Berita Terkini

6 jam yang lalu: COVID: 7,246 kes sembuh dilapor hari ini, kumulatif kes pulih kini 2,551,253 - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: COVID: 98.2 peratus atau 5,703 kes daripada 5,806 kes dilapor hari ini kategori satu dan dua - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: Singapura mengesan dua kes import COVID-19 dengan ujian awal positif bagi varian Omicron - MOH 8 jam yang lalu: 6 pelajar MRSM Sultan Azlan Shah disah positif COVID-19 8 jam yang lalu: Datuk Lee Chong Wei dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Sains Sukan sempena Istiadat Konvokesyen Ke-58 USM

IKUTI KAMI


Perkasa D11 Bantu Bela Nasib Mangsa Gangguan Seksual - Pakar

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 Nov 2021 8:19AM

Tengku Zafrul mengumumkan yang kerajaan akan memperkasakan Bahagian Siasatan Seksual, Wanita dan Kanak-Kanak (D11) di Parlimen. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Susulan peningkatan isu gangguan seksual di negara ini, pengumuman kerajaan untuk memperkasakan Bahagian Siasatan Seksual, Wanita dan Kanak-Kanak (D11) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) disifatkan tepat pada masanya.

Semasa sesi pembentangan Bajet 2022 pada Jumaat lalu, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata kerajaan bersetuju memperuntukkan RM13 juta khas bagi memperkasakan D11.

Kata beliau, peruntukan itu adalah bagi memastikan sebarang bentuk keganasan dan jenayah terhadap golongan kanak-kanak dan wanita dapat dihentikan.

Pakar Psikologi Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Dr Fauziah Mohd Saad berkata, pengumuman tersebut menunjukkan keprihatinan kerajaan dalam menangani perbuatan tidak bermoral itu.

“Apa yang kerajaan lakukan ini hadir tepat pada waktunya. Ini menunjukkan kerajaan serius mahu menghentikan kes seperti ini.

“Menerusi pengumuman itu sedikit sebanyak membuka mata orang ramai mengenai kewujudan bahagian D11 memandang masih ada yang tidak tahu mengenainya,” katanya kepada Getaran, hari ini.

Jelas beliau lagi, bahagian tersebut perlu diperkasakan agar mangsa mendapat pembelaan yang sewajarnya.

“Kebanyakan mangsa tidak mendapat perlindungan atau intervensi, akhirnya kes itu tersimpan begitu sahaja. Nasib mangsa tidak terbela manakala pelaku pula bebas di luar sana.

“Jadi perlindungan itu amat penting. Mangsa perlu dilindungi tanpa mengira siapa pun si pelaku sama ada dia orang kenamaan, majikan atau sesiapa sahaja,” katanya.

Fauziah berkata, kebanyakan mangsa gangguan seksual mengalami trauma dan kemurungan teruk akibat pengalaman buruk dilalui mereka.

“Misalnya mangsa terima gangguan di tempat kerja, kita minta buat laporan polis. Tapi bila mereka dapat ancaman, mereka pun tarik balik laporan yang sudah dibuat.

“Keadaan itu akan meningkatkan tekanan emosi. Mangsa akan jadi trauma dan kemurungan yang teruk sekali gus memberi kesan kepada kehidupan sosial mereka,” katanya.

Mengenai tempoh untuk pulih, Fauziah berkata ia bergantung kepada mangsa itu sendiri.

Dr Fauziah Mohd Saad
Dr Fauziah Mohd Saad

“Misalnya gangguan seksual membabitkan bapa tiri memerlukan beberapa siri sesi kaunseling. Pertama kita akan <overcome> perasaan dia.

“Kemudian apabila nak betulkan kognitif dia, kita beri keberanian untuk dia buat laporan kepada pihak berkuasa. Kita juga akan <test> dulu tahap kesihatan mangsa,” katanya.

Sementara itu, Fauziah turut menggesa pembentangan Rang Undang-Undang (RUU) berkaitan gangguan seksual  sebelum berakhirnya persidangan Dewan Rakyat Disember ini disegerakan.

“Buat masa ini tidak ada akta khas bagi menangani isu itu dengan berkesan. Jadi RUU berkaitan gangguan seksual perlu disegerakan.

“Sudah tentu ketiadaan akta khas ini akan mengganggu fungsi kehidupan sosial mangsa. Misalnya jika mangsa diganggu di tempat kerja. Banyak benda perlu dijaga apatah lagi di negara kita kes sebegini tidak diuar-uarkan kerana memalukan,” katanya.

Buat masa ini, beliau berkata mangsa gangguan seksual perlu menggunakan peruntukan undang-undang sedia ada seperti Akta Kerja 1955, Akta Perhubungan Industri 1967, Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerja 1994 dan Kanun Keseksaan yang memiliki kelemahan.

Terdahulu, Fauziah mendedahkan, ramai tidak mengetahui kewujudan Bahagian D11 yang berperanan membantu mangsa jenayah seksual yang terdiri daripada golongan wanita dan kanak-kanak.

“Sebenarnya Polis Diraja Malaysia (PDRM) ada Bahagian Siasatan Seksual Wanita dan Kanak-kanak. Ramai tak tahu sebab tak expose sangat.

“Jadi saya harap bahagian itu aktif bagi awareness kepada mangsa agar mereka berani buat laporan polis dan keselamatan mereka lebih terjamin,” katanya. - Getaran, 1 November 2021

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 3 minggu yang lalu

Bajet 2022: Di Manakah Moratorium Buat Rakyat?

2

Semasa 4 minggu yang lalu

Pekerja Kontrak Terus Berdepan Sistem ‘Perhambaan Moden’ - JPKK

3

Semasa 4 minggu yang lalu

Bajet 2022 Bukti Isu Kesihatan Jadi Keutamaan Kerajaan Tangani COVID-19

4

Semasa 4 minggu yang lalu

Pelantikan Pengarah Wanita Majukan Kaum Hawa

Sorotan

1

Rosmah Masih Di Singapura, Tidak Hadir Perbicaraan

2

Avaa Vanja Tuntut Cerai Daripada Suami

3

Auntie Anne’s Di Singapura Kini Berstatus Halal

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Ops Menu, 45 Premis Makanan Dikenakan Tindakan

Semasa 18 jam yang lalu

Langgar SOP: 94 Pengunjung Pusat Hiburan Kena Kompaun RM188,000

Semasa 1 hari yang lalu

Operasi Hospital Cyberjaya, Awam, Swasta Perlu Seimbang, Ambil Kira B40

oleh Farhana Farush

Semasa 6 jam yang lalu

Jualan Keluarga Malaysia Bantu Ringankan Beban Pengguna - PM

oleh Rubini Nagarajah