Berita Terkini

5 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 8 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 8 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 8 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


Bajet 2022: Peruntukan Kedah Kurang Berbanding Permohonan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 29 Oct 2021 10:14PM

Muhammad Sanusi Md. Nor - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

ALOR SETAR - Jumlah peruntukan khas yang diberi kepada Kedah dalam Bajet 2022 disifatkan jauh lebih kurang berbanding nilai yang dimohon oleh kerajaan negeri kepada kerajaan Persekutuan sebelum ini. 

Begitu pun menurut Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md. Nor, beliau yakin kerajaan Persekutuan akan terus membuka pintu rundingan berkaitan keperluan negeri ini untuk mendapatkan peruntukan lebih tinggi. 

Menurutnya, keadaan itu bukan semata-mata kerana Kedah merupakan sebuah negeri miskin, sebaliknya turut berkait dengan pengorbanan dilakukan negeri ini demi kepentingan negara. 

"Sebagai penyumbang utama keperluan beras negara pada kadar 43 peratus, kami terpaksa mengekalkan tanah sawah yang jika ditukar kepada status komersial dan industri, akan memberi pulangan berlipat kali ganda kepada kerajaan negeri. 

"Kedah juga terpaksa mengekalkan kawasan hutan simpan seluas 341,000 hektar yang sebahagian besarnya berada di Ulu Muda, kerana ia menjadi lokasi tadahan sumber air tidak hanya untuk kegunaan rakyat negeri ini tetapi untuk kegunaan Pulau Pinang," katanya di sini, hari ini. 

Bersandarkan pengorbanan itu, beliau berharap kerajaan negeri akan dapat terus berunding dengan kerajaan Persekutuan dari masa ke masa walaupun peruntukan khas itu tidak dinyatakan dalam belanjawan kali ini. 

Di sebalik semua itu, Muhammad Sanusi bagaimanapun tetap berterima kasih terhadap keprihatinan kerajaan Persekutuan untuk memberi peruntukan khas berjumlah RM20 juta, khusus untuk negeri kurang maju termasuk Kedah, 

Beliau turut menzahirkan penghargaan terhadap keprihatinan kerajaan Persekutuan untuk memberi peruntukan kepada projek mencegah hakisan di Pantai Merdeka, selain projek eksplorasi pelancongan sejarah di Kompleks Arkeologi, Sungai Batu. 

"Perhatian diberikan kerajaan Persekutuan khususnya Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) terhadap aset warisan sejarah yang begitu bernilai di Sungai Batu, diyakini akan menjadi tarikan baharu peminat dan komuniti penylidik dari seluruh dunia. 

"Selain itu peruntukan yang tidak secara langsung disalurkan terutamanya untuk projek menaik taraf infrastruktur di kawasan luar bandar seperti jalan kampung dan kemudahan telekomunikasi di bawah program Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA) turut memberi manfaat besar kepada rakyat negeri ini," katanya. 

Tambah Sanusi, bantuan pemulihan ekonomi disalurkan kepada komuniti usahawan kecil, pekebun kecil, penoreh getah dan lain-lain kumpulan berpendapatan rendah diharap akan dapat membantu mereka keluar daripada belenggu kemelesetan pasca pandemik. 

"Peruntukan 'one off' kepada guru takmir dan pegawai masjid juga amat dihargai," katanya. - Getaran, 29 Oktober 2021

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Luar Negara 10 jam yang lalu

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

Pendidikan 4 jam yang lalu

MQA-EMGS Komited Tarik Minat Pelajar Antarabangsa ke Malaysia

oleh Farhana Farush

Semasa 6 jam yang lalu

Kes Pertama Omicron Dikesan Di Malaysia

oleh Susan Albert

Semasa 2 jam yang lalu

Individu Dakwa Adik Dibuli Tentera Belum Tampil - Hishammuddin

oleh Farhana Farush