Berita Terkini

1 jam yang lalu: Hampir 1 dalam 4 di seluruh dunia berisiko dilandar banjir teruk: kajian 1 jam yang lalu: Ecuador isytihar darurat baharu ketika penunjuk perasaan tuntut rundingan 1 jam yang lalu: Wartawan dibunuh di Mexico, ke-12 tahun ini 1 jam yang lalu: 'Tiada kemajuan' dalam rundingan nuklear Iran: Jabatan Negara AS 1 jam yang lalu: Russia di sebalik pengeboman 'jenayah perang' teater Mariupol: Amnesty

IKUTI KAMI


Kerajaan Diminta Permudah Akses OKU Tunai Hak Mengundi - BERSIH  

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 04 Jun 2022 3:48PM

BERSIH 2.0 mahu kemudahan untuk OKU mengundi diperkasakan bagi memastikan mereka dapat melaksanakan tanggungjawab dan hak mengundi. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kemudahan dan kebolehcapaian orang kurang upaya (OKU) bagi melaksanakan hak mengundi di negara ini masih kurang serta harus diperkasakan.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif, Gabungan Pilihan Raya Bersih Dan Adil (BERSIH 2.0), Ngeow Chow Ying berkata, akses bagi golongan itu untuk menerima atau mencari sebarang maklumat, khususnya mengenai hak asasi dan hak mengundi masih tidak dipermudahkan.

Malah, katanya, mereka hanya bergantung kepada sumber dipercayai seperti ahli keluarga sendiri.

“Walaupun terdapat Perlembagaan Persekutuan yang melindungi hak OKU, peruntukannya tidak spesifik yang boleh dirujuk jika berlaku diskriminasi terhadap golongan ini.

“Rakyat di negara ini cenderung untuk bersikap negatif terhadap OKU, malah kepentingan undi dan suara golongan terbabit kurang diambil berat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sebelum merasmikan Forum Akses Orang Kurang Upaya di Malaysia di sini, hari ini.

Ngeow Chow Ying
Ngeow Chow Ying

Menurut Chow Ying, pelbagai cabaran tambahan dihadapi OKU bagi melaksanakan hak mengundi mereka, termasuk kemudahan mengakses maklumat mengenai PRU dan jangka tempoh yang pendek bagi golongan itu untuk mengundi awal.

Katanya, sistem undi awal perlu ditambah baik dan diluaskan kepada pengundi OKU di luar negeri asal mereka untuk melaksanakan tanggungjawab mengundi, seperti dari Sabah atau Sarawak yang bekerja di Semenanjung.

“Pengundi juga boleh mengundi di pusat pengundian berpusat di negeri diduduki untuk bekerja atau belajar. BERSIH mencadangkan agar sistem ini diperkenalkan secara berperingkat dengan dimulakan membabitkan pengundi Sabah dan Sarawak yang berkerja di Semenanjung serta sebaliknya,” ujarnya.

Tambah beliau, undi pos perlu dibenarkan kepada pengundi dalam kalangan OKU yang mempunyai masalah kesihatan serius sehingga tidak dapat hadir ke pusat pengundian.

Pengundi yang ingin mengundi melalui undi pos pula katanya, harus disahkan kesihatan mereka oleh pengamal perubatan yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan (KKM).

Jelasnya, pihak pegawai dan sukarelawan bertugas hendaklah cekap mengendalikan OKU yang mengalami pelbagai kekurangan upaya kerana pergerakan mereka adalah terbatas.

Keterbatasan itu, katanya, boleh menjejaskan hasrat mereka untuk menjalankan tanggungjawab sebagai warganegara Malaysia untuk mengundi.

“Hak mengundi adalah hak sama rata menurut Perkara 8(1) dan (2) di bawah Perlembagaan Persekutuan.

“Ianya menyatakan bahawa semua orang adalah sama rata di sisi undang-undang dan berhak mendapat perlindungan saksama dan tidak boleh ada diskriminasi terhadap warganegara, semata-mata atas alasan agama, ras, keturunan, tempat lahir atau jantina serta kekurangan dialami,” ujarnya. - Getaran, 4 Jun 2022

Sorotan

1

Warga Emas Hadapi 17 Pertuduhan Rogol Ke Atas 2 Beradik

2

Lufya Berdepan Detik Cemas Dipukul Lelaki Yang Cuba Menculik Anaknya

3

Pelajar IPTA Ditemui Mati Di Kolej Kediaman

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Bayaran Tambahan BKM Terus 'Diperdebatkan', Kerajaan Digesa Rancang Bantuan Jangka Panjang

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 19 jam yang lalu

Kes Siti Bainun: Polis Nafi Sebar Gambar Kecederaan Bella

Semasa 1 hari yang lalu

Siasatan Sudah Siap, MyCC Sedang Teliti Wujud Atau Tidak 'Kartel Ayam'

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

5 Sekeluarga Termasuk Bayi Maut Kemalangan Dengan Treler