Berita Terkini

2 jam yang lalu: Rafidah Aziz letak jawatan sebagai pengerusi AirAsia X 3 jam yang lalu: Masa depan Australia saling berhubungkait dengan masa depan Asia Tenggara dan ASEAN - Menteri Luar Australia 3 jam yang lalu: Polis Melaka tahan 20 individu, tumpaskan 5 kumpulan jenayah 4 jam yang lalu: DBP sedang pinda akta, perkukuh bahasa kebangsaan sebagai jati diri, identiti negara 5 jam yang lalu: Canberra beri amaran mengenai gelombang baharu jangkitan COVID-19

IKUTI KAMI


Selesai Isu Lantikan Doktor Kontrak Secara Baik

Semasa Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 17 Nov 2021 8:49PM

Dr Rafidah (depan) bersama doktor-doktor kontrak yang sentiasa bekerja keras membantunya selama ini. - Gambar dari Facebook Dr Rafidah

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Prihatin nasib doktor kontrak, seorang doktor pakar menggesa kerajaan supaya menyelesaikan isu lantikan tetap mereka ke dalam Kementerian Kesihatan (KKM) secara baik dengan kadar segera.

Pakar Perunding Perubatan dan Pakar Nefrologi Hospital Putrajaya, Dr Rafidah Abdullah, mengakui jumlah doktor di hospital kerajaan ketika ini masih tidak mencukupi.

“Saya penat dengan budaya cover sana sini. Kalau tak cukup doktor, just give the doctors the job. Permanent posts. Apa yang susah sangat?

“Sebagai contoh, dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12), kerajaan menetapkan sasaran nisbah doktor kepada penduduk iaitu 1:400 pada 2025 berbanding 1:450 dalam RMK-11. Bagi 2030, nisbah doktor kepada penduduk yang diunjurkan ialah 1:360 (petikan pelbagai artikel). Obviously tak cukup!” katanya menerusi satu hantaran di Facebook.

Pada masa sama, beliau berharap agar kerajaan menggariskan rancangan masa depan yang lebih jelas kepada golongan tersebut.

“Saya menjangkakan rancangan masa depan yang lebih jelas, sekurang-kurangnya 10 tahun dengan strategi pelaksanaan penuh.

“Beritahu rakyat apa yang cukup, apa yang boleh dan apa yang tak boleh. For once, take responsibility and accountability,” tegasnya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), Dr Koh Kar Chai mencadangkan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk memanjangkan tempoh perkhidmatan doktor berstatus kontrak daripada dua kepada 10 tahun, di samping menambah lebih banyak perjawatan bagi golongan itu.

Katanya, langkah tersebut dapat menjimatkan masa membabitkan isu pentadbiran yang sedang dihadapi doktor setiap kali mahu memperbaharui kontrak mereka.

Malah beliau berkata, tempoh itu membolehkan doktor kontrak menyambung pengajian mereka dalam bidang kepakaran masing-masing, dan memberi jaminan pekerjaan yang ketika ini menjadi isu paling utama.

“Ramai doktor kontrak akan menghabiskan tempoh kontrak mereka pada hujung tahun ini dan hingga kini, tiada sebarang maklumat diberikan mengenai status kontrak bagi kebanyakan doktor.

“Sudah pasti terdapat ketakutan dan kebimbangan dalam kalangan mereka jika perkhidmatan kontrak ditamatkan,” katanya hari ini.

Selain itu, kata Dr Kar Chai, pihaknya mencadangkan supaya doktor kontrak layak menerima Hadiah Latihan Persekutuan (HLP) dan pihaknya dimaklumkan geran berasingan akan diwujudkan.

Bagaimanapun, katanya, MMA masih menunggu keputusan berkenaan selain mempertimbang untuk memberi Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) bagi mereka yang mahu menyertai mana-mana program perubatan diiktiraf.

“Ketika ini kumpulan doktor kontrak tidak dapat memohon HLP atau mana-mana program tajaan tempatan. Walaupun di Parlimen ada mengatakan doktor layak, namun tiada hitam putih daripada JPA.

“Malah ada calon yang berjaya mendapat biasiswa tetapi perlu berhenti berkhidmat dengan Kementerian Kesihatan untuk mengikuti program sarjana mereka,” katanya.

Baru-baru ini, Gerakan Hartal Doktor Kontrak memaklumkan akan memulakan siri mogok kedua di seluruh negara pada bulan depan akibat masalah lantikan tetap yang masih belum selesai. - Gerakan, 17 November 2021

Berita Berkaitan

1

Refleksi 1 minggu yang lalu

Migrain Dan Sakit Kepala Kronik: Apa Yang Anda Perlu Tahu?

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Negara Kian Kehilangan Doktor - Hartal Doktor Kontrak

3

Jelajah 1 bulan yang lalu

Jangan Kedekut Beli Insurans Perjalanan!

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Hanyalah ‘Wayang’ Jika Pendapat Doktor Muda Tidak Diambil Kira

Sorotan

1

Polis Yakin Tumpas Kumpulan ‘Tiger’ Susulan Rampasan Koleksi Senapang Dalam Reban

2

Adakah Kerajaan Takut Dengan Video TikTok, Rasa Kedudukan Terancam?

3

Digelar ‘Hawkeye Malaysia’, Lakonan Fattah Amin Sebagai Awang Dipuji Netizen

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Pesakit COVID-19 Dapat Jangkitan Dari Luar Negara Meningkat 67.3 Kali Ganda

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Bekas Isteri SM Faisal Dihantar Ke Penjara Kajang Jalani Hukuman Penjara Seminggu

Sukan 1 hari yang lalu

Sivasangari Stabil, Ambil Masa 3 Bulan Untuk Pulih - Ahmad Faizal

Sukan 11 jam yang lalu

Dion Cools Nyatakan Minat Untuk Bersama JDT