Berita Terkini

20 jam yang lalu: Kerajaan tidak pernah lantik mana-mana syarikat untuk mengeluarkan kad kepada individu bukan warganegara - Hamzah Zainudin 20 jam yang lalu: Polis tumpaskan sindiket penipuan kad data maklumat bukan warganegara yang didalangi presiden parti politik dari Sabah - Hamzah Zainudin 21 jam yang lalu: Malaysia antara negara catat kadar inflasi terendah iaitu kira-kira 2.8 peratus - Annuar Musa 21 jam yang lalu: MCMC diarah ambil tindakan terhadap penyebar berita tidak benar mengenai minyak masak kampit semalam - Annuar 21 jam yang lalu: Pembentukan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi tekankan aspek penguatkuasaan, tindakan secara berterusan mengenai kenaikan harga barang - Annuar Musa

IKUTI KAMI


Masyarakat Mula 'Jatuh Cinta' Dengan TVET Namun Belum Capai Sasaran

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 Jun 2022 12:50PM

Ismail Sabri berkata TVET dikenal pasti sebagai satu daripada 14 pemacu perubahan dalam RMK12, justeru sudah tiba masanya bidang tersebut menjadi pilihan utama belia. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Walaupun kesedaran masyarakat terhadap pekerjaan sektor Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) sudah meningkat namun ia masih belum mencapai sasaran ditetapkan kerajaan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, TVET juga dikenal pasti sebagai satu daripada 14 pemacu perubahan dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12), dan sudah masanya bidang tersebut menjadi pilihan utama belia untuk mempersiapkan diri demi masa depan seperti negara maju lain.

"Bilangan pelajar aliran vokasional dan teknikal di negara maju adalah tinggi. Di Jerman misalnya, TVET dianggap antara sistem pendidikan utama malah sehingga 70 peratus pelajarnya memasuki aliran vokasional.

"Senario ini juga terdapat di negara Asia seperti Korea Selatan yang berjaya bangkit dengan pantas daripada kemusnahan perang untuk muncul sebagai kuasa besar ekonomi, hasil pengukuhan sektor pendidikan termasuk TVET," katanya.

Ismail Sabri berkata demikian ketika berucap sempena Minggu TVET Negara 2022 di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, di sini, hari ini.

Beliau berkata, kerajaan telah menggariskan pelbagai strategi  termasuk menangani isu pertindihan dan merombak tadbir urus TVET.

Langkah itu katanya, termasuk mempromosikan jenama TVET dan meningkatkan kualiti program serta mewujudkan pangkalan data.

"Kerajaan turut memperkukuhkan penawaran program berorientasikan industri dan memperhebatkan penglibatan industri secara aktif bagi menyediakan graduan yang menepati keperluan mereka.

"Dalam usaha memperkasakan TVET, penjenamaan dan reputasinya perlu dipertingkatkan dan ini memerlukan usaha lebih jitu bagi pengukuhan secara holistik. Justeru, anjakan paradigma mesti dilakukan bagi meningkatkan persepsi positif dengan sokongan ibu bapa, belia dan industri terhadap TVET," katanya.

Ismail Sabri turut menyeru industri yang menjadi rakan kongsi strategik untuk turut mempromosikan TVET kepada Keluarga Malaysia seperti menonjolkan peluang kerjaya dalam sektor masing-masing dan membenarkan pelajar membuat lawatan ke premis mereka.

"Saya percaya, langkah ini dapat menjadi daya tarikan kepada ramai pelajar, sekali gus menjadikan TVET pemangkin utama dalam melahirkan tenaga kerja tempatan yang berkemahiran tinggi seperti mana negara maju lain," katanya. - Getaran, 20 Jun 2022.

Sorotan

1

PM Perlu Ketuai Sendiri Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi

2

Satu Malam Di Temasek, Peringatan Buat Diri Sendiri - Joe Flizzow 

3

Pemilihan Semula PKR: Hans Isaac Dahului Altimet Dengan 2 Undian

Disyorkan untuk anda

Politik 19 jam yang lalu

Pemilihan Semula PKR: Hans Isaac Dahului Altimet Dengan 2 Undian

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 16 jam yang lalu

Pendedahan Tajuddin Bukti Saya Ada ‘Majoriti Kuat, Kukuh dan Meyakinkan’ - Anwar

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Batu Puteh: Bantahan Lantikan Mohamed Apandi Sepatutnya Dibuat Awal

Semasa 20 jam yang lalu

Mahkamah Beri Notis Tunjuk Sebab Kepada Lokman Adam