Berita Terkini

12 jam yang lalu: Pengekalan harga air, elektrik akan sokong perniagaan, ekonomi - ahli ekonomi 12 jam yang lalu: 24 koperasi di Perlis terima bantuan sebanyak RM1.12 juta 12 jam yang lalu: Lebih 200,000 pendatang tanpa izin pulang secara sukarela 12 jam yang lalu: 10 pelajar di teluk intan ditahan berhubung kes buli 12 jam yang lalu: UMW sasar tanam 300,000 pokok bakau di pesisiran pantai negara menjelang 2023

IKUTI KAMI


Kelewatan Baja Subsidi 'Merebak' Ke Perlis, Perak

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 25 May 2022 5:17PM

Selain Kedah, pesawah di Perlis dan Perak turut mendakwa belum mendapat bekalan baja subsidi. - Gambar oleh Mohd Hazli Hassan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

ALOR SETAR - Semakin mencetuskan kebimbangan berhubung jumlah keluaran hasil tuaian pagi dan pulangan pendapatan pengusahanya, apabila kelewatan bekalan baja subsidi dialami pesawah di Kedah, kini ‘merebak’ ke Perlis serta Perak.

Pengerusi Suara Tani Perlis, Mohd Noor Hashim berkata, pesawah di Unit Padang Besar Selatan, Perlis ketika ini masih belum menerima bekalan baja itu.

Malah, katanya, setakat ini beliau belum mendapat maklum balas daripada kesemua lima Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) di Perlis, sama ada sudah menerima bekalan baja berkenaan untuk diagihkan kepada petani. 

''Usia padi di sesetengah kawasan masuk sebulan dan sepatutnya pesawah sudah laksanakan dua kali proses membaja. Tetapi sehingga kini, pesawah tersebut langsung tidak menerima bekalan baja untuk mengusahakan padi mereka walau sekali pun.

''Jadi keadaan ini memang dikesalkan. Ketika ‘pusingannya’ sudah ‘lari’, kita memang boleh jangka bahawa hasil dan pendapatan petani pada musim penanaman kali ini akan terjejas,” katanya ketika dihubungi Getaran.

Terdahulu, portal ini melaporkan keluhan petani, termasuk beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berkaitan yang mendakwa berlaku kelewatan bekalan padi di Kedah.

Perkara itu kemudian diakui Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) dengan Pengerusi Jemaah Pengarahnya, Datuk Zamri Yaakob mendakwa, masalah terbabit berpunca daripada ketiadaan bekalan sejenis bahan mentah yang diimport, iaitu muriate of potash (MOP) ekoran peperangan Russia-Ukraine.

Mohd Noor berkata, isu tersebut tidak sepatutnya timbul ketika NAFAS sudah berpuluh tahun ditubuhkan, malah seharusnya memiliki pengalaman luas dalam urusan berkaitan pertanian serta perladangan. 

''Perang antara Rusia dan Ukraine baru berapa bulan berlaku. Takkanlah dalam tempoh sebelum itu, pihak terbabit tidak buat persediaan awal untuk menyediakan baja kepada petani?

''Golongan (petani) ini seolah-olah tak habis dibelenggu masalah yang boleh menjejaskan pendapatan dan hasil tanaman. Sebelum ini timbul isu benih padi dan sekarang ini, datang pula masalah baja. Kami petani selalu menjadi mangsa kealpaan banyak pihak dan kalau boleh, janganlah anggap semua ini sebagai jenaka sebaliknya ambil ia sebagai perkara serius,'' katanya.

Dalam pada itu, Ahli Jawatankuasa Persaudaraan Pesawah Malaysia (PESAWAH), Azhar Hashim memaklumkan, masih ada pesawah di tempatnya, iaitu di Bagan Serai, Perak tidak menerima baja tersebut akibat bekalan terhad sehingga ini.

''Daripada 36 unit yang ada di Bagan Serai, cuma kira-kira 15 ke 20 unit sudah menerima bekalan baja. Selebihnya masih belum terima lagi.

''Kami difahamkan NAFAS kehabisan bahan mentah menyebabkan kilang mereka tidak dapat beroperasi berpuluh hari sebelum ini.

''Apabila perkara ini dimaklumkan kepada pesawah, terdapat pelbagai reaksi dengan ada antara mereka yang faham dan segelintir tidak berpuas hati,” katanya.

Begitu pun katanya, ketika ini bekalan baja tersebut sudah diterima secara berperingkat sejak Aidilfitri.

''Kita harap perkara ini (penerimaan bekalan) berterusan. Kalau tak dapat tiga atau empat treler hantar baja dalam sehari, sebuah pun cukuplah. Asalkan ada untuk diagihkan kepada pesawah.

''Janganlah sampai tak ada langsung. Apabila bekalan tak ada dan pesawah pula menabur benih secara serentak, itu yang jadi sedikit kelam-kabut,” katanya. - Getaran, 25 Mei 2022

Sorotan

1

Elanghovan, 64, Rakyat Malaysia Tertua Takluk Everest

2

Stadium Shah Alam Sudah Jadi 'Gajah Putih'?

3

Tidak Hormat Bahasa Kebangsaan Bukan Jenayah Berat, Denda RM50,000, Penjara Melampau

Disyorkan untuk anda

Semasa 15 jam yang lalu

3 Hingga 4 Penunggang P-Hailing Terlibat Kemalangan Seminggu

Semasa 16 jam yang lalu

Walk For Justice, 3 Termasuk Presiden Majlis Peguam Dipanggil Beri Keterangan

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 19 jam yang lalu

Minta Arul Kanda Beri Keterangan Kes 1MDB Bukti Peranannya Boleh Diabaikan

oleh Amar Shah Mohsen

Sukan 11 jam yang lalu

Kami Bersedia Penuhi Permintaan Zii Jia Untuk Sukan Komanwel - Shapawi

oleh T. Vignesh