Berita Terkini

5 jam yang lalu: COVID: 7,246 kes sembuh dilapor hari ini, kumulatif kes pulih kini 2,551,253 - KP Kesihatan 5 jam yang lalu: COVID: 98.2 peratus atau 5,703 kes daripada 5,806 kes dilapor hari ini kategori satu dan dua - KP Kesihatan 5 jam yang lalu: Singapura mengesan dua kes import COVID-19 dengan ujian awal positif bagi varian Omicron - MOH 8 jam yang lalu: 6 pelajar MRSM Sultan Azlan Shah disah positif COVID-19 8 jam yang lalu: Datuk Lee Chong Wei dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Sains Sukan sempena Istiadat Konvokesyen Ke-58 USM

IKUTI KAMI


Pemeriksaan Haid, KPM Diminta Jelaskan Tindakan - AWAM

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 11 Nov 2021 2:35PM

AWAM mahu Kementerian Pendidikan memperincikan pekeliling yang jelas mengenai larangan pemeriksaan haid di institusi pendidikan seluruh negara. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pendidikan diminta menyatakan bentuk tindakan yang akan diambil terhadap pihak yang membuat pemeriksaan haid di institusi pendidikan seluruh negara.

Persatuan Tindakan Semua Wanita (AWAM) berkata, pihaknya menyambut baik pekeliling dikeluarkan kementerian berhubung larangan itu, namun perincian perkara tersebut masih tidak jelas.

Jurucakap AWAM berkata, pekeliling tersebut tidak menyatakan jenis penalti atau tindakan pemulihan akan diambil terhadap pihak terbabit, sama ada yang menjalankan pemeriksaan haid atau mengarahkan orang lain (terutama pelajar) berbuat demikian.

“Terdapat keperluan untuk arahan lebih jelas mengenai mekanisme pelaporan, tindakan terhadap pelaku dan mangsa yang terselamat.

“Semua jabatan pendidikan negeri dan pejabat pendidikan daerah digesa melakukan pemeriksaan berterusan di institusi pendidikan kementerian dan maklumkan tindakan serius akan diambil segera terhadap mana-mana institusi pendidikan yang menjalankan pemeriksaan haid secara mengejut,” katanya di sini hari ini.

KPM sebelum ini memaklumkan, isu pemeriksaan haid didakwa berlaku di beberapa sekolah sejak 20 tahun lalu dan dianggap tidak wajar dilakukan.

Susulan itu, kementerian mengeluarkan pekeliling bertarikh 2 November kepada semua ketua Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) bagi mengarahkan semua pemeriksaan seumpama itu dihentikan.

“Semua JPN dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) hendaklah memastikan amalan serta tindakan pemeriksaan fizikal, khususnya berkaitan haid tidak berlaku di mana-mana institusi pendidikan di bawah KPM.

“Pihak JPN dan PPD juga hendaklah sentiasa peka dan menjalankan pemantauan berterusan supaya perkara ini tidak berlaku pada masa akan datang,” jelas pekeliling itu. – Getaran, 11 November 2021

Berita Berkaitan

1

Pendidikan 1 minggu yang lalu

Jenis Hukuman Terlarang Palsu, Menteri Nafi Keluarkan Senarai

2

Pendidikan 1 minggu yang lalu

KPM Diminta Ubah Jadual Padat SPM, Elak Pelajar Stres

3

Refleksi 2 minggu yang lalu

Status Air Kolam Yang Bercampur Darah Haid

4

Semasa 3 minggu yang lalu

NGO Bukan Islam Mahu Larangan Jual Arak Murah Dikuatkuasa

Sorotan

1

Rosmah Masih Di Singapura, Tidak Hadir Perbicaraan

2

Avaa Vanja Tuntut Cerai Daripada Suami

3

Auntie Anne’s Di Singapura Kini Berstatus Halal

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

32 Tahun Menanti, KL City Akhirnya Julang Piala Malaysia

Semasa 15 jam yang lalu

65 Pelajar SBP Seri Puteri Positif COVID-19

oleh Aiman Sadiq

Sukan 1 hari yang lalu

Nama Tak Disebut, Shahidan Kecil Hati

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Kebersihan Ketika Haid, Awas Risiko Jangkitan - Pakar

oleh Susan Albert