Berita Terkini

7 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 7 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 8 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 8 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 8 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Bantu Mahasiswa, Penyedia Makanan Di IPTA Diberi Moratorium Sewa 6 Bulan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 04 Jul 2022 10:02PM

Menteri Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Datuk Seri Dr Noraini Ahmad - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) bersetuju melaksanakan moratorium bayaran sewaan selama enam bulan mulai bulan ini kepada pengusaha dan penyedia perkhidmatan makanan di dalam kampus institusi pengajian tinggi awam (IPTA).

Menterinya, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, langkah itu bagi membolehkan tanggungan kos sewaan tersebut diserap untuk menurunkan harga makanan dijual kepada pelajar.

“KPT sentiasa prihatin dan cakna terhadap kebajikan pelajar di IPT bagi memastikan sesi pembelajaran dan pengajaran sepanjang pengajian mereka, berjalan dengan lancar.

“Kami maklum peningkatan harga barangan di negara ini turut memberi kesan kepada harga makanan di dalam kampus yang menjadi kegusaran utama pelajar ketika ini,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Menurut beliau, KPT juga bersetuju dengan cadangan Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) untuk membentuk Jawatankuasa Tindakan Sara Hidup Siswa Keluarga Malaysia yang dipengerusikan olehnya.

“Ini bagi menyelaras dan melaksana dasar, memantau kawalan harga barang dan perkhidmatan serta membentuk jaringan kolaborasi dengan pihak berkepentingan secara holistik.

“Jawatankuasa ini turut disokong di peringkat institusi, melalui jawatankuasa dipengerusikan Naib Canselor, Rektor atau Pengarah bagi memperkemas pelaksanaan ke atas keputusan dasar dibuat di peringkat kementerian,” katanya.

Jelas Noraini lagi, KPT akan memperkasa inisiatif Food Bank Siswa dan Food@Campus di IPT dengan kerjasama pelbagai kementerian, badan bukan kerajaan (NGO), syarikat korporat dan badan persendirian.

Katanya, Food Basket Siswa Keluarga Malaysia bakal diperkenalkan sebagai inisiatif tambahan yang akan menawarkan menu makanan berkualiti dengan harga siling RM3.50 setiap hidangan.

“Selain itu, kemudahan pengangkutan pelajar dalam dan ke luar kampus akan turut ditambah baik melalui penyediaan jadual pergerakan yang lebih kerap agar memudahkan dan menjimatkan masa perjalanan aktiviti harian pelajar.

“KPT sentiasa komited dalam menjaga kebajikan mahasiswa di seluruh negara, selari aspirasi kerajaan yang prihatin serta komited membantu Keluarga Malaysia dalam saat yang mencabar ini,” katanya. - Getaran, 4 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Pendidikan 1 bulan yang lalu

Keperluan Kemahiran Digital Meningkat, Dapat Permintaan Tinggi Menjelang 2025

2

Semasa 6 bulan yang lalu

KPM Lanjut Pengecualian Sewaan Kantin - Radzi

3

Semasa 8 bulan yang lalu

PDRM Laksana Kediaman Sewa Untuk Pegawai, Anggota - Mazlan Lazim

4

Ekonomi 9 bulan yang lalu

Bajet 2022: Di Manakah Moratorium Buat Rakyat?

Sorotan

1

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

2

Saya Akan Dedah LCS Tak Ubah Seperti 1MDB, ‘Masaklah Najib’… - Rafizi

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Semasa 9 jam yang lalu

Isu Kewarganegaraan: Keputusan Mahkamah Beri Kesan Terhadap Akses Hak Asasi Manusia?

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Individu Ditahan Miliki Kulit Harimau Bernilai RM100,000

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 13 jam yang lalu

Jawatankuasa Siasat Insiden Di KLIA Dipengerusikan Peguam Negara - KSN

Sukan 22 jam yang lalu

Sukan Para ASEAN Ke-11 Melabuhkan Tirai, Jumpa Lagi Di Kemboja