Berita Terkini

7 minit yang lalu: Lapangan Terbang Baharu Mukah bakal sediakan aktiviti sokongan Koridor Tenaga Boleh Diperbaharui Sarawak (SCORE) - PM 7 minit yang lalu: 2 sekolah berasrama penuh di Perak rekod jangkitan COVID-19 1 jam yang lalu: Malaysia jana lebih RM33.9 bilion potensi pulangan perdagangan dan pelaburan bagi tempoh 8 minggu menerusi penyertaan di Expo 2020 Dubai -- PM 1 jam yang lalu: BN tidak akan bertanding pada PRN Sarawak, beri sokongan penuh kepada Gabungan Parti Sarawak - Mohamad Hasan 3 jam yang lalu: Polis kesan peserta konvoi bantah kenaikan harga barang

IKUTI KAMI


COVID: Kapasiti ICU Di Selangor Kini 42 Peratus

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 18 Nov 2021 3:28PM

Sehingga pukul 8 pagi tadi (Khamis), penggunaan katil ICU di Hospital Sungai Buloh adalah 54 katil iaitu 96 peratus. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Jumlah terkini pesakit di Unit Rawatan Rapi (ICU) yang merupakan kes COVID-19 (disahkan dan disyaki COVID-19) di Selangor adalah 86 kes, iaitu 42 peratus daripada kapasiti ICU di negeri itu.

Pengarah Kesihatan Selangor, Datuk Dr Sha’ari Ngadiman berkata setakat pukul 8 pagi tadi, jumlah katil bukan kritikal di hospital bagi pesakit COVID-19 pula adalah 1,286 katil dengan kadar penggunaan 92 peratus.

“Jumlah terkini katil ICU dan repurposed ICU di Selangor (termasuk kes COVID-19 dan bukan COVID-19) pula adalah 203 katil, dengan kadar penggunaannya sebanyak 80 peratus,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Kenyataan itu sebagai merujuk kepada artikel sebuah akhbar tempatan semalam bertajuk ‘Gelombang baharu COVID-19 dijangka Disember ini’ yang menyatakan wad dan ICU hospital kembali dipenuhi pesakit COVID-19 kategori empat dan lima.

Dr Sha’ari berkata bagi tempoh dua minggu kebelakangan ini, jumlah kes baharu harian di Selangor adalah 1,300 hingga 1,500 kes, dengan 1.5 sehingga dua peratus merupakan kes kategori tiga, empat dan lima.

Beliau berkata peningkatan kes COVID-19 di ICU Hospital Sungai Buloh disebabkan fasiliti itu merupakan hospital penuh COVID-19 dan menjadi hospital rujukan wabak berkenaan bagi semua hospital di Selangor dan Lembah Klang. 

Katanya ICU Hospital Sungai Buloh juga menerima kes-kes COVID-19 dari hospital lain supaya ICU hospital terbabit boleh diguna pakai dalam menampung lebih banyak keperluan kes bukan COVID-19.

Menurut Dr Sha’ari sehingga pukul 8 pagi tadi, penggunaan katil ICU di Hospital Sungai Buloh adalah 54 katil iaitu 96 peratus.

“Sebagai langkah kesiapsiagaan menghadapi situasi peningkatan kes COVID-19 yang memerlukan kemasukan ke Hospital Sungai Buloh, sistem gas oksigen di Pusat Kawalan Kusta Negara (PKKN) telah ditambah baik bagi menampung kes-kes COVID-19 di samping membantu mengurangkan beban Hospital Sungai Buloh,” katanya.

Selain itu, beliau berkata Hospital Sungai Buloh turut disokong hospital-hospital lain di Lembah Klang sekiranya diperlukan untuk menampung keperluan kemasukan kes COVID-19. - Bernama

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

1 Maut, 5 Cedera Nahas 3 Kenderaan

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Negeri Laksana Penguatkuasaan Penerokaan Haram Hutan Simpan Sebelum 1 Jun - PM

Sukan 5 jam yang lalu

Hari OKU Sedunia: 5 Atlet Para Terima Anugerah Khas

Semasa 23 jam yang lalu

Kes Pertama Omicron Dikesan Di Malaysia

oleh Susan Albert