Berita Terkini

6 jam yang lalu: Melaka cadang bina saluran paip air dari Sungai Rembau 10 jam yang lalu: OP Tapis Khas: 496 penagih, 120 pengedar ditahan polis Perak 10 jam yang lalu: KPM mohon tangguh pengosongan bangunan SK Assumption 10 jam yang lalu: Mesyuarat khas berkaitan urusan PRN Johor akan diadakan pada 9 Februari (Rabu) - Setiausaha SPR 10 jam yang lalu: SPR telah terima notis pembubaran DUN Johor pada 23 Januari - Setiausaha SPR

IKUTI KAMI


Pusat Autisme PDRM Terima Sumbangan RM100,000

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 Jan 2022 4:42PM

Megat Zulkarnain (kiri) menyerahkan replika cek kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani (kanan) pada Majlis Program Pendidikan kerjasama Yayasan Bank Rakyat dan Pusat Autisme Polis Diraja Malaysia (PDRM)-Pengaman dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) di Pusat Autisme PDRM Pulapol hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Yayasan Bank Rakyat menyumbang RM100,000 kepada Pusat Autisme Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebagai sumbangan bantuan pendidikan dan kemahiran awal murid autism.

Pengerusi Yayasan Bank Rakyat, Datuk Megat Zulkarnain Omardin berkata, bantuan pendidikan itu dapat meringankan tanggungan serta kos operasi tinggi yang perlu ditanggung dalam pengurusan pusat autism tersebut.

"Kami memahami bahawa kos operasi untuk menguruskan pusat autisme ini bukan murah.

"Saya difahamkan bahawa PDRM bersama Yayasan Pengaman Malaysia (Pengaman) dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) sudah berusaha memastikan pusat autisme menjadi antara yang terbaik di dalam negara dan ekoran daripada itulah, Yayasan Bank Rakyat tampil memberikan sedikit sumbangan," katanya hari ini.

Beliau turut mengumumkan bahawa Pusat Autisme PDRM dijadikan sebagai anak angkat Yayasan Bank Rakyat.

Mengulas lanjut Megat Zulkarnain berkata, ia bagi memastikan bantuan berterusan dapat disalurkan sekali gus menjaga kebajikan pendidikan anak-anak autisme terbabit.

"Kita fikirkan mereka (anak autisme) ini ialah golongan istimewa yang perlu diberi bantuan dan sebagainya. Seramai 23 anak-anak di sini amat luar biasa dan saya fikir kalau pusat ini ada sedikit keupayaan dari segi kewangan, mungkin mereka dapat sediakan kemudahan kepada lebih ramai anak autisme yang sedang menunggu giliran," ujarnya.

Sementara itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani mengucapkan terima kasih kepada Yayasan Bank Rakyat atas sumbangan diberikan dan berusaha memastikan pusat berkenaan dapat ditadbir sebaiknya.

Beliau berkata, pihaknya menerima banyak permintaan daripada ibu bapa yang mahu menghantar anak autisme mereka ke pusat berkenaan, namun berdepan kekangan kewangan dan tenaga pengajar.

"Memang menjadi hasrat bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador untuk membesarkan lagi Pusat Autisme PDRM yang beliau rasmikan Mac tahun lalu.

"Melalui sumbangan itu, kita dapat kembangkan lagi pusat ini yang akan dilaksanakan secara berfasa bergantung kepada kemudahan dan kewangan yang ada," katanya. - Getaran, 12 Januari 2022.

Sorotan

1

Rayuan Kes SRC, Najib Akan Mohon Peguam Diraja Dari UK

2

Penggal Kepala Ibu, Penganggur Didakwa Di Mahkamah

3

Pereka Fesyen Thierry Mugler Meninggal Dunia Pada Usia 73

Disyorkan untuk anda

Sukan 19 jam yang lalu

Pemain Muda Negara Tunjuk Belang Di India, Sweden

Semasa 10 jam yang lalu

Dakwaan SPRM Tidak Berasas, Sengaja Buka Kes Lama - R Sivarasa

oleh Aiman Sadiq

Politik 1 hari yang lalu

Tiada Keperluan Bubar DUN Perak - Menteri Besar

Semasa 1 hari yang lalu

Lagi Penyu Ditemui Mati, Terengganu Rekod Kematian Ke-11

oleh Ana Maria Yusof