Berita Terkini

6 minit yang lalu: APMM Melaka dan Negeri Sembilan gagalkan cubaan seludup 26 kg dadah bernilai RM1.04 juta 3 jam yang lalu: Sheng Yi nama anak ketiga pasangan panda gergasi Xing Xing dan Liang Liang dari China - Takiyuddin 4 jam yang lalu: Tedros Adhanom Ghebreyesus dilantik sebagai Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) 5 jam yang lalu: OPS Pantau: KPDNHEP rampas nilai barangan lebih RM13.32 juta 5 jam yang lalu: Polis kenal pasti pelajar terlibat pergaduhan tular di Facebook

IKUTI KAMI


PAC Akan Panggil Tengku Zafrul, Khairy Berhubung Isu MySejahtera

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 30 Mar 2022 7:05PM

Khairy Jamaluddin, Tengku Zafrul (Gambar fail Bernama)

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) akan menyiasat pembangunan dan perolehan MySejahtera mulai pertengahan bulan depan.

Pengerusi PAC, Wong Kah Woh berkata, sebagai permulaan pihaknya akan memanggil dua saksi utama, iaitu Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin untuk prosiding pembangunan serta perolehan aplikasi berkenaan.

“Selain Menteri Kewangan dan Menteri Kesihatan, prosiding bermula pertengahan April depan memanggil Jabatan Perdana Menteri selaras dengan kedudukannya sebagai punca kuasa jawatankuasa ini mengikut Peraturan Mesyuarat 77(1)(d) Peraturan-peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat.

“Tarikh dan masa prosiding akan ditetapkan serta diumumkan dalam masa terdekat,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Beliau berkata, aplikasi MySejahtera bermula sebagai program tanggungjawab sosial korporat (CSR) melalui satu jawapan di Dewan Rakyat dan tamat tempoh CSR terbabit yang diberikan adalah selama satu tahun, iaitu pada 31 Mac 2021.

Jelasnya, kini kerajaan sudah memutuskan untuk membuat pembayaran bagi penggunaan MySejahtera bermula pada 1 April 2021 susulan tempoh CSR berakhir esok.

“Isu aplikasi MySejahtera turut terkandung dalam Laporan PAC berhubung Perolehan Vaksin COVID-19 dan Penggunaannya Terhadap Rakyat Malaysia yang dibentangkan di Parlimen pada 1 Disember 2021.

“Ketika itu, PAC merumuskan konsep CSR digunakan sebagai mekanisme untuk mendapatkan projek kerajaan tanpa melalui prosedur perolehan sepatutnya,” ujarnya.

Menurut beliau, kerajaan tidak seharusnya membuat bayaran untuk penggunaan MySejahtera kerana pembangunan aplikasi itu bersifat CSR.

Katanya, kerajaan hendaklah mengambil alih pengoperasian MySejahtera tanpa membabitkan kos tambahan memandangkan ia sudah menjadi sebahagian daripada sistem kesihatan negara.

Mengulas lanjut, Kah Woh berkata, PAC berpandangan isu berhubung pembangunan dan perolehan MySejahtera perlu dijelaskan secara telus di hadapan jawatankuasa itu sebagai sebuah jawatankuasa nonpartisan atas kepentingan rakyat serta negara.

“PAC dimaklumkan KKM perlu melaksanakan due diligence (penilaian wajar) terhadap syarikat yang ingin dilantik, namun pada masa sama, PAC membangkitkan persoalan bagaimana pemilikan aplikasi MySejahtera dipindah daripada KPISoft Malaysia Sdn Bhd kepada MYSJ Sdn Bhd.

“PAC berpandangan pelantikan secara rundingan terus kepada sebuah syarikat baharu tidak harus berlaku,” katanya.

Kah Woh berkata, pelantikan berhubung sebuah syarikat swasta sebagai pengendali MySejahtera dibuat secara rundingan terus serta kos terlibat.

Jelasnya, tambahan apabila ia membabitkan isu berhubung keselamatan data peribadi rakyat, sekali gus mengelakkan pihak tidak bertanggungjawab daripada mengambil kesempatan atas maklumat peribadi rakyat.

Sebelum ini, Khairy menegaskan MySejahtera adalah kepunyaan kerajaan dengan kementeriannya dilantik sebagai ‘pemilik asal’ aplikasi itu bagi pengurusan kesihatan awam negara pada 26 November lalu. – Getaran, 30 Mac 2022
 

Sorotan

1

Ada Apa Dengan Melayu

2

Remaja Tembak Mati 21 Orang Di Sebuah Sekolah Di Texas

3

Banjir Kilat, Pokok Tumbang Di Seremban

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Ayam Tiada, Ini 5 Usaha Kerajaan - PM

oleh Farhana Farush

Semasa 52 minit yang lalu

Penerbangan Haji Pertama 4 Jun, TH Tetap SOP Kerana COVID-19

Semasa 6 jam yang lalu

Banjir Kilat, Pokok Tumbang Di Seremban

Sukan 2 jam yang lalu

Ewe Hock kesal Dengan Senario Badminton Malaysia Yang 'Terkebelakang'

oleh T. Vignesh