Berita Terkini

5 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 8 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 8 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 9 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


5 Negeri Beralih Ke Fasa Empat PPN Isnin Depan - Hishammuddin

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 05 Nov 2021 7:29PM

Individu lengkap vaksin bagi semua peringkat umur dibenarkan memasuki stadium termasuk semua fasiliti sukan bermula 8 November. - Gambar hiasan Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Lima negeri iaitu Perlis, Perak, Pulau Pinang, Sabah dan Kedah beralih daripada Fasa Tiga ke Fasa Empat Pelan Pemulihan Negara (PPN) berkuat kuasa 8 November ini, kata Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik COVID-19 hari ini bersetuju untuk peralihan Fasa PPN bagi kelima-lima negeri selepas mengambil kira penilaian risiko semasa yang dilaksana oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“SOP (Prosedur Operasi Standard) bagi negeri-negeri yang memasuki Fasa Empat adalah sama dengan sebelum ini. Keterangan SOP terkini akan dikemas kini oleh MKN di laman sesawang rasmi www.mkn.gov.my,” menurutnya dalam kenyataan mengenai peralihan fasa PPN dan kelonggaran SOP.

Hishammuddin berkata anak-anak kapal di bawah pengurusan Lembaga Pelabuhan Klang dibenarkan untuk mengambil suntikan vaksin semasa persinggahan di Pelabuhan Klang tertakluk kepada kelulusan KKM, Jabatan Laut dan Jabatan Imigresen.

Katanya urusan penerimaan suntikan vaksin wajar dilaksanakan di atas kapal bagi mengelak pergerakan berskala besar anak-anak kapal ke klinik atau fasiliti perubatan.

Beliau berkata Lembaga Pelabuhan Klang telah diminta mengemukakan keperluan maklumat lanjut seperti penganjur, bilangan anak kapal yang terlibat dan hal lain yang berkaitan bagi program vaksinasi untuk anak-anak kapal di Pelabuhan Klang.

Hishammuddin berkata berkuat kuasa 8 November ini juga, individu lengkap vaksin bagi semua peringkat umur dibenarkan memasuki stadium termasuk semua fasiliti sukan dan syarat ini dimasukkan dalam SOP.

Katanya kanak-kanak berumur bawah 18 tahun yang belum/tidak lengkap vaksin masih tidak dibenarkan memasuki stadium termasuk semua fasiliti sukan dan ketika ini, aktiviti makan serta minum di dalam stadium juga adalah tidak dibenarkan.

Beliau berkata Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik COVID-19 hari ini turut meluluskan pelaksanaan peralihan pengurusan Stesen Kuarantin Hotel kepada Stesen Kuarantin Swasta bermula tujuh hari selepas kelulusan. 

Menurut Hishammuddin, pengurusan stesen kuarantin adalah berdasarkan Garis Panduan Pembukaan, Pengoperasian dan Pemantauan Stesen Kuarantin Swasta yang telah disediakan oleh pihak Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA).

“Kutipan kos operasi COVID-19 berjumlah RM2,600 bagi setiap pengembara bukan warganegara dimansuhkan manakala caj bagi stesen kuarantin masih berkuat kuasa dan caj yang dikenakan stesen kuarantin swasta adalah pada kadar yang sama (pakej standard) seperti sebelum ini yang berkuat kuasa pada 15 Nov 2021,” katanya.

Beliau berkata kos kuarantin bagi tujuh kumpulan warganegara Malaysia yang dikecualikan caj kuarantin ditanggung oleh kerajaan dan ujian ulangan saringan pengesanan COVID-19 diselaraskan oleh KKM menerusi Jabatan Kesihatan Negeri/Daerah yang berkaitan.

Hishammuddin turut menyeru agar semua kelonggaran yang diberikan dimanfaat sepenuhnya oleh rakyat dengan penuh disiplin dan rasa tanggungjawab dengan memakai pelitup muka, mengamalkan penjarakan fizikal serta sentiasa menjaga kebersihan diri.

Katanya paling penting dalam membantu usaha kerajaan #ReopeningSafely, semua pihak amat digalakkan untuk mengamalkan TRIIS iaitu ‘test, report, isolate, inform and seek’ atau ujian, lapor, kuarantin atau pengasingan kendiri, memaklumkan dan dapatkan rawatan segera dengan sebaik mungkin demi keselamatan diri, ahli keluarga dan orang sekeliling. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Varian Omicron: Peralihan Ke Fasa Endemik Ditangguh Seketika - Hishammuddin

2

Semasa 1 bulan yang lalu

SOP Adil Untuk Semua, Masalah Timbul Kes Terpencil

3

Ekonomi 1 bulan yang lalu

TNB Perkukuh Peranan Dalam PPN

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Sunway Lagoon Kembali Meriah, Tetap Patuhi SOP Ditetapkan

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Pembangkang Mahu Isu Harga Barang Dibahas Di Dewan, Bukan Kamar Khas

Sukan 6 jam yang lalu

Bonnie Bunyai Kekal Juara Dunia Powerlifting

Semasa 1 hari yang lalu

Pembangunan Modal Insan, Kemahiran Dilaksana Sepenuhnya Oleh KSM

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Rosmah Masih Di Singapura, Tidak Hadir Perbicaraan