Berita Terkini

1 jam yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik 1 jam yang lalu: Rakyat Malaysia berkemampuan jayakan fasa peralihan ke endemik - Khairy 3 jam yang lalu: Sukan SEA 31: Atlet menembak Johnathan Wong sumbang emas ke-28 negara selepas ungguli final 10m Air Pistol lelaki hari ini 4 jam yang lalu: Penularan wabak monyetpox yang jarang ditemui dikesan di Amerika Utara, Eropah 4 jam yang lalu: 30.4 peratus kanak-kanak di Malaysia lengkap vaksinasi COVID-19

IKUTI KAMI


Isu Bella, OCC Sudah Ambil Tindakan Segera

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 Apr 2022 1:46PM

Prof Datuk Noor Aziah telah mengarahkan tindakan segera diambil dan pada 16 Julai tahun lalu.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pejabat Pesuruhjaya Kanak-Kanak (OCC) Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) sudah mengambil tindakan sejak tahun lalu, sebaik dimaklumkan mengenai kes penderaan remaja perempuan sindrom down dikenali Bella.

Jurucakap OCC memaklumkan, susulan usaha itu, pihaknya terkilan dengan dakwaan dipaparkan menerusi sebuah artikel yang membuat laporan palsu berhubung komitmennya mengenai kes penderaan remaja orang kurang upaya di sebuah rumah kebajikan.

“OCC menyifatkan penulisan seorang pengamal undang-undang dalam artikel tersebut dilihat berniat memfitnah pihaknya dalam menjalankan tugas dan fungsinya.

“Pesuruhjaya Kanak-Kanak, Prof Datuk Noor Aziah Mohd Awal mengarahkan tindakan segera diambil dan pada 16 Julai tahun lalu, OCC mengeluarkan kenyataan media menggesa supaya semua langkah diambil bagi memastikan suspek didakwa dengan segera.

“Pihak OCC turut mengambil inisiatif sendiri menyiasat kes walaupun tidak ada aduan dilaporkan kepada OCC, malah menghubungi polis, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan pihak terkait kes ini,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Menurut OCC, pada 12 Ogos 2021, pihaknya menerima surat daripada Persatuan Sindrom Down Malaysia yang memohon SUHAKAM memastikan pendakwaan dapat dilakukan semula ke atas suspek dengan segera.

Susulan itu, katanya, OCC berhubung dan membuat susulan lanjut dengan Bahagian D11 Bukit Aman mengenai tarikh baru untuk suspek didakwa semula di mahkamah.

“Pada 1 Oktober 2021, OCC memohon kepada Bahagian Kanak-kanak JKM untuk membuat lawatan pemantauan ke Taman Sinar Harapan Tuanku Ampuan Najihah, pusat di mana adik Bella ditempatkan, tetapi lawatan tidak dibenarkan kerana kebimbangan penularan COVID-19 kepada kanak-kanak di institusi.

“Oleh itu, dari Januari 2022 sehingga hari ini, OCC menghantar peguam pemerhati kami untuk memantau perjalanan kes di mahkamah kerana membabitkan hak kanak-kanak dan kepentingan awam serta dibenarkan mahkamah,” ujarnya.

Kenyataan sama memaklumkan, selaras peruntukan Seksyen 12 Akta SUHAKAM 1999 (Akta 597), sebaik pertuduhan dibuat, pihaknya tidak boleh campur tangan dan mengganggu proses keadilan yang berjalan.

Jelasnya, sebagai institusi hak asasi manusia di Malaysia, OCC menghormati keluhuran undang-undang dan institusi mahkamah.

Malah, pihaknya percaya hakim yang bijaksana dan berwibawa akan mendengar hujah pendakwa raya serta peguam bela dan keadilan akan dicapai.

“OCC mengambil serius kes Bella dan melakukan sebaik mungkin dalam keadaan itu.

“Oleh itu, OCC berharap penulis tidak membuat dakwaan palsu, sebaliknya mendidik masyarakat untuk menghormati proses mahkamah,” katanya. - Getaran, 20 April 2022.

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 minggu yang lalu

Rusuhan Pelarian Rohingya, Kerajaan Digesa Tubuh Badan Bebas

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Jawatankuasa Khas Kabinet Ditubuh Lindungi Golongan Rentan - PM

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Jangan Komen Melampau! Bella, Tertuduh Berhak Dapat Pengadilan - Pakar

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Tak Wajar Tahan, Kurung Pelarian Rohingya Terlalu Lama - SUHAKAM

Sorotan

1

FINAS Bantu Penggiat Industri Kreatif Tingkat Kualiti Filem Negara Menerusi MyLAB

2

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

3

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

Disyorkan untuk anda

Semasa 2 jam yang lalu

Cakna Kesihatan Diri, Pastikan Ibadah Haji Tidak Terganggu

oleh Aiman Sadiq

Semasa 23 jam yang lalu

Pelantikan Tajuddin Sebagai Duta Malaysia Ke Indonesia Dipersetujui Jokowi

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Penggodam Mendakwa Mempunyai Butiran Peribadi 22.5 Juta Rakyat Malaysia

Semasa 1 hari yang lalu

Majikan Kena Kemaskini Maklumat Pekerja Sebelum Jun Atau Berdepan Tindakan

oleh Nik Khaleef Fitri