Berita Terkini

1 jam yang lalu: PM yakin Terengganu mampu capai sasaran tarik tiga juta pelancong tahun ini 1 jam yang lalu: Malaysia terima kemasukan 567,025 pelancong asing sejak pintu sempadan antarabangsa dibuka semula 1 April lepas - PM 1 jam yang lalu: Skuad karate lelaki cipta berganda, tamatkan kemarau emas kumite 1 jam yang lalu: Filem seram 'Sumpahan Jerunei' pikat bakal pembeli antarabangsa di Marche Du Film 2022 1 jam yang lalu: Sukan SEA: Ismail Sabri ucap tahniah, bangga pencapaian atlet Malaysia

IKUTI KAMI


Rumah Mesra SMJ Perlu Berkualiti, Tidak ‘Wayang’ Seperti PPRT - ABIM

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 27 Apr 2022 3:46PM

Gambar hiasan Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kelemahan dan kontroversi yang timbul terhadap Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) sebelum ini diharapkan tidak lagi berlaku kepada Projek Rumah Mesra Sabah Maju Jaya (SMJ).

Projek yang akan dibina di 73 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) itu membabitkan pemberian khas berjumlah RM125.6 juta.

Difahamkan, peruntukan untuk menjayakan projek Rumah Mesra SMJ tersebut diperoleh selepas kerajaan negeri menerima pemberian geran khas baharu tahun ini bagi meningkatkan jumlah pembinaan rumah mampu milik menerusi PPRT.

Yang Dipertua Angkatan Belia Islam (ABIM) Sabah, Mohd Nur Hilmie Milus berkata, antara isu sering dibangkitkan adalah rumah dibina tidak mengikut spesifikasi yang betul di samping pembinaannya tidak mempunyai kualiti dan keselesaan seperti diharapkan.

“Kekukuhan rumah tidak stabil, ruangan bilik dan tandas tak mencukupi serta terdapat juga tapak rumah dibina sering dinaiki air kerana kawasan rendah.

“Hal ini berlaku kerana sikap ketidakjujuran dan ketidakseriusan sesetengah kontraktor binaan yang ingin mendapatkan keuntungan lebih sehingga hasil projek rumah tersebut seperti ‘melepaskan batok di tangga’,” katanya kepada Getaran, hari ini.

Lantaran itu, Mohd Nur Hilmie berharap agar kerajaan Sabah dapat memastikan Rumah Mesra SMJ terlepas daripada sebarang isu tersebut, bagi membolehkan rakyat menerima binaan lebih berkualiti sekali gus berfungsi sebagai tempat berteduh dalam erti kata sebenar.

Mohd Nur Hilmie Milus
Mohd Nur Hilmie Milus

Pada masa sama, jelasnya, ABIM turut meletakkan harapan kepada kerajaan negeri agar penerima rumah tersebut adalah individu yang memenuhi syarat dan layak untuk dikategorikan dalam kelompok asnaf dan miskin.

“Ini kerana pemberian kemudahan rumah tersebut adalah untuk meningkatkan tahap kualiti kehidupan, sesuai dengan pengangkatan karamah insaniah yakni nilai kemuliaan, martabat, maruah dan harga diri yang seharusnya dimiliki oleh setiap manusia.

“Sebagai tambahan, ABIM Sabah juga mencadangkan agar kelompok belia baru mendirikan rumahtangga dan memulakan kehidupan berkeluarga dimasukkan ke dalam senarai pemohon yang layak menerima bantuan Rumah Mesra SMJ ini,” katanya.

Mohd Nur Hilmie berkata, objektif utama PPRT diwujudkan adalah untuk meningkatkan kualiti hidup keluarga asnaf dan miskin dengan membina atau membaik pulih rumah bagi menyediakan tempat kediaman lebih selamat dan selesa sebagai asas pertumbuhan sesebuah keluarga.

Terdahulu, Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor berkata, Rumah Mesra SMJ sebelum ini dikenali sebagai Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) akan diagihkan sama rata kepada semua DUN di negeri ini.

Menurutnya, keputusan itu juga seiring dengan inisiatif kerajaan negeri di bawah Hala Tuju Sabah Maju Jaya (SMJ) bagi memastikan kebajikan rakyat untuk memiliki rumah mampu milik.

Hajiji yang juga Ketua Badan Pimpinan BERSATU Sabah berkata, ia adalah permulaan yang bagus untuk Sabah dalam memastikan dana berkenaan digunakan untuk manfaat rakyat dan juga negeri ini.

Pada masa sama, jelasnya, kerajaan Gabungan Rakyat Sabah-Barisan Nasional (GRS-BN) berazam untuk meneruskan lebih banyak lagi melalui rundingan yang masih berjalan bagi mendapatkan 40 peratus untuk Sabah seperti yang dipersetujui dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Katanya, ia adalah antara banyak kejayaan yang dicapai oleh kerajaan GRS-BN hanya selepas tiga tahun memerintah. - Getaran, 27 April 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 7 bulan yang lalu

Penantian 18 Tahun Miliki Rumah Sendiri Berakhir, Nelayan Bersyukur Dapat PPRT

Sorotan

1

Rasuah RM300, Bekas Ketua Balai Polis Dipenjara 2 Bulan

2

Isu Kahwin Baharu, Rakyat Minta Najib Jujur, 'Benda Baik Jangan Sembunyi'

3

Kereta Paling Mahal Di Dunia, Mercedes 1955 Dijual RM629 Juta    

4

Surat Terbuka Kepada Generasi Y

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Jangkitan HFMD Di Sabah Meningkat

oleh Mira Adilah Azmi

Luar Negara 22 jam yang lalu

Kereta Paling Mahal Di Dunia, Mercedes 1955 Dijual RM629 Juta    

Semasa 13 jam yang lalu

97,169 Barang Tiruan Bernilai RM2.82 Juta Dirampas Sejak Januari - KPDNHEP

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 16 jam yang lalu

Rasuah RM300, Bekas Ketua Balai Polis Dipenjara 2 Bulan