Berita Terkini

1 jam yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 1 jam yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 1 jam yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 1 jam yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu 1 jam yang lalu: Kes isu kerakyatan: Mahkamah rayuan tetapkan 22 Disember dengan rayuan kerajaan tangguh keputusan

IKUTI KAMI


Serba Dinamik Fail Saman Pemula Terhadap Bursa Malaysia

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 09 Nov 2021 7:59AM

Bursa Malaysia

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Serba Dinamik Holdings Bhd (SDHB) telah memfailkan saman pemula di Mahkamah Tinggi terhadap Bursa Malaysia mendakwa pengendali bursa tempatan itu bertindak melebihi kuasanya termasuk menggantung dagangan saham syarikat berkenaan di Pasaran Utama Bursa pada 22 Oktober lepas.

Penyedia perkhidmatan minyak dan gas bersepadu itu, yang memfailkan saman tersebut pada 3 November lepas, menamakan Bursa Malaysia sebagai defendan tunggal.

SDHB memohon deklarasi bahawa arahan yang diberikan oleh defendan bertarikh 28 Jun dan 2 Julai 2021 kepada syarikat itu untuk melantik Ernst & Young Consulting Sdn Bhd sebagai juruaudit khas bagi menjalankan ‘Kajian Semula Khas yang Bebas’ (SIR) mengikut perenggan 2.23 dan 2.24 Keperluan Penyenaraian Pasaran Utama (MMLR) adalah melebihi bidang kuasanya, batal dan tidak sah serta tidak mempunyai kesan.

Plaintif turut memohon perintah injunksi bagi menghalang Bursa Saham, wakil serta ejennya daripada mengeluarkan sebarang arahan kepada syarikat itu atau anak syarikat SDHB untuk menjalankan sebarang kajian semula dan membuat sebarang pengumuman atau menerbitkan, mengedar atau menyediakan kepada sesiapa ‘Kemas Kini Penemuan Fakta’ yang disediakan oleh Ernst & Young.

Selain itu, SDHB memohon ganti rugi dan kos daripada Bursa Saham.

Kes itu ditetapkan untuk pendengaran permohonan injunksi di hadapan Hakim Datuk Ahmad Fairuz Zainol Abidin pada 11 November ini. - Bernama

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Politik 7 jam yang lalu

PRN Sarawak: 349 Calon Bakal Berentap

Sukan 1 hari yang lalu

Piala AFF: 2 Pemain Harimau Malaya Dijangkiti COVID-19

Semasa 1 hari yang lalu

Berasak Di Kedai Permainan, Polis Jejak Sekumpulan Lelaki

oleh Fitri Nizam

Sukan 14 jam yang lalu

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United