Berita Terkini

7 jam yang lalu: Pegawai polis yang terbunuh di Stadium Kanjuruhan dinaikan pangkat 7 jam yang lalu: Arab Saudi bakal anjur sukan musim sejuk Asia 2029 di Trojena 7 jam yang lalu: MIDA, HDC meterai MoU bagi perkasa kapasiti industri halal 7 jam yang lalu: Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS 7 jam yang lalu: Polis Pahang lupus rokok tidak bercukai bernilai lebih RM2.8 juta

IKUTI KAMI


Pemeriksaan Haid, KPM Diminta Jelaskan Tindakan - AWAM

Semasa Dikemaskini 10 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 11 Nov 2021 2:35PM

AWAM mahu Kementerian Pendidikan memperincikan pekeliling yang jelas mengenai larangan pemeriksaan haid di institusi pendidikan seluruh negara. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pendidikan diminta menyatakan bentuk tindakan yang akan diambil terhadap pihak yang membuat pemeriksaan haid di institusi pendidikan seluruh negara.

Persatuan Tindakan Semua Wanita (AWAM) berkata, pihaknya menyambut baik pekeliling dikeluarkan kementerian berhubung larangan itu, namun perincian perkara tersebut masih tidak jelas.

Jurucakap AWAM berkata, pekeliling tersebut tidak menyatakan jenis penalti atau tindakan pemulihan akan diambil terhadap pihak terbabit, sama ada yang menjalankan pemeriksaan haid atau mengarahkan orang lain (terutama pelajar) berbuat demikian.

“Terdapat keperluan untuk arahan lebih jelas mengenai mekanisme pelaporan, tindakan terhadap pelaku dan mangsa yang terselamat.

“Semua jabatan pendidikan negeri dan pejabat pendidikan daerah digesa melakukan pemeriksaan berterusan di institusi pendidikan kementerian dan maklumkan tindakan serius akan diambil segera terhadap mana-mana institusi pendidikan yang menjalankan pemeriksaan haid secara mengejut,” katanya di sini hari ini.

KPM sebelum ini memaklumkan, isu pemeriksaan haid didakwa berlaku di beberapa sekolah sejak 20 tahun lalu dan dianggap tidak wajar dilakukan.

Susulan itu, kementerian mengeluarkan pekeliling bertarikh 2 November kepada semua ketua Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) bagi mengarahkan semua pemeriksaan seumpama itu dihentikan.

“Semua JPN dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) hendaklah memastikan amalan serta tindakan pemeriksaan fizikal, khususnya berkaitan haid tidak berlaku di mana-mana institusi pendidikan di bawah KPM.

“Pihak JPN dan PPD juga hendaklah sentiasa peka dan menjalankan pemantauan berterusan supaya perkara ini tidak berlaku pada masa akan datang,” jelas pekeliling itu. – Getaran, 11 November 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 minggu yang lalu

Tak Masuk Akal, Kaji Semula Sistem Guru Besar DG52 ‘Turun Pangkat’

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Unit Khas Tangani Buli Harus Diperkasa, Bukan ‘Penjenamaan Semula’

3

Semasa 1 bulan yang lalu

GPMS Minta Portal Aduan Buli Diguna Secara Berhemah, Elak Laporan Palsu

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Pendekatan Sewa Guna Perolehan Peranti Kurangkan Beban Pentadbir Sekolah

Sorotan

1

Kandungan Sumbang: Pelakon Zul Ariffin Didenda RM30,000

2

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

3

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Idea Bina Negara Terima Lebih 12,000 Pendapat Anak Muda

Sukan 1 hari yang lalu

Kekalkan Reka Bentuk Semasa Stadium Shah Alam Idea Hebat

oleh Saktesh Subramaniam

Semasa 17 jam yang lalu

Pekerja Kontrak Pembersihan Sekolah, Hospital Tidak Akan Diserap Sebagai Kakitangan Awam

Semasa 6 jam yang lalu

Tun Daim Simpati Nasib Bekas Kakitangan Utusan Melayu

oleh Mohd Hazli Hassan