Berita Terkini

1 jam yang lalu: Korban banjir di Bangladesh meningkat kepada 82 orang 1 jam yang lalu: Kelantan senaraikan bocce sebagai sukan pilihan SUKMA 2026 1 jam yang lalu: Polis lengkapkan kertas siasatan kes buli pelajar di Teluk Intan 1 jam yang lalu: Penyelarasan cuti hujung minggu di Johor masih dalam peringkat kajian – MB 1 jam yang lalu: Harga maksimum baharu ayam ambil kira kepentingan semua pihak - Rosol

IKUTI KAMI


3 Faktor Utama Dorong Majikan Malaysia Gaji Pekerja Indonesia 

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 04 Jun 2022 12:00PM

Jumlah pekerja asing pada akhir Ogos tahun lalu adalah seramai 1.1 juta atau 33.3 peratus dari Indonesia, manakala Bangladesh (28.7 peratus) dan Nepal (15 peratus). - Gambar hiasan pixabay

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Lebih rajin, tabah dan tidak banyak karenah adalah faktor utama menyebabkan majikan di negara ini, cenderung menggaji pekerja asing dari Indonesia.

Ditambah persamaan bahasa, budaya, makanan dan agama, membuatkan khidmat warganegara berkenaan didambakan. 

Bagaimanapun, Presiden Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman berkata, di sebalik kriteria itu, terdapat tiga kekurangan dikenalpasti membabitkan pekerja asing dari Indonesia yang harus diberi perhatian.

Dr Syed Hussain Syed Husman
Dr Syed Hussain Syed Husman

Katanya, kekurangan tersebut adalah dari segi penguasaan bahasa Inggeris sebagai contoh dalam sektor pembantu rumah domestik.

“Penguasaan bahasa Inggeris pembantu rumah Indonesia adalah jauh lebih rendah daripada pembantu rumah dari Filipina, Kemboja dan Myanmar.

“Tahap pendidikan pekerja Indonesia juga adalah rendah berbanding negara sumber lain. Mereka terbiasa hidup di kampung dan ada segelintirnya berdepan kejutan budaya apabila tiba di Malaysia.

“Justeru, latihan sesuai harus diberi kepada pekerja dari Indonesia yang pertama kali datang ke negara ini supaya kekurangan tersebut dapat diatasi,” katanya kepada Getaran.

Berdasarkan rekod MEF, jumlah pekerja asing pada akhir Ogos tahun lalu adalah seramai 1.1 juta atau 33.3 peratus dari Indonesia, manakala Bangladesh (28.7 peratus) dan Nepal (15 peratus).

Sektor pembuatan menggajikan kira-kira 35.4 peratus pekerja asing, diikuti bidang pembinaan pada kadar 21.1 peratus dan sektor perkhidmatan (14.4 peratus).

Semalam, Getaran melaporkan, Perkhidmatan Swasta Malaysia (PAPSMA) menggesa kerajaan untuk tidak bergantung kepada Indonesia sebagai sumber tunggal untuk menyelesaikan masalah kekurangan buruh asing dalam negara.

Setiausaha Agungnya, Dr Sukumaran Nair berkata, pihaknya mencadangkan agar kerajaan turut melihat kepada negara lain, seperti Bangladesh dan Nepal yang sentiasa bersedia menyumbang tenaga kerja asing kepada Malaysia.

Menurut beliau, inisiatif tersebut perlu dilaksanakan memandangkan Pekhidmat Domestik Indonesia (PDI) yang sepatutnya tiba ke Malaysia pada 31 Mei lalu, tidak sampai seperti dijadualkan. – Getaran, 4 Jun 2022

Sorotan

1

2 Beranak Rentung Banglo Terbakar

2

Kereta Terjunam Dalam Sungai: Mayat Ibu, 2 Anak Ditemukan

3

Elanghovan, 64, Rakyat Malaysia Tertua Takluk Everest

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

Piala AFC: KL City Raih 1 Mata, Kedah Darul Aman Tumpas Di Bali

Semasa 1 hari yang lalu

3 Hingga 4 Penunggang P-Hailing Terlibat Kemalangan Seminggu

Semasa 1 hari yang lalu

PM Perlu Bertindak Pantas Sebelum Lebih Ramai Rakyat Kelaparan

oleh Sofian Baharom

Semasa 3 jam yang lalu

Kamu Jual Rokok Atau Kopi? NGO Tempelak Pengusaha Kedai Kopi

oleh Fitri Nizam