Berita Terkini

17 minit yang lalu: Pengurusan kes pecah amanah RM6.6 bilion Najib-Irwan Serigar pada 1 Mac 2 jam yang lalu: Kanada akan hantar 400 tentera bantu pasukan di Ukraine 2 jam yang lalu: 203,943 individu dewasa terima dos penggalak semalam 4 jam yang lalu: Tiada plasebo dalam vaksin COVID-19 PICK - KKM 4 jam yang lalu: Banjir: Bidang pertanian, perikanan dan penternakan alami kerugian lebih RM90 juta

IKUTI KAMI


AMK Serah Memorandum Di Sidang Khas Parlimen Demi Perkasa Integriti

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 Jan 2022 8:01AM

AMK akan menyerahkan 'Memorandum Rakyat' pada 20 Januari ini bagi mendesak supaya krisis integriti yang berlaku dalam SPRM ditangani dengan lebih serius. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Angkatan Muda Keadilan (AMK) akan menyerahkan ‘Memorandum Rakyat’ di hadapan bangunan Parlimen pada hari persidangan khas Dewan Rakyat 20 Januari nanti.

Ketuanya, Akmal Nasrullah Mohd Nasir berkata, memorandum tersebut adalah manifestasi kebimbangan rakyat berhubung integriti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“AMK akan mengadakan konsultasi bersama aktivis, kumpulan masyarakat sivil, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), aktivis mahasiswa serta kumpulan pendesak yang lain sebelum menyerahkannya kepada wakil Parlimen.

“Kami mengambil pendirian ini untuk meneruskan desakan sehingga krisis integriti yang berlaku dalam SPRM ditangani dengan lebih serius oleh kerajaan,” katanya, hari ini.

Kelmarin, Getaran melaporkan Akmal yang juga Ahli Parlimen Johor Bahru menggesa kerajaan mengadakan sidang khas Dewan Rakyat bagi membincangkan isu integriti agar budaya rasuah dan salah guna kuasa dapat dihindari.

Akmal Nasrullah Mohd Nasir
Akmal Nasrullah Mohd Nasir

Beliau berkata, ini perlu dilaksanakan bagi memperkasa integriti penjawat awam dengan memberi penekanan terhadap amalan jujur, amanah serta telus mengikut bidang kuasa dan tugas yang diberikan.

“Berdasarkan perkara 13 (1) Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat menyatakan, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob selaku ketua majlis mempunyai kuasa memanggil semua Ahli Parlimen bagi mengadakan persidangan Dewan Rakyat pada bila-bila masa.

“Kalau boleh bincang isu banjir yang telah pun lewat sebulan, mengapa tiada kuasa untuk bersidang serta-merta bagi membincangkan isu integriti di kalangan penjawat awam,” katanya.

Sehubungan itu, Akmal merayu kepada Ismail Sabri agar sidang khas Dewan Rakyat dapat dilaksanakan segera bagi membincangkan isu berkenaan yang kini menjadi kebimbangan di kalangan masyarakat.

“Saya amat mengharapkan Perdana Menteri dapat menambah sehari lagi selepas mengadakan sidang khas pada 20 Januari ini bagi membincangkan isu banjir di Parlimen.

“Ini perlu bagi memberi keadilan kepada semua Ahli Parlimen yang mempertahankan integriti untuk kita mendengar desakan mereka bagi membincangkan isu permasalahan tersebut,” katanya. – Getaran, 12 Januari 2022.

Sorotan

1

Tanah Mendap: MBSJ Pasang Cerucuk Besi Elak Runtuhan

2

Kerepek Ngaku, Jadi Buruan Ketika Tahun Baharu Cina

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

16 Kematian Baharu COVID-19, Selangor Catat Jumlah Tertinggi

oleh Mastura Malak

Semasa 1 hari yang lalu

Kesihatan Dr Mahathir Tunjuk Peningkatan - Marina

Semasa 22 jam yang lalu

Berburu, Memancing Antara Punca Kebakaran Hutan

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 1 hari yang lalu

Jalankan Ops Tapis Khas Secara Bulanan, Banteras Ancaman Dadah - Ayob Khan

oleh Fitri Nizam