Berita Terkini

40 saat yang lalu: Kepentingan untuk tingkat hak pengguna syarikat penerbangan amat kritikal - Wee Ka Siong 1 minit yang lalu: Aidiladha: Terengganu beri insentif RM100 kepada penternak ruminan 11 jam yang lalu: Kes jangkitan saluran pernafasan di Johor meningkat 70.9 peratus 11 jam yang lalu: Tempoh tiga tahun untuk PBS tampil presiden baharu - Ongkili 14 jam yang lalu: Rafidah Aziz letak jawatan sebagai pengerusi AirAsia X

IKUTI KAMI


Kerajaan Tambah BKM, RM100 Bagi Isi Rumah, Individu Bujang RM50

Semasa Dikemaskini 6 hari yang lalu · Diterbitkan pada 22 Jun 2022 5:29PM

Ismail Sabri mengadakan sidang media khas hari ini bagi mengumumkan mengenai BKM dan subsidi. - Gambar oleh Noreeza Hashim

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan mengumumkan bayaran tambahan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) kepada golongan B40, masing-masing bernilai RM100 bagi isi rumah dan RM50 untuk individu bujang, mulai 27 Jun ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, penambahan itu diberikan selepas mengambil kira cabaran kos sara hidup dan kenaikan harga barang keperluan asas makanan sejak kebelakangan ini.

Menurut beliau, bayaran Fasa 2 BKM membabitkan peruntukan sebanyak RM1.11 bilion dan setiap penerima bantuan itu akan menerima sehingga RM400 mengikut kategori kelayakan masing-masing. 

“Justeru, setiap penerima BKM (jika ditambah dengan BKM tunai tambahan) bakal menerima sehingga RM500 mengikut kategori kelayakan BKM masing-masing. 

“Bayaran bantuan tunai tambahan yang dibayar sekali dengan bayaran Fasa 2 BKM, membabitkan tambahan peruntukan sebanyak RM630 juta,” katanya menerusi sidang media khas, hari ini.

Ismail Sabri menegaskan, bayaran berkenaan bakal memanfaatkan hampir 8.6 juta penerima merangkumi empat juta isi rumah, 1.2 juta warga emas bujang dan tiada pasangan serta 3.4 juta individu bujang.

Jelasnya, setiap penerima yang layak akan memperoleh bayaran secara berperingkat mulai Isnin ini, membabitkan jumlah peruntukan sebanyak RM1.74 bilion.

“Pembayaran ini juga bagi meringankan beban kewangan golongan B40, terutamanya dalam menyambut Aidiladha tidak lama lagi dan akan disalurkan seperti jadual (ditetapkan). Semakan status pembayaran boleh dibuat bermula 27 Jun ini melalui pautan https://bkm.hasil.gov.my. 

“Kerajaan sentiasa cakna dengan keperluan semasa, terutama melibatkan kenaikan harga barangan keperluan dan akan terus komited dalam memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia, khususnya kumpulan sasar,” katanya.

Mengulas perkara berbeza, Ismail Sabri berkata, kerajaan memansuhkan subsidi minyak masak berbotol dua kilogram, tiga kilogram dan lima kilogram (kg) disebabkan aktiviti penyeludupan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Pada masa sama, beliau menegaskan, subsidi tersebut sebenarnya hanya berbentuk program sementara yang dilaksanakan pada Ogos 2021 demi membantu rakyat terkesan akibat pandemik COVID-19.

“Program subsidi sementara untuk minyak masak berbotol ini hanyalah untuk tempoh tiga bulan dengan kos RM55 juta sebulan. Bagaimanapun, kerajaan mendapati minyak masak berbotol yang disubsidi banyak diselewengkan pihak industri, komersial dan aktiviti penyeludupan. 

“Sehubungan dengan itu, kerajaan membuat keputusan mulai 1 Julai 2022 untuk tidak lagi menyambung subsidi untuk minyak masak berbotol kerana objektif awal program ini adalah membantu golongan terkesan pandemik,” katanya. - Getaran, 22 Jun 2022.
 

Sorotan

1

Polis Yakin Tumpas Kumpulan ‘Tiger’ Susulan Rampasan Koleksi Senapang Dalam Reban

2

Adakah Kerajaan Takut Dengan Video TikTok, Rasa Kedudukan Terancam?

3

Digelar ‘Hawkeye Malaysia’, Lakonan Fattah Amin Sebagai Awang Dipuji Netizen

Disyorkan untuk anda

Politik 17 jam yang lalu

Pilih Perpaduan, Stabiliti: Shahril Gesa Ahli UMNO Bersatu, Percayakan Pemimpin

Semasa 1 hari yang lalu

Pesakit COVID-19 Dapat Jangkitan Dari Luar Negara Meningkat 67.3 Kali Ganda

oleh Susan Albert

Politik 19 jam yang lalu

Ahli Parlimen Lahad Datu, Mohamaddin Keluar BERSATU

Semasa 1 hari yang lalu

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

oleh Susan Albert