anaknya dan kini dia sudah pulang ke Malaysia.

“Lantaran itu, PKR mahu kerajaan ambil tindakan sewajarnya. Saya yakin mereka (kerajaan) ada kemampuan untuk mendapatkan maklumat rakyat kita yang terkandas di negara lain akibat ditipu sindiket perjudian dan penipuan,” katanya.

Mengulas seruannya untuk orang ramai melakukan pemeriksaan teliti terlebih dahulu, Kar Hing mencadangkan agar mereka memeriksa sendiri bakal majikan menerusi Internet, selain hubungi pengurusan syarikat itu dan bertanya sama ada mereka memerlukan pekerja atau tidak.

“Dalam keadaan sekarang, ramai ingin bekerja, namun banyak pihak bijak mengambil kesempatan. Jadi kami berharap orang ramai, khususnya anak muda lebih berhati-hati dan jangan menjadi mangsa penipuan,” katanya. - Getaran, 7 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 jam yang lalu

Sindiket Tipu Pekerjaan: 168 Rakyat Malaysia Masih Terkandas Di Luar Negara

2

Selebriti 1 hari yang lalu

Tak Pergi Konsert, Pemuda Ini Bertuah Bila Billie Eilish Lepak Tempat Kerja Siap Bergambar!

3

Jelajah 2 hari yang lalu

Jelajah Makanan Taiwan Terajui Pengembangan Pasaran Di Malaysia

4

Semasa 2 hari yang lalu

Kerajaan Jangan Membisu, Scammer Touch ’n Go eWallet Semakin Berleluasa

Sorotan

1

Mahkamah Tolak Permohonan 2 Individu Batal Saman Siti Nordiana

2

Waktu Kerja 45 Jam: Pengumuman Khas Minggu Depan

3

‘Afidavit Buktikan Najib Tahu RM42 Juta Masuk Ke Akaunnya Daripada SRC’

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Rabun Sejak Lahir Tidak Halang Niki Raih Keputusan Cemerlang STPM

Semasa 14 jam yang lalu

Akta Kerja 1955 Harus Diteliti, Tangguhkan Sehingga 2023

oleh Aiman Sadiq

Semasa 7 jam yang lalu

Tangani Secara Menyeluruh, Reaksi Pakar Terhadap Dapatan HWCITF

oleh Ian McIntyre

Semasa 1 hari yang lalu

LTAT Tak Harus Digunakan Sebagai Alat Kerajaan Jalankan Projek Strategik

oleh Sofian Baharom