Berita Terkini

15 jam yang lalu: HFMD: 105 tabika, 75 taska kendalian KEMAS ditutup 15 jam yang lalu: Cacar Monyet: Malaysia belum bercadang tutup sempadan 15 jam yang lalu: KPDNHEP mahu lebih ramai siswazah ceburi bidang francais 15 jam yang lalu: Kempen ‘meriah raya’ UDA Holdings galakkan pemilikan hartanah 15 jam yang lalu: Hamzah akan bertemu menteri dalam negeri Thailand bincang isu keselamatan negara

IKUTI KAMI


Mulakan Budaya Tolak Wang Daripada Calon Pilihan Raya - Rasuah Busters

Semasa Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Jan 2022 8:46AM

Rakyat bertanggungjawab memilih pemimpin yang bersih dari rasuah dan salah guna kuasa dalam usaha membina negara sifar rasuah. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Rakyat perlu bertanggungjawab untuk memilih pemimpin yang bersih daripada isu rasuah dan salah guna kuasa, demi melakukan transformasi dalam membanteras perkara berkenaan.

Ketua Pasukan Rasuah Busters, Datuk Hussamuddin Yaacub berkata, sekiranya golongan terbabit rasuah dipilih sebagai pemimpin, negara akan tergugat dan menyebabkan kerosakan yang sangat membimbangkan.

“Kita harap pengundi berhenti sepenuhnya mengharapkan atau ambil wang daripada calon, di samping calon itu sendiri perlu hentikan perbuatan memberi duit. Ini yang perlu kita banteras serta-merta perkara ini.

“Justeru, bagi mereka yang dah lakukan rasuah, hentikannya dan bagi mereka yang belum, jangan lakukannya. Kita kena putuskan rantaian budaya rasuah ini daripada berleluasa dengan lebih teruk dan jijik,” katanya kepada Getaran ketika ditemui di Pejabat Rasuah Busters, di sini.

Hussamuddin Yaacub
Hussamuddin Yaacub

Menurut beliau, parti politik perlu memahami segala kesalahan pilihan raya, khususnya berkaitan aktiviti kempen pilihan raya berunsur rasuah dan salah guna kuasa  seperti tertakluk pada Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 dan Akta Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) 2009.

Tegas Hussamuddin, mana-mana parti perlu berhenti mencalonkan pemimpin yang terpalit dengan isu rasuah pada mana-mana pilihan raya.

“Semua parti politik di negara ini sama ada pemerintah mahupun pembangkang perlu berusaha meningkatkan lagi kualiti kepimpinan, selain mengetengahkan pemimpin yang bebas rasuah dan jujur.

"Dengan usaha bersepadu ini, sama ada dalam kalangan pimpinan kerajaan atau pembangkang, isu rasuah boleh diatasi dan kita akan memiliki pemimpin yang ingin memperjuangkan rasuah dengan tegas,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau menegaskan, usaha membanteras jenayah itu akan lebih berjaya dan negara akan menjadi makmur apabila ditadbir urus oleh pemimpin bebas rasuah.

“Rasuah mampu menjejaskan sistem pemerintahan, pertahanan, ekonomi, sosial, malah melibatkan hukum-hakam dalam agama Islam sebagai agama rasmi.

“Jenayah rasuah perlu dilihat sebagai satu kerosakan akhlak kemanusiaan yang terburuk terhadap sesebuah negara,” katanya. – Getaran, 27 Januari 2022.

Sorotan

1

‘Phoenix’ Bukan ‘Phonix’, Khairy Selamba Tegur Moderator Ketika Siaran Langsung

2

Jawatankuasa Bersama Diwujudkan Laksana Penghantaran Pekerja Mahir Malaysia Ke Jepun

3

“Saya Jaga Yasin Semasa Episod Bipolar Itu” - Faizal Tahir 

Disyorkan untuk anda

Sukan 25 minit yang lalu

Gol Vinicius Hancurkan Harapan Liverpool

Semasa 1 hari yang lalu

Istiwa A'dzam Bantu Umat Islam Semak Arah Kiblat Tepat

oleh Farhana Farush

Sukan 23 jam yang lalu

Harimau Malaya Kembali ‘Mengaum’ Di Bukit Jalil, Benam Brunei 4-0

Semasa 19 jam yang lalu

Jawatankuasa Bersama Diwujudkan Laksana Penghantaran Pekerja Mahir Malaysia Ke Jepun