Berita Terkini

5 jam yang lalu: HFMD: 105 tabika, 75 taska kendalian KEMAS ditutup 5 jam yang lalu: Cacar Monyet: Malaysia belum bercadang tutup sempadan 5 jam yang lalu: KPDNHEP mahu lebih ramai siswazah ceburi bidang francais 5 jam yang lalu: Kempen ‘meriah raya’ UDA Holdings galakkan pemilikan hartanah 5 jam yang lalu: Hamzah akan bertemu menteri dalam negeri Thailand bincang isu keselamatan negara

IKUTI KAMI


Ban Runtuh Di Pokok Sena, 75,000 Akaun Pengguna Terjejas Bekalan Air

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 09 May 2022 9:32PM

Keadaan ban Terusan Tengah yang pecah di Struktur Alor Limpah, Sifon Lengkuas MADA dekat Pokok Sena yang menyebabkan lebih 75,000 akaun pengguna terjejas daripada mendapat bekalan air sejak kira-kira jam 4 petang tadi.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

ALOR SETAR - Lebih 75,000 akaun pengguna mengalami masalah bekalan air, susulan kejadian ban kanan Terusan Tengah yang pecah di Struktur Alor Limpah, Sifon Lengkuas Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) di Pokok Sena kira-kira jam 12.15 tengah hari tadi.

Insiden tersebut turut melibatkan pengguna Syarikat Air Darul Aman (SADA) di daerah Kota Setar, sejak jam 4 petang, hari ini.

Kejadian itu nyata memburukkan lagi keadaan setelah penduduk di beberapa kawasan dalam negeri ini turut dilanda masalah tekanan air rendah serta kekurangan bekalan air di beberapa kawasan, sepanjang tempoh sambutan Hari Raya Aidilfitri baru-baru ini.

Menerusi infografik di laman Facebook SADA, sebanyak dua Loji Rawatan Air (LRA) terpaksa dihenti tugas iaitu LRA Bukit Pinang dan LRA Pokok Sena.

Untuk LRA Bukit Pinang, sebanyak 60,000 akaun terjejas di kawasan Kota Setar bermula jam 4.15 petang tadi.

Tindakan menghentikan tugas di LRA Pokok Sena pula menyebabkan sebanyak 15,000 akaun di seluruh kawasan Pokok Sena terjejas.

Tempoh masalah itu mampu diselesaikan tidak dapat dipastikan dan infografik berkenaan menyatakan, gangguan akan berterusan sehingga kadar aliran dan paras sungai kembali normal.

Antara lokasi di Alor Setar yang terjejas termasuklah seluruh Pekan Langgar, sepanjang Jalan Sungai Mati ke Pekan Langgar, sepanjang Jalan Pantai Johor ke Simpang Empat serta Hotel Grand Alora, Pumpong dan Hospital Swasta Kedah Medical Centre (KMC).

Tidak terkecuali Istana Negeri Kedah di Anak Bukit, Kediaman Menteri Besar di Sri Mentaloon, Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Penjara Alor Setar, serta Hospital Lama Alor Setar.

Klip video memaparkan air sungai yang deras, berikutan kejadian tersebut turut tular di media sosial ketika ini.

Sementara itu Pengerusi MADA, Ahmad Tarmizi Sulaiman memaklumkan runtuhan ban itu berpunca daripada hujan lebat di kawasan tadahan dan di dataran, semalam yang menyebabkan aliran tidak terkawal serta peningkatan paras air dari tadahan Sungai Padang Terap.

“Hujan lebat itu menyebabkan peningkatan paras air melebihi paras limpah setinggi 8.01 meter di struktur Alor Limpah Lengkuas Sifon tersebut, menyebabkan kegagalan strukturnya.

“Kejadian ini dijangka memberi kesan kepada penggunaan bekalan air terawat penduduk sekitar dan pihak MADA bersama SADA telah melakukan tindakan segera dengan menjalankan kerja-kerja pembinaan sekatan sementara di Sungai Bukit Pinang bagi mengawal para air dalam Terusan Tengah, supaya LRA tidak terjejas,” katanya.

Tambahnya, kerja-kerja pembaikan ban sementara akan dijalankan malam ini juga oleh kontraktor dilantik MADA.

Dalam pada itu tinjauan di media sosial mendapat kejadian tersebut turut membawa rezeki kepada penduduk setempat.

Rata-rata mereka dilihat gembira menaikkan pelbagai jenis ikan sungai antaranya lampam bersaiz besar yang sememangnya menjadi kegemaran penduduk tempatan. - Getaran 9 Mei 2022.

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 bulan yang lalu

Banjir: Sebuah Lagi PPS Dibuka Di Kedah

2

Semasa 7 bulan yang lalu

Kerjasama Penduduk-Jurutera Atasi Masalah Air 3 Kampung - Madius

Sorotan

1

‘Phoenix’ Bukan ‘Phonix’, Khairy Selamba Tegur Moderator Ketika Siaran Langsung

2

Jawatankuasa Bersama Diwujudkan Laksana Penghantaran Pekerja Mahir Malaysia Ke Jepun

3

“Saya Jaga Yasin Semasa Episod Bipolar Itu” - Faizal Tahir 

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Status Zuraida Sertai PBM Diketahui Selepas 7 Jun

oleh Susan Albert

Semasa 12 jam yang lalu

Inisiatif Saringan Kesihatan Nasional Dilancar Julai - Khairy

Semasa 1 hari yang lalu

Isteri Wan Junaidi Meninggal Dunia

oleh Farhana Farush

Sukan 12 jam yang lalu

Harimau Malaya Kembali ‘Mengaum’ Di Bukit Jalil, Benam Brunei 4-0