Berita Terkini

5 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 8 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 8 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 8 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


Selesai Isu Lantikan Doktor Kontrak Secara Baik

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 17 Nov 2021 8:49PM

Dr Rafidah (depan) bersama doktor-doktor kontrak yang sentiasa bekerja keras membantunya selama ini. - Gambar dari Facebook Dr Rafidah

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Prihatin nasib doktor kontrak, seorang doktor pakar menggesa kerajaan supaya menyelesaikan isu lantikan tetap mereka ke dalam Kementerian Kesihatan (KKM) secara baik dengan kadar segera.

Pakar Perunding Perubatan dan Pakar Nefrologi Hospital Putrajaya, Dr Rafidah Abdullah, mengakui jumlah doktor di hospital kerajaan ketika ini masih tidak mencukupi.

“Saya penat dengan budaya cover sana sini. Kalau tak cukup doktor, just give the doctors the job. Permanent posts. Apa yang susah sangat?

“Sebagai contoh, dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12), kerajaan menetapkan sasaran nisbah doktor kepada penduduk iaitu 1:400 pada 2025 berbanding 1:450 dalam RMK-11. Bagi 2030, nisbah doktor kepada penduduk yang diunjurkan ialah 1:360 (petikan pelbagai artikel). Obviously tak cukup!” katanya menerusi satu hantaran di Facebook.

Pada masa sama, beliau berharap agar kerajaan menggariskan rancangan masa depan yang lebih jelas kepada golongan tersebut.

“Saya menjangkakan rancangan masa depan yang lebih jelas, sekurang-kurangnya 10 tahun dengan strategi pelaksanaan penuh.

“Beritahu rakyat apa yang cukup, apa yang boleh dan apa yang tak boleh. For once, take responsibility and accountability,” tegasnya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), Dr Koh Kar Chai mencadangkan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk memanjangkan tempoh perkhidmatan doktor berstatus kontrak daripada dua kepada 10 tahun, di samping menambah lebih banyak perjawatan bagi golongan itu.

Katanya, langkah tersebut dapat menjimatkan masa membabitkan isu pentadbiran yang sedang dihadapi doktor setiap kali mahu memperbaharui kontrak mereka.

Malah beliau berkata, tempoh itu membolehkan doktor kontrak menyambung pengajian mereka dalam bidang kepakaran masing-masing, dan memberi jaminan pekerjaan yang ketika ini menjadi isu paling utama.

“Ramai doktor kontrak akan menghabiskan tempoh kontrak mereka pada hujung tahun ini dan hingga kini, tiada sebarang maklumat diberikan mengenai status kontrak bagi kebanyakan doktor.

“Sudah pasti terdapat ketakutan dan kebimbangan dalam kalangan mereka jika perkhidmatan kontrak ditamatkan,” katanya hari ini.

Selain itu, kata Dr Kar Chai, pihaknya mencadangkan supaya doktor kontrak layak menerima Hadiah Latihan Persekutuan (HLP) dan pihaknya dimaklumkan geran berasingan akan diwujudkan.

Bagaimanapun, katanya, MMA masih menunggu keputusan berkenaan selain mempertimbang untuk memberi Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP) bagi mereka yang mahu menyertai mana-mana program perubatan diiktiraf.

“Ketika ini kumpulan doktor kontrak tidak dapat memohon HLP atau mana-mana program tajaan tempatan. Walaupun di Parlimen ada mengatakan doktor layak, namun tiada hitam putih daripada JPA.

“Malah ada calon yang berjaya mendapat biasiswa tetapi perlu berhenti berkhidmat dengan Kementerian Kesihatan untuk mengikuti program sarjana mereka,” katanya.

Baru-baru ini, Gerakan Hartal Doktor Kontrak memaklumkan akan memulakan siri mogok kedua di seluruh negara pada bulan depan akibat masalah lantikan tetap yang masih belum selesai. - Gerakan, 17 November 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Kecewa Tuntutan Tidak Dipenuhi Bajet 2022, Doktor Kontrak Mogok Disember Depan

2

Semasa 2 bulan yang lalu

Khairy Jamaluddin Diberi 100 Hari Selesai Isu Doktor Kontrak

3

Semasa 2 bulan yang lalu

Khairy Beri Jaminan Cari Titik Penyelesaian Isu Doktor Kontrak

4

Video & Galeri 4 bulan yang lalu

Gema Getaran Ep. 25

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Mangsa Sering Cerita Kisah Tanah Runtuh Di Cameron Highlands

Pendidikan 5 jam yang lalu

MQA-EMGS Komited Tarik Minat Pelajar Antarabangsa ke Malaysia

oleh Farhana Farush

Singapura 1 hari yang lalu

Auntie Anne’s Di Singapura Kini Berstatus Halal

Semasa 1 hari yang lalu

1 Maut, 5 Cedera Nahas 3 Kenderaan

oleh Ardyhansah Amat