Berita Terkini

5 minit yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 6 minit yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 7 minit yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 9 minit yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu 10 minit yang lalu: Kes isu kerakyatan: Mahkamah rayuan tetapkan 22 Disember dengan rayuan kerajaan tangguh keputusan

IKUTI KAMI


NGO Bukan Islam Mahu Larangan Jual Arak Murah Dikuatkuasa

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 10 Nov 2021 9:12PM

S Gobi Krishnan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ramai tidak tahu penguatkuasaan larangan jualan arak (liquor) bermula 1 November lalu di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur merupakan saranan dibangkitkan oleh Ahli Lembaga Pelesenan Eksais WPKL yang majoriti ahlinya terdiri daripada komuniti bukan Islam iaitu Cina dan India.

Perkara itu didedahkan seorang Ahli Lembaganya, S Gobi Krishnan berdasarkan aduan serta rungutan diterima daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) India dan Cina, yang mahu larangan penjualan arak murah dikuatkuasakan.

“Untuk makluman, garis panduan ini dirangka oleh kami selaku Ahli Lembaga Pelesenan Eksais WPKL setelah mendapat banyak aduan atau rungutan daripada NGO India, Cina serta Pertubuhan Agama Hindu, Buddha dan lain-lain.

“Mereka merungut ramai anak muda bawah umur terutamanya daripada kaum India yang membeli dan meminum arak keras ‘hard liquor’ atau lebih dikenali sebagai samsu murah,” katanya, hari ini.

Terdahulu, larangan penjualan arak di kedai runcit, serbaneka dan kedai ubat Cina oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang ditangguhkan selama sebulan, mula dikuatkuasakan 1 November lalu.

Bagaimanapun, DBKL menerusi kenyataan menegaskan, penjualan bir oleh premis terbabit masih dibenarkan bermula jam 7 pagi hingga 9 malam, sebagaimana terkandung dalam syarat baharu untuk permohonan Lesen Minuman Keras (LMK).

Namun, premis berkenaan perlu menyediakan ruang jualan atau pameran khas bagi bir yang berasingan daripada minuman lain dan mengunci ruang jualan serta pameran selepas tamat waktu operasi penjualan bir, manakala had umur pembeli dinaikkan kepada 21 tahun ke atas.

Sepanjang tempoh penangguhan itu, DBKL mengadakan sesi libat urus bersama pihak berkepentingan seperti persatuan pengilang, pembotol dan peruncit, majlis perwakilan penduduk serta Ahli Parlimen di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Dalam pada itu, S Gobi turut menegur sikap wakil rakyat Pakatan Harapan (PH) Kuala Lumpur yang cuba memutarbelitkan isu berkenaan serta bermain politik dengan menjadikannya isu perkauman.

“Kebenarannya adalah garis panduan ini dirangka oleh Ahli Lembaga Pelesenan Eksais WPKL yang terdiri daripada 100 peratus bukan Melayu.

“Kita buat keputusan ini setelah mengambil kira pandangan semua pihak, terutamanya NGO India, Cina, Hindu dan Buddha. Ini isu masyarakat yang harus kita pertahankan bersama, bukan isu kaum atau agama,” katanya.

Sebelum ini, pengumuman daripada DBKL menimbulkan rasa tidak puas hati pada MCA yang menyifatkan ia merupakan satu tindakan terkebelakang di era moden ini.

Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan MCA Wilayah Persekutuan, Datuk Nicole Wong Siaw Ting berkata, garis panduan baharu itu menambahkan kesan buruk kepada perniagaan dalam keadaan ekonomi yang semakin teruk, selepas berdepan cabaran disebabkan pandemik.

Selain itu, katanya, sesetengah perniagaan mungkin perlu mengecilkan atau menutup operasi mereka sepenuhnya. - Getaran, 10 November 2021.

Berita Berkaitan

1

Kisah Kita 1 minggu yang lalu

Fazdlun Kongsi Rahsia Awet Muda, ‘Penghijrahan’ Terbaharunya

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Peniaga Dalam Talian Juga Perlu Bayar Zakat Jika Cukup Syarat

3

Selebriti 2 minggu yang lalu

Black G Pilihan Dynas Mokhtar

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Tutup Perniagaan Tindakan Mundur, Jejas Periuk Nasi - PRESMA

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Semasa 5 jam yang lalu

Kematian Tahanan Dan Banduan Dalam Lokap, PDRM Tubuh USJKT

oleh Rubini Nagarajah

Sukan 14 jam yang lalu

Piala AFF: Kemampuan Malaysia Jadi Tanda Tanya

Semasa 8 jam yang lalu

Nilai Rt COVID-19 Kembali Naik, 40 Lagi Kematian Direkodkan

oleh Susan Albert

Pendidikan 4 jam yang lalu

Keciciran Pelajar Sekolah Semakin Menurun Berbanding 2018 - KPM

oleh Farhana Farush