Berita Terkini

6 jam yang lalu: COVID: 7,246 kes sembuh dilapor hari ini, kumulatif kes pulih kini 2,551,253 - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: COVID: 98.2 peratus atau 5,703 kes daripada 5,806 kes dilapor hari ini kategori satu dan dua - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: Singapura mengesan dua kes import COVID-19 dengan ujian awal positif bagi varian Omicron - MOH 8 jam yang lalu: 6 pelajar MRSM Sultan Azlan Shah disah positif COVID-19 9 jam yang lalu: Datuk Lee Chong Wei dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Sains Sukan sempena Istiadat Konvokesyen Ke-58 USM

IKUTI KAMI


Kedah Tuntut Pampasan Kerajaan Persekutuan, Upah Kekalkan Hutan Simpan

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 22 Nov 2021 2:52PM

Muhammad Sanusi - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

ALOR SETAR - Selepas membuat tuntutan sebanyak RM100 juta setahun untuk bayaran royalti pajakan Pulau Pinang sebelum ini, kerajaan negeri Kedah sekali lagi merasakan mereka layak menerima jumlah yang sama daripada kerajaan Persekutuan sebagai pampasan terhadap komitmen mengekalkan hutan simpan di negeri ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata, nilai itu dirasakan sebagai paling munasabah setelah mengambil kira kerugian akibat kehilangan hasil hutan, kos untuk penyelenggaraan sumber dan aliran demi kelestarian alam semula jadi.

“Kerajaan negeri mengalu-alukan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang menzahirkan persetujuan oleh kerajaan Persekutuan untuk memberi pampasan kepada negeri yang mengekalkan kawasan hutan simpan sebagai kawasan tadahan.

“Mengambil kira kerugian akibat kehilangan hasil hutan, kos penyelenggaraan dan aliran, nilai sekurang-kurangnya RM100 juta setahun adalah paling munasabah untuk pampasan bagi negeri Kedah,” katanya hari ini.

Muhammad Sanusi mengulas kenyataan Perdana Menteri semalam, mengenai persetujuan kerajaan bagi memberi pampasan kepada negeri yang mengekalkan hutan simpan sebagai kawasan tadahan air dan melindunginya dari sebarang kegiatan pembalakan haram.

Sebelum pembentangan Bajet 2022 pada bulan lalu, Muhammad Sanusi turut mendedahkan bahawa kerajaan negeri ada membuat permohonan daripada kerajaan Persekutuan agar jumlah royalti pajakan Pulau Pinang dinaikkan daripada RM10,000 kepada RM100 juta setahun.

Permohonan itu diminta untuk dimasukkan dalam pembentangan bajet tersebut namun Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz ketika membentangkan Bajet 2022 pada 29 Oktober lalu, langsung tidak menyentuh mengenai perkara tersebut.

Mengulas lanjut Muhammad Sanusi berkata, langkah Kedah mengekalkan kawasan hutan simpan bukan semata-mata untuk manfaat negeri ini tetapi juga sebagai satu pengorbanan untuk seluruh negara.

“Ini kerana fungsi kawasan tadahan daripada hutan simpan di Kedah adalah untuk pengairan tanaman padi bukan hanya di negeri ini, malah di Pulau Pinang dan Perlis.

“Kedah juga membekalkan 43 peratus daripada keperluan beras nasional. Itu amat membantu kerajaan Persekutuan menjimatkan kos import bahan makanan asasi tersebut dari luar negara,” katanya.

Tambahnya, kawasan tadahan air di Kedah khususnya Hutan Simpan Hulu Muda seluas 163,000 hektar turut membekalkan air kepada Pulau Pinang.

Negeri jiran itu katanya mengabstrak 1,100 juta liter air sehari (mld) dari Sungai Muda berbanding rakyat Kedah sendiri yang menggunakan hanya 800 juta mld sehari dari sungai sama.

“Lapan puluh peratus air kegunaan Pulau Pinang setiap hari adalah diabstrak dari Sungai Muda.

“Kerajaan Pulau Pinang bagaimanapun bukan saja tidak pernah membayar, malah surat-surat dihantar untuk ajak runding juga tidak pernah dijawab.

“Terdapat kos untuk penyelenggaraan dan pengekalan sumber air termasuk kawasan tadahan ini.

“Pembayaran pampasan ini sememangnya ditunggu-tunggu oleh kerajaan dan rakyat negeri Kedah sejak sekian lama,” katanya. - Getaran 22 November 2021.

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 hari yang lalu

Perbincangan Pampasan Kekal Hutan Simpan Antara Pahang, Kerajaan Persekutuan Dimulakan

2

Sukan 1 minggu yang lalu

Pemain JDT Seolah Dilatih Untuk ‘Kerek’ - Muhammad Sanusi

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Kepala Air, Hutan Lipur Bukit Wang Pula Jadi Mangsa

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Mahu Elak Ditahan, Tokan Dadah Serang Polis

Sorotan

1

Rosmah Masih Di Singapura, Tidak Hadir Perbicaraan

2

Avaa Vanja Tuntut Cerai Daripada Suami

3

Auntie Anne’s Di Singapura Kini Berstatus Halal

Disyorkan untuk anda

Semasa 18 jam yang lalu

Gagal Fasih Bahasa Kebangsaan, Pelan Perpaduan Negara 'Bungkus' Tengah Jalan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

COVID-19: Lebih 9,000 Kematian Direkodkan Di Selangor, Tahun Ini

Semasa 13 jam yang lalu

Pendaftaran Automatik Undi 18 Diwarta Berkuatkuasa 15 Disember - SPR

Singapura 14 jam yang lalu

Auntie Anne’s Di Singapura Kini Berstatus Halal