Berita Terkini

14 minit yang lalu: Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti-Rasuah secara dasar setuju cadangan gubal Rang Undang-Undang Sumbangan Politik - PM 14 minit yang lalu: Pusat Pencegahan Jenayah Kewangan Nasional akan jadi agensi berpusat urus harta disita dan dilucut hak - PM 15 minit yang lalu: Kajian mendalam akan dilakukan bagi asingkan kuasa Pendakwa Raya dan Peguam Negara - PM 15 minit yang lalu: Kerajaan akan perkenal Pelan Tadbir Urus Baik Nasional (MyGovernance) perkukuh keupayaan penyampaian perkhidmatan awam serta tangani isu kelemahan tadbir urus - PM 2 jam yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik

IKUTI KAMI


3 Kategori Kenderaan Mikromobiliti Dilarang Serta-Merta Di Jalan Raya

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 26 Apr 2022 8:56PM

Wee Ka Siong - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Kerajaan melarang tiga kategori kenderaan jenis mikromobiliti digunakan di jalan raya berkuat kuasa serta-merta.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, tiga kategori kenderaan itu adalah moped; Personal Mobiliti Devices (PMD) iaitu skuter berkuasa elektrik, kuasa enjin pembakaran dalaman atau pun kuasa manusia yang mempunyai kelajuan maksimum 50 kilometer sejam serta Personal Mobiliti Aids (PMA).

Katanya, larangan itu dibuat menerusi pewartaan Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan (Larangan Penggunaan Mikromobiliti Tertentu) 2021 (Kaedah) yang berkuat kuasa pada 17 Disember lalu.

“Bagi penggunaan basikal, walaupun tidak dilarang, ia hendaklah mematuhi semua peraturan ditetapkan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Bagi basikal dengan bantuan elektrik atau basikal elektrik, hanya yang memenuhi spesifikasi Malaysia Standard, MS2514: Electric Bicycles (Electric Pedal Assisted Bicycles) Specification dibenarkan digunakan di atas jalan raya,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Beliau berkata, semua pihak berkuasa, termasuk Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) diseru bersama-sama mengawal selia penggunaan kenderaan mikromobiliti di dalam kawasan tadbir masing-masing.

Jelasnya, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan polis akan mula menguatkuasakan perintah larangan itu demi menjamin keselamatan serta kesejahteraan orang ramai sebagai pengguna jalan raya.

“Penggunaan kenderaan mikromobiliti menerusi percampuran dengan aliran trafik bersama kenderaan lain di jalan raya, bakal menimbulkan risiko berlakunya tragedi sama seperti nahas basikal lajak yang meragut nyawa lapan kanak-kanak.

“Individu didapati menggunakan kenderaan mikromobiliti tertentu yang dilarang di atas jalan raya didapati melakukan kesalahan dan boleh diambil tindakan di bawah peruntukan Akta Pengangkutan Jalan 1987,” ujarnya.

Ka Siong berkata, orang ramai dinasihatkan mematuhi semua larangan dan peraturan jalan raya demi kebaikan diri sendiri, keluarga dan masyarakat.

“Pihak berkuasa yang berkenaan boleh membangunkan infrastruktur jalan, khusus yang menyokong penggunaan kenderaan mikromobiliti secara selamat, seperti laluan basikal tidak bercampur dengan aliran trafik sedia ada,” katanya. - Getaran, 26 April 2022.

Sorotan

1

FINAS Bantu Penggiat Industri Kreatif Tingkat Kualiti Filem Negara Menerusi MyLAB

2

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

3

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Bekalan Tepung Gandum Malaysia Tidak Terjejas - KPDNHEP

oleh Farhana Farush

Semasa 1 jam yang lalu

Ibu Bapa Perlu Proaktif, Sedar Gejala Awal HFMD - Khairy

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Yasin Mula Rawatan Bipolar Di Hospital Semalam

Semasa 20 jam yang lalu

Bekalan Tepung Gandum, Minyak Masak Paket Masih Cukup - KPDNHEP

oleh Susan Albert