Berita Terkini

11 jam yang lalu: Pengekalan harga air, elektrik akan sokong perniagaan, ekonomi - ahli ekonomi 11 jam yang lalu: 24 koperasi di Perlis terima bantuan sebanyak RM1.12 juta 11 jam yang lalu: Lebih 200,000 pendatang tanpa izin pulang secara sukarela 11 jam yang lalu: 10 pelajar di teluk intan ditahan berhubung kes buli 11 jam yang lalu: UMW sasar tanam 300,000 pokok bakau di pesisiran pantai negara menjelang 2023

IKUTI KAMI


Hishammuddin Lancar Blueprint, Tambah Baik Kebajikan Anggota, Veteran ATM

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 May 2022 3:19PM

Hishammuddin pada majlis Pra-Pelancaran Blueprint (Rangka Tindakan) Perumahan 3.0 di Kuala Lumpur, hari ini. - Gambar dari Facebook Hishammuddin Hussein

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pra-Pelancaran Blueprint (Rangka Tindakan) Perumahan 3.0 hari ini adalah untuk menambah baik agenda perumahan demi kepentingan kebajikan anggota dan veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) serta keluarga mereka, kata Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata blueprint itu dibina dengan berlandaskan tiga objektif utama iaitu pembinaan, penyelenggaraan dan pemilikan.

“Ia merupakan kesinambungan daripada Blueprint Perumahan 1.0 yang saya sendiri cadangkan dan perkenalkan pada 2017 serta Blueprint Perumahan 2.0 yang diperkenalkan pada 2019.

“Anggota dan veteran ATM serta keluarga mereka dapat mendiami kediaman yang selesa dan kondusif serta terdapat empat program utama akan dilaksanakan di bawah Blueprint Perumahan 3.0,” katanya pada sidang media prapelancaran blueprint itu di sini.

Hishammuddin berkata di bawah blueprint itu, sebanyak 12,733 Rumah Keluarga Malaysia Angkatan Tentera (RKMAT) akan dibina di bawah lima fasa bermula pada 2023 hingga 2030.

Beliau berkata lebih banyak RKMAT juga akan dinaik taraf daripada dua rumah menjadi satu rumah hingga 2030.

“Ini tidak termasuk 434 RKMAT yang telah siap diubah suai daripada dua kepada satu unit pada 2020 dan 2021 malah perabot-perabot lama juga akan digantikan dengan perabot baharu.

“Bukan itu sahaja, di bawah blueprint ini sebanyak 974 unit Satu Anggota Satu Rumah (SASaR) akan dibina secara berperingkat di Kem Wardieburn, di sini manakala 6,400 unit lagi akan dibina secara berperingkat di Genting Klang pada 2027 hingga 2033, “ katanya.

Selain itu, Hishammuddin berkata kementerian itu bersama Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) bekerjasama mewujudkan kuota khas yang akan dirundingkan untuk warga ATM dan veteran bagi setiap projek pembangunan rumah mampu milik yang dibangunkan KPKT di seluruh negara.

Turut hadir Panglima ATM Jen Tan Sri Affendi Buang, Panglima Tentera Laut Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany, Panglima Tentera Darat Jen Tan Sri Zamrose Mohd Zain dan Panglima Tentera Udara Jen Datuk Seri Mohd Asghar Khan Goriman Khan. - Bernama

Sorotan

1

Elanghovan, 64, Rakyat Malaysia Tertua Takluk Everest

2

Stadium Shah Alam Sudah Jadi 'Gajah Putih'?

3

Tidak Hormat Bahasa Kebangsaan Bukan Jenayah Berat, Denda RM50,000, Penjara Melampau

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Jangan Menyesal Ayam Bukan Menu Utama Keluarga Malaysia Jika Harga Melampau  

oleh Aiman Sadiq

Politik 23 jam yang lalu

Saya Minta MKT Tukar Menteri Kewangan - Zahidi

oleh A. Azim Idris

Semasa 22 jam yang lalu

2 Sept Ini Penentu Bung Moktar, Zizie Izette Bebas Atau Bela Diri

Semasa 12 jam yang lalu

Remaja 17 Tahun Disahkan Hilang, Telefon Bimbit Dikesan Di Negeri Sembilan

oleh Fitri Nizam