Berita Terkini

2 jam yang lalu: Kes jangkitan saluran pernafasan di Johor meningkat 70.9 peratus 2 jam yang lalu: Tempoh tiga tahun untuk PBS tampil presiden baharu - Ongkili 5 jam yang lalu: Rafidah Aziz letak jawatan sebagai pengerusi AirAsia X 7 jam yang lalu: Masa depan Australia saling berhubungkait dengan masa depan Asia Tenggara dan ASEAN - Menteri Luar Australia 7 jam yang lalu: Polis Melaka tahan 20 individu, tumpaskan 5 kumpulan jenayah

IKUTI KAMI


Apa Faedah AGC Lantik Peguam Kanan Lawan Kes Peribadi - MP Pembangkang

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 07 Jun 2022 3:33PM

Keputusan AGC yang mengarahkan seorang Peguam Kanan Persekutuan membela guru dan bekas pengetua dalam saman balas difailkan oleh Ain Husniza serta bapanya adalah amat memeranjatkan. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jabatan Peguam Negara (AGC) digesa menarik semula pelantikan seorang Peguam Kanan Persekutuan daripada mewakili guru yang membuat jenaka rogol dan bekas pengetua dalam saman balas difailkan pelajar, Ain Husniza Saiful Nizam.

Desakan itu dikemukakan 75 Ahli Parlimen pembangkang yang berpendapat, kerajaan Keluarga Malaysia, khususnya AGC dan Kementerian Pendidikan (KPM) harus bersikap berkecuali dalam pertikaian ini.  

“Keputusan diambil oleh AGC yang mengarahkan seorang Peguam Kanan Persekutuan membela guru dan bekas pengetua dalam saman balas difailkan oleh Ain Husniza serta bapanya, Saiful Nizam Ab Wahab adalah amat memeranjatkan dan harus ditarik balik.

“Fokus kerajaan seharusnya diletak pada usaha menyediakan suasana pembelajaran yang kondusif di semua sekolah seluruh negara,” kata kumpulan itu hari ini.

Kesemua pemimpin terbabit menjelaskan, AGC sebagai pembela kepentingan orang awam seharusnya tidak berpihak dalam kes persendirian yang sensitif seperti ini.

Jelas mereka, jabatan tersebut seharusnya hanya membela kes yang melibatkan entiti kerajaan.

“Pelantikan seorang Peguam Kanan Persekutuan dalam tindakan sivil persendirian yang dimulakan oleh guru terlibat hanya akan memburukkan keadaan dan memberi persepsi negatif terhadap KPM serta kerajaan.  

“Bidang perguruan mesti dihormati, terutama dalam usaha mendidik dan membimbing masa depan anak-anak kita, namun institusi pendidikan perlu memberi penegasan bahawa sindiran seksual serta jenaka mengenai rogol, khususnya ke atas remaja perempuan tidak boleh diterima sama sekali,” katanya.

Kumpulan Ahli Parlimen berkenaan turut melahirkan kebimbangan, pelantikan Peguam Kanan Persekutuan itu akan menjejaskan keyakinan orang ramai terhadap sistem pendidikan negara.

“Dana pembayar cukai harus digunakan sewajarnya dan kami hormati hak sesiapa sahaja yang mahu mengambil tindakan perundangan, termasuk guru berkenaan namun AGC sebagai penggubal rang undang-undang gangguan seksual seharusnya lebih peka terhadap kes seperti ini,” katanya.

Ain dan Saiful Nizam sebelum ini menyatakan bantahan atas tindakan peguam kerajaan mewakili dua individu disaman itu dan berkata, saman balas berkenaan dibuat atas kapasiti peribadi, justeru ia sama sekali tidak boleh diterima.

Peguam Kanan Persekutuan itu turut mempertahankan guru dan bekas pengetua sekolah yang dinamakan sebagai defendan oleh Ain dan bapanya.

Dalam afidavit berkenaan, Ain dan Saiful Nizam berkata, adalah tidak wajar dan janggal untuk Peguam Kanan Persekutuan mewakili defendan terbabit ketika kedua-duanya disaman atas kapasiti peribadi.

Keduanya berpendapat, AGC terlebih dahulu perlu mengeluarkan sijil kebenaran sebelum peguam kerajaan boleh mewakili kedua-dua defendan.

Menurut mereka, tindakan Peguam Kanan Persekutuan mewakili bekas pengetua itu menyalahi peruntukan perundangan kerana wanita tersebut bukan lagi penjawat awam ketika saman berkenaan difailkan.

Peguam SN Nair yang mewakili Ain dan bapanya mengesahkan afidavit terbabit difailkan di Mahkamah Sesyen Klang, baru-baru ini. - Getaran, 7 Jun 2022.

Sorotan

1

Polis Yakin Tumpas Kumpulan ‘Tiger’ Susulan Rampasan Koleksi Senapang Dalam Reban

2

Adakah Kerajaan Takut Dengan Video TikTok, Rasa Kedudukan Terancam?

3

Digelar ‘Hawkeye Malaysia’, Lakonan Fattah Amin Sebagai Awang Dipuji Netizen

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Bekas Isteri SM Faisal Dihantar Ke Penjara Kajang Jalani Hukuman Penjara Seminggu

Semasa 9 jam yang lalu

Adakah Kerajaan Takut Dengan Video TikTok, Rasa Kedudukan Terancam?

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Pesakit COVID-19 Dapat Jangkitan Dari Luar Negara Meningkat 67.3 Kali Ganda

oleh Susan Albert

Semasa 5 jam yang lalu

Benarkan Anak Bawah Umur Memandu, Wajarkah Ibu Bapa Dihukum?

oleh Fitri Nizam